Není nad domácí okurky. Můžete si je totiž naložit a ochutit sobě na míru. Do univerzálního nálevu ovšem můžete naložit i jinou zeleninu – např. fazolové lusky, červenou cibuli, řapíkatý celer s tymiánem (viz Možné obměny).
Suroviny
Postup
Připravte univerzální nálev. Na 1 litr vody dejte 250 ml kvasného octa, 100 g krupicového cukru a cca 30 g soli. Z koření můžete přidat hořčičné semínko, koriandrové semínko, kuličky černého, bílého či barevného pepře, nové koření, hřebíček, bobkový list, chilli papričky a nejrůznější sušené či čerstvé bylinky včetně jejich květů. Vše svařte a nálevem zalijte zeleninu napěchovanou do sklenic. Lák můžete připravit i jen svařením cukru s octem a solí a koření rozdělit přímo do sklenic, tak bude v každé stejně.
Okurky namočte do studené vody a nechte chvíli odmáčet, poté je pořádně vydrhněte
a zbavte nečistot. Na dno sklenice o objemu 750 ml dejte oba druhy pepře a hořčičné semínko. Do sklenice okurky naskládejte tak, aby se jich tam vešlo co nejvíce a aby mezi nimi bylo minimum volného místa. Okurky zalijte cca 250 ml horkého láku a pevně uzavřete. Sterilujte v hrnci při teplotě 85°C cca 20 minut.
NĚCO NAVÍC
Do sklenice k okurkám můžete přidat i kopr včetně květů, nové koření, bobkový list, kolečka cibule, stroužky česneku, chilli papričky nebo křen. Okurky můžete sterilovat
i v troubě, namísto do hrnce je postavte do pekáčku s horkou vodou a sterilujte rovněž při 85°C, jen jim dejte alespoň 45 minut.
MOŽNÉ OBMĚNY
Obdobně můžete zavařit i jinou zeleninu: zkuste třeba směs fazolových lusků, červené cibule, řapíkatého celeru a tymiánu. K ochucení bude stačit univerzální nálev a hořčičné semínko.