Montrealský pekáč ve stylu surf’n’turf

Montrealský pekáč ve stylu surf’n’turf

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3896 kcal
Bílkoviny 473 g
Cukr 201 g
Tuky 126 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Surf’n’turf, tedy kombinace masa a mořských plodů, je oblíbená v Asii i Americe, u nás se s ní ale moc často nepotkáte. Je to škoda, až tenhle máslově lahodný pekáček ochutnáte, dáte nám za pravdu!

Suroviny

máslo 6 PL
rozpuštěné
koření 2 PL
montrealská grilovací směs (viz Něco navíc)
hovězí maso 1 ks
T-bone steak (cca 500 g)
rostlinný olej
podle potřeby
brambory 2 ks
velké, s pěknou slupkou, vydrhnuté, na podélné klínky
sůl 0.5 ČL
brokolice 15 ks
stonková, možno nahradit výhonky zeleného chřestu
rajčatová passata 2 PL
hořčice dijonská 2 ČL
krevety tygří 20 ks
syrové, vyloupané, s ponechaným ocáskem
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná, na posypání
tymián 1 PL
čerstvý, nasekaný, na posypání

1 V misce s plochým dnem smíchejte 2 lžíce rozpuštěného másla a montrealskou směs koření, steak obalte z obou stran ve směsi a nechte při pokojové teplotě marinovat cca půl hodiny.

2 Předehřejte troubu na 210°C. Pekáček nebo menší plech lehce potřete olejem. V další misce smíchejte brambory, 2 lžíce rozpuštěného másla a sůl. Brambory rozprostřete v jedné vrstvě na pekáček a pečte 20 minut.

Mezitím v uvolněné misce smíchejte 1 lžíci rozpuštěného másla a brokolicové (chřestové) stonky. Brambory vyndejte z trouby, na plechu je shrňte stranou, vytvoříte tak prostor pro zeleninu a maso. Brokolici (chřest) rozložte na plech k bramborám na plech a přidejte i steak. Nalijte na něj veškerou zbývající marinádu, vraťte do trouby a pečte 9 minut. Vyjměte z trouby, brambory a brokolici promíchejte, maso otočte. Nastavte troubu na grilování a vraťte plech dovnitř, než připravíte krevety.

4 V misce smíchejte zbývající 1 lžíci rozpuštěného másla, rajčatovou pastu a hořčici. Přihoďte krevety a promíchejte je důkladně ve směsi. Vyjměte plech z trouby, na brambory a zeleninu rozložte krevety a vraťte ještě na 3–5 minut do trouby, aby byly krevety opečené a maso uvnitř hotové. Podávejte posypané bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Montrealskou grilovací směs koření si můžete namíchat domácí. V hmoždíři podrťte 2 lžíce kuliček černého pepře, 1 lžíci hořčičného semínka, 2 lžičky semínek kopru, 1 lžičku semínek koriandru, 1 lžíci soli, 1 lžíci sušeného mletého česneku a 1 lžičku chilli vloček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit