Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Nakládaný květák s topinkami a gorgonzolou

Nakládaný květák s topinkami a gorgonzolou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2678 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 412 g
Tuky 66 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle nakládaný květák není určený ke skladování na věky věků, ale to vůbec nevadí, protože ho stejně sníte hned!

Suroviny

vinný ocet bílý 250 ml
bílý
česnek 2 stroužky
drcený
fenyklová semínka 2 ČL
chilli paprička 4 ks
sušené nebo čerstvé
bobkový list 4 ks
krupicový cukr 2 PL
olivový olej 2 PL
sůl mořská 1 PL
květák 1 kg
nakrájený nebo na růžičky
K podávání
krajíčky chleba
gorgonzola
nebo jiý sýr s modrou plísní
olivový olej
panenský

1 Do rendlíku vložte ocet, česnek, fenykl, chilli, bobkové listy, cukr, olej a sůl a přiveďte k varu. Ve směsi 2 minuty povařte květák a pak vše přendejte do sterilizované sklenice. Okamžitě uzavřete a nechte vychladnout.

2 Krajíčky chleba opečte a podávejte se sýrem, nakládaným květákem a panenským olivovým olejem. Květák, který nesníte, uložte ve sklenici do chladničky, kde vám vydrží měsíc.

NĚCO NAVÍC
Kromě topinek se sýrem se hodí jako obloha k masu nebo jako součást pestrého chuťovkového menu.

 

 

Komentáře

Břetislav Břeh

Je v receptu uvedeno spravne mnozstvi nalevu? Takto neni kvetak nalozeny, ale trochu povaleny v male vrstve nalevu na dne hrnce...

Martina Kojzarová

Dobrý den, pane Břehu,
zkontaktovala jsem kolegyni, která je autorkou receptu a ta mi napsala, že určitě nevadí, když květák nebude ponořený v nálevu během těch 2 minut vaření, možná by ale stálo za to všechno během té doby promíchat. Také by se květák snažila co nejvíc upěchovat do sklenice, a pak přes něj lila horký nálev. Pokud by ani pak nedosahoval nad veškerý květák, radila by zavřít sklenici, svařit další nálev ve stejném poměru, otevřít sklenici, dolít tak, aby byl květák ponořený, a zase zavřít.

Držíme palce, ať se květák podaří,
redakce Apetitu

Břetislav Břeh

Dekuji za odpoved. Mezitim jsem kvetak nalozil presne podle receptu. Nalevu i s vodou, kterou pusti kvetak, je velmi malo a je to tak na ctvrtinu/polovinu sklenice. Ale vubec to nevadi, protoze chutove je cely obsah sklenice konzistentni, i kdyz vypada trochu nezvykle. Takze recept za me funguje a kvetak je vyborny.

Apetit magazín

5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...

Obchod Apetit