Čokoládová omáčka

Čokoládová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládová omáčka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do 20 minut Velmi snadné Na cca 400 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1811 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 109 g
Tuky 144 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoládovou omáčkou můžete bleskově vylepšit kopeček zmrzliny, pohár či jiný dezert. 

Suroviny

zlatý sirup 160 g
hnědý cukr 50 g
kakao holandského typu 25 g
přesáté
sůl 1 špetka
smetana ke šlehání 160 ml
40%, o pokojové teplotě
tmavá čokoláda 150 g
nasekaná
máslo 30 g
vanilkový extrakt 0.5 ČL

Postup

1

Do rendlíku dejte zlatý sirup, cukr, kakao a sůl a zvolna zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zesilte oheň a vařte 5 minut. Odstavte, přidejte smetanu, čokoládu a máslo a metličkou rozmíchejte dohladka. Vraťte na oheň a za stálého míchání 1 minutu vařte. Odstavte a vmíchejte vanilkový extrakt. Před použitím nechte zchladnout.

2

V chladu omáčka vydrží měsíc, ale časem houstne, lze ji naředit vmícháním trochy smetany. Dá se i šetrně na mírném ohni prohřát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit