Halloweenské dýňové cupcaky

Halloweenské dýňové cupcaky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Halloweenské dýňové cupcaky

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Na 14 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5084 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 374 g
Tuky 345 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při pečení strašidelných halloweenských sladkostí se můžete skutečně vyřádit. Třeba dýňové cupcaky poskytují spoustu prostoru pro kreativní zdobení. Fantazii se meze nekladou. Zdobte, strašte a hlavně se bavte!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 180 g
kakao holandského typu 6 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 1 ČL
máslo 100 g
změklé
hnědý cukr 180 g
jemný
vejce 2 ks
velká, o pokojové teplotě
vanilkový extrakt 1 PL
mléko 125 ml
zakysaná smetana 125 ml
tmavá čokoláda
na ozdobení, případně hotová čokoládová poleva
Na dýňový krém
mascarpone 250 g
krémový sýr 125 g
čerstvý
skořice 0.5 ČL
smetana ke šlehání 250 ml
dýňové pyré 200 g
viz Něco navíc
moučkový cukr
podle chuti

Postup

1

Troubu rozehřejte na 160°C. V míse promíchejte metličkou mouku, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu. Do další větší mísy vložte změklé máslo a cukr a utřete do pěny, pak po jednom přidejte a zapracujte vejce. Vlijte vanilkový extrakt. Mléko a zakysanou smetanu společně prošlehejte. Do utřeného másla přidávejte střídavě mouku s kakaem a směs mléka a zakysané smetany, dokud se všechny přísady nespojí. Těsto nepřemíchejte, nemusí být úplně hladké.

2

Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a naplňte je do dvou třetin výšky těstem. Pečte zhruba 25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Muffiny vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.

3

Připravte dýňový krém. Elektrickým šlehačem nebo v robotu vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a skořicí. Za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu ke šlehání. Pak opatrně vmíchejte dýňové pyré a doslaďte podle chuti moučkovým cukrem.

4

Čokoládu na ozdobení rozehřejte nad vodní lázní. Teplou ji přelijte do cukrářského sáčku s ustřiženou tenkou špičkou a na pečicí papír kreslete halloweenské dekorace, třeba pavučinu (zkusit můžete i pavouka, netopýra nebo kočku). Vložte i s pečicím papírem do lednice a nechte zatuhnout.

5

Sestavte muffiny. Krém dejte do cukrářského sáčku se zdobicí řezanou špičkou a bohatě jím ozdobte každý cupcake. Z pečicího papíru opatrně sloupněte čokoládové ozdoby a zlehka je vetkněte do krému.

NĚCO NAVÍC
Na dýňové pyré nakrájejte na menší kostky dužinu dýně (nejchutnější na dezerty je máslová). Troubu rozehřejte na 100°C. Kostky dýně vsypte na plech vyložený pečicím papírem, aby byly v jedné vrstvě. Posypte je troškou krupicového cukru a upečte doměkka, dávejte pozor, ať je nespálíte. Potom rozmixujte dohladka. Pokud je dýně moc hutná, můžete si při mixování pomoct přidáním malé trošky vody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit