Vepřová žebra na pivu a zelno-jablkový salát

Vepřová žebra na pivu a zelno-jablkový salát

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6356 kcal
Bílkoviny 253 g
Cukr 144 g
Tuky 525 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žebírka vždycky potěší, zvláště když je dostanete pohodlně naporcovaná na úhledné kousky a upečená doměkka!

Suroviny

kimči
k podávání
bageta
čerstvé, k podávání
Na žebra
žebra 1.5 kg
krátká vepřová, vhodná na gril, ideálně přeseknutá přes žebra a/nebo rozdělená na porce po 2-3 žebrech
pivo světlé 330 ml
typ ale
čínské víno 250 ml
na vaření (Shaoxing)
voda 500 ml
zázvor (čerstvý) 1 ks
10cm kousek, nakrájený najemno
česnek 1 ks
celá hlavička, příčně rozpůlená
sůl 1.5 ČL
jarní cibulka 4 ks
Na ostrou marinádu
chilli pasta gochujang 4 PL
česnek 2 stroužek
podrcený
zázvor (čerstvý) 1 PL
najemno nastrouhaný
sójová omáčka 4 PL
rýžový ocet 4 PL
nebo bílý vinný
japonské víno mirin 6 PL
Na salát
majonéza 4 PL
nejlépe domácí
sezamový olej 2 ČL
rýžový ocet 1 PL
nebo bílý vinný
zelí bílé 0.5 ks
nakrouhané na velmi jemno
sůl
jablka 2 ks
zelená Granny Smith, zbavená jádřinců, nakrájená na sirky a pokapaná citronovou šťávou, aby nezhnědla
citronová štáva
na pokapání jablek
jarní cibulka 2 ks
nakrájená na šikmé plátky
sezamová semínka
černá, k podávání
chilli sušené
mleté, k podávání

1 Všechny ingredience na žebra dejte do litinového hrnce, přiveďte k varu, ztlumte a při nízké teplotě zakryté duste, dokud nebude maso měkké, bude to trvat asi půl až tři čtvrtě hodiny.

2 Mezitím na marinádu smíchejte všechny přísady ve větší misce. Uvařená žebra vyndejte z nálevu a ještě horká je promíchejte s marinádou. Zakryjte a nechte při pokojové teplotě marinovat, dokud zcela nevychladnou. Troubu předehřejte na 220°C.

3 Namarinovaná žebra vyskládejte na plech, vložte do předehřáté trouby a pečte, dokud nezezlátnou, průběžně obracejte.

Připravte salát. V misce prošlehejte majonézu, sezamový olej a ocet do hladké emulze. Do větší mísy vložte zelí, posolte ho a trochu pomačkejte rukama. Pak přidejte jablka, promíchejte je se zelím, větší částí jarní cibulky a připravenou zálivkou. Nakonec salát posypte zbylou zelenou cibulkou, sezamovými semínky a mletým chilli. Podávejte k upečeným žebrům, která servírujte s kimči, marinádou, v níž bylo naložené uvařené maso, a bílou bagetkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit