Orientální dezert, známý také jako Muakacha, se díky jednoduché a hravé přípravě rychle stal absolutním hitem TikToku. Poté, co se hojně máslem prolité nařasené pláty filo těsta s custardem upečou ke křupavé dokonalosti, štědře se zalijí sladkým cukrovým sirupem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Pekáč o rozměrech 22 x 33 cm vymažte rozpuštěným máslem. Rozložte filo těsto a zakryjte ho vlhkou utěrkou, aby pláty, se kterými zrovna nepracujete, nevysychaly.
Vždy pracujte se dvěma pláty těsta naráz. Nechte je ležet na sobě a otočte je kratší stranou směrem k vám. Zakrojte kratší stranu tak, aby byly pláty stejně široké jako pekáč. Vezměte oba pláty a shrňte je směrem k sobě a nařaste je tak, aby záhyby byly cca 2,5 cm vysoké. Nařasený kus těsta vložte do pekáče. Opakujte se zbylými pláty těsta, až je forma plná. Nařasené těsto bude vypadat jako akordeon. Když je forma plná, ještě těsto načechrejte, aby bylo vzdušné, ne pevně namačkané.
Vložte do trouby a 10 minut pečte.
Vytáhněte z trouby a rovnoměrně zalijte rozpuštěným máslem. Znovu vložte do trouby a pečte dalších 10 minut.
Mezitím připravte custard (vaječný krém). Mléko vlijte do odměrky s nálevkou, přidejte vejce, cukr, vanilkový extrakt a skořici. Dobře prošlehejte metlou, aby se vše spojilo.
Vytáhněte dezert z trouby a rovnoměrně polijte připraveným krémem. Opět vraťte zpět do trouby a pečte, až krém ztuhne a dezert je krásně zlatohnědý a křupavý. Bude to trvat cca 30 minut. Pokud povrch tmavne příliš rychle, zakryjte ho volně alobalem a dopečte dezert zakrytý.
Ke konci pečení připravte cukrový sirup. Do rendlíku vsypte cukr, zalijte vodou a citronovou šťávou a na středním ohni zahřívejte a míchejte, až se cukr rozpustí. Nechte lehkým varem vřít 8–10 minut, až sirup zhoustne na hustotu javorového.
Jakmile dezert vytáhnete z trouby, ihned ho rovnoměrně zalijte cukrovým sirupem a posypte nasekanými pistáciemi. Nechte ho zcela vychladnout a podávejte nakrájený na čtverce.