Čokoládovou omáčkou můžete bleskově vylepšit kopeček zmrzliny, pohár či jiný dezert.
Suroviny
zlatý sirup
160
g
hnědý cukr
50
g
přesáté
sůl
1
špetka
smetana ke šlehání
160
ml
40%, o pokojové teplotě
tmavá čokoláda
150
g
nasekaná
máslo
30
g
vanilkový extrakt
½
ČL
Postup
1
Do rendlíku dejte zlatý sirup, cukr, kakao a sůl a zvolna zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zesilte oheň a vařte 5 minut. Odstavte, přidejte smetanu, čokoládu a máslo a metličkou rozmíchejte dohladka. Vraťte na oheň a za stálého míchání 1 minutu vařte. Odstavte a vmíchejte vanilkový extrakt. Před použitím nechte zchladnout.
2
V chladu omáčka vydrží měsíc, ale časem houstne, lze ji naředit vmícháním trochy smetany. Dá se i šetrně na mírném ohni prohřát.