0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mexický bochánek mrtvých (Pan de muerto)

Mexický bochánek mrtvých (Pan de muerto)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mexický bochánek mrtvých (Pan de muerto)

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na 2 bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5471 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 656 g
Tuky 225 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční mexická sladkost, která se připravuje 2. listopadu na Den mrtvých (Día de muertos). Pokládá se s dalšími laskominami na barevné oltáře pro zesnulé a na konci slavnosti se sní. Kulička těsta na vrchu symbolizuje lebku a tvarované válečky na bocích představují kosti.

Suroviny

voda 60 ml
vlažná
droždí čerstvé 25 g
krupicový cukr 100 g
+ na posypání
mouka pšeničná hladká 650 g
+ na podsypání
vejce 4 ks
o pokojové teplotě
kondenzované mléko 200 g
slazené
sůl 5 g
anýz 2 ČL
mletý (pokud nemáte rádi anýz, nahraďte jej semínky z 1/2 vanilkového lusku)
pomerančová kůra 2 PL
jemně nastrouhaná
máslo 180 g
změklé + 4 lžíce navíc
rostlinný olej
na vymazání mísy

Postup

1

Do vlažné vody rozdrobte droždí se špetkou cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy robotu dejte mouku, vejce, kondenzované mléko, sůl, anýz nebo vanilku a pomerančovou kůru a vlijte kvásek.

2

Začněte na nízké otáčky hníst těsto, a jakmile se směs spojí, začnete po lžících přidávat máslo a cukr a nechte je vždy zapracovat. Pak 10–15 minut důkladně hněťte, dokud nejsou máslo a cukr plně zapracovány. Dobře zpracované těsto bude lepivé, ale mělo by držet tvar. Čistou mísu vymažte slabě olejem, překlopte do ní těsto. Přes mísu volně přetáhněte igelitový sáček a nechte těsto přes noc kynout v lednici.

3

Ráno těsto vyndejte a nechte jej zakryté hodinu v pokojové teplotě. Pak těsto prohněťte a rozdělte na 2 části, ze kterých budou 2 bochánky. Z každého bochánku oddělte ještě trochu těsta na zdobení. Vytvarujte dva bochánky (podle potřeby si můžete podsypat pracovní plochu moukou) a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Odložené těsto na zdobení vytvarujte na 5 válečků a 1 kuličku (symbol kostí a lebky) na každý bochánek. Válečky rukou vyválejte tak, aby ve středu byly tenčí a na konci buclaté. Na vrch bochánku dejte kuličku a podélně umístěte válečky. Bochánky volně zakryjte a nechte znovu kynout, dokud nenabudou. Protože jde o těsto bohaté na tuk i cukr, dopřejte jim dost času. Podle závislosti na teplotě místnosti mohou kynout až 3 hodiny nebo i déle. 

4

Troubu rozehřejte na 180°C. V rendlíku rozpusťte 4 lžíce másla. Bochánky potřete částí másla a vložte do trouby. Pečte 20 minut, pak teplotu snižte na 170°C a dopékejte ještě asi 20 minut, ke konci je zakryjte volně alobalem.

5

Upečené bochánky nechte 10 minut chladnout. Potřete zbytkem rozpuštěného másla a posypte krupicovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit