Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mexický bochánek mrtvých (Pan de muerto)

Mexický bochánek mrtvých (Pan de muerto)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mexický bochánek mrtvých (Pan de muerto)

4/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné Na 2 bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5471 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 656 g
Tuky 225 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční mexická sladkost, která se připravuje 2. listopadu na Den mrtvých (Día de muertos). Pokládá se s dalšími laskominami na barevné oltáře pro zesnulé a na konci slavnosti se sní. Kulička těsta na vrchu symbolizuje lebku a tvarované válečky na bocích představují kosti.

Suroviny

voda 60 ml
vlažná
droždí čerstvé 25 g
+ na posypání
+ na podsypání
vejce 4 ks
o pokojové teplotě
slazené
sůl 5 g
anýz 2 ČL
mletý (pokud nemáte rádi anýz, nahraďte jej semínky z 1/2 vanilkového lusku)
jemně nastrouhaná
máslo 180 g
změklé + 4 lžíce navíc
rostlinný olej
na vymazání mísy

Postup

1

Do vlažné vody rozdrobte droždí se špetkou cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy robotu dejte mouku, vejce, kondenzované mléko, sůl, anýz nebo vanilku a pomerančovou kůru a vlijte kvásek.

2

Začněte na nízké otáčky hníst těsto, a jakmile se směs spojí, začnete po lžících přidávat máslo a cukr a nechte je vždy zapracovat. Pak 10–15 minut důkladně hněťte, dokud nejsou máslo a cukr plně zapracovány. Dobře zpracované těsto bude lepivé, ale mělo by držet tvar. Čistou mísu vymažte slabě olejem, překlopte do ní těsto. Přes mísu volně přetáhněte igelitový sáček a nechte těsto přes noc kynout v lednici.

3

Ráno těsto vyndejte a nechte jej zakryté hodinu v pokojové teplotě. Pak těsto prohněťte a rozdělte na 2 části, ze kterých budou 2 bochánky. Z každého bochánku oddělte ještě trochu těsta na zdobení. Vytvarujte dva bochánky (podle potřeby si můžete podsypat pracovní plochu moukou) a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Odložené těsto na zdobení vytvarujte na 5 válečků a 1 kuličku (symbol kostí a lebky) na každý bochánek. Válečky rukou vyválejte tak, aby ve středu byly tenčí a na konci buclaté. Na vrch bochánku dejte kuličku a podélně umístěte válečky. Bochánky volně zakryjte a nechte znovu kynout, dokud nenabudou. Protože jde o těsto bohaté na tuk i cukr, dopřejte jim dost času. Podle závislosti na teplotě místnosti mohou kynout až 3 hodiny nebo i déle. 

4

Troubu rozehřejte na 180°C. V rendlíku rozpusťte 4 lžíce másla. Bochánky potřete částí másla a vložte do trouby. Pečte 20 minut, pak teplotu snižte na 170°C a dopékejte ještě asi 20 minut, ke konci je zakryjte volně alobalem.

5

Upečené bochánky nechte 10 minut chladnout. Potřete zbytkem rozpuštěného másla a posypte krupicovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč