Pavoučí síť skrývá sladké tajemství! Ten nejjemnější kokosový cheesecake. Kdo si na něj troufne?
Suroviny
Postup
Rozevíratelnou dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem. Rozmixované sušenky smíchejte se strouhaným kokosem a špetkou soli. Máslo rozpusťte, nalijte na sušenky s kokosem a spojte v těsto podobné drobence. Hmotu upěchujte na dno a boky formy a umístěte na 1 hodinu do chladu, aby ztuhla.
Nasekanou čokoládu dejte do misky, smetanu ke šlehání nalijte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu a metličkou míchejte do rozpuštění. Čtyři lžíce vzniklé ganache odložte stranou na závěrečné zdobení, zbytek rozetřete na dno i boky sušenkové základny. Dort odložte opět na chvíli do chladu, aby čokoláda zatuhla.
Připravte náplň. Želatinu vložte do mističky se studenou vodou a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím v míse prošlehejte jogurt, mascarpone, moučkový cukr a kokosový likér. Želatinu vymačkejte, dejte ji do kastrůlku se dvěma lžícemi vody a na mírném ohni rozpusťte, ale nenechte projít varem. K teplé želatině přidejte pár lžic kokosového základu a promíchejte, pak obsah rendlíku smíchejte s celou kokosovou směsí. Kokosovou smetanu nebo krém ušlehejte elektrickým šlehačem do měkkých špiček. Přidejte ji do směsi se želatinou a jemně stěrkou promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte kostičky ananasu a náplň vlijte do sušenkového korpusu.
Zbylou ganache dejte do malého cukrářského sáčku (nebo do malého zavíratelného sáčku s odstřiženým rohem) a na povrch dortu nakreslete kolem obvodu kruhy, od největšího po nejmenší. Konec špejle opakovaně táhněte od středu dortu ke krajům tak, aby se kruhy propojily a vznikla pavučina. Dort vložte opatrně do lednice a nechte několik hodin nebo přes noc zcela zatuhnout. Pokud spěcháte, můžete cheesecake umístit (ovšem na maximálně 2 hodiny) i do mrazáku.
NĚCO NAVÍC
Kokosový krém snadno vyrobíte i z konzervy kokosového mléka (dejte přednost výrobkům
bez emulgátorů). Den předem vložte konzervu do lednice. Přirozeně se v ní oddělí tučná tuhá část, kterou použijete na kokosovou šlehačku a kokosová voda (tu můžete využít třeba do smoothie). Cheesecake můžete nechat i čistě kokosový, bez ovoce. V takovém případě však zvyšte o 200 g podíl mascarpone, abyste vyplnili sušenkovou základnu. Přidejte také navíc jeden plátek želatiny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kokosové buchty a moučníky: Čím vás může kokos při pečení potrápit a jak tomu předejít(66 receptů )
- Strašidelné menu (nejen) pro děti: 16 receptů na halloweenskou party(16 receptů )
- Halloweenské pečení aneb nápady na strašidelně dobré pohoštění pro děti i dospělé(17 receptů )
- 26 receptů na dokonalé cheesecaky všech chutí: Zkuste banánový, hruškový i Basque burnt(29 receptů )