Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nakládané okurky
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 1 sklenici 750 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2446 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 379 g
Tuky 46 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není nad domácí okurky. Můžete si je totiž naložit a ochutit sobě na míru. Do univerzálního nálevu ovšem můžete naložit i jinou zeleninu – např. fazolové lusky, červenou cibuli, řapíkatý celer s tymiánem (viz Možné obměny).

Suroviny

okurka 400 g
nakládačky
pepř celý 3 ks
pepř bílý 2 ks
hořčičné semínko 1 ČL
kousek mrkve nakrájený nadrobno
Na univerzální nálev
voda 1 l
ocet 250 ml
sůl 30 g
koření
můžete přidat hořčičné semínko, koriandrové semínko, kuličky černého, bílého či barevného pepře, nové koření, hřebíček, bobkový list, chilli papričky a nejrůznější sušené či čerstvé bylinky včetně jejich květů

Postup

1

Připravte univerzální nálev. Na 1 litr vody dejte 250 ml kvasného octa, 100 g krupicového cukru a cca 30 g soli. Z koření můžete přidat hořčičné semínko, koriandrové semínko, kuličky černého, bílého či barevného pepře, nové koření, hřebíček, bobkový list, chilli papričky a nejrůznější sušené či čerstvé bylinky včetně jejich květů. Vše svařte a nálevem zalijte zeleninu napěchovanou do sklenic. Lák můžete připravit i jen svařením cukru s octem a solí a koření rozdělit přímo do sklenic, tak bude v každé stejně.

2

Okurky namočte do studené vody a nechte chvíli odmáčet, poté je pořádně vydrhněte
a zbavte nečistot. Na dno sklenice o objemu 750 ml dejte oba druhy pepře a hořčičné semínko. Do sklenice okurky naskládejte tak, aby se jich tam vešlo co nejvíce a aby mezi nimi bylo minimum volného místa. Okurky zalijte cca 250 ml horkého láku a pevně uzavřete. Sterilujte v hrnci při teplotě 85°C cca 20 minut. 

NĚCO NAVÍC
Do sklenice k okurkám můžete přidat i kopr včetně květů, nové koření, bobkový list, kolečka cibule, stroužky česneku, chilli papričky nebo křen. Okurky můžete sterilovat
i v troubě, namísto do hrnce je postavte do pekáčku s horkou vodou a sterilujte rovněž při 85°C, jen jim dejte alespoň 45 minut.

MOŽNÉ OBMĚNY
Obdobně můžete zavařit i jinou zeleninu: zkuste třeba směs fazolových lusků, červené cibule, řapíkatého celeru a tymiánu. K ochucení bude stačit univerzální nálev a hořčičné semínko.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč