Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nařasený filo dezert
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5198 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 615 g
Tuky 251 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Orientální dezert, známý také jako Muakacha, se díky jednoduché a hravé přípravě rychle stal absolutním hitem TikToku. Poté, co se hojně máslem prolité nařasené pláty filo těsta s custardem upečou ke křupavé dokonalosti, štědře se zalijí sladkým cukrovým sirupem.

Suroviny

2–3 balení, den předem vyndaného z mrazáku a uloženého do lednice
máslo 240 g
rozpuštěné + 2 lžíce navíc na vymazání pekáče
Na custard
mléko 250 ml
vejce 2 ks
velká
vanilkový extrakt 2 ČL
mletá
Na cukrový sirup
voda 180 ml
Na dokončení
pistácie 50 g
blanšírované, nasekané, na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Pekáč o rozměrech 22 x 33 cm vymažte rozpuštěným máslem. Rozložte filo těsto a zakryjte ho vlhkou utěrkou, aby pláty, se kterými zrovna nepracujete, nevysychaly.

2

Vždy pracujte se dvěma pláty těsta naráz. Nechte je ležet na sobě a otočte je kratší stranou směrem k vám. Zakrojte kratší stranu tak, aby byly pláty stejně široké jako pekáč. Vezměte oba pláty a shrňte je směrem k sobě a nařaste je tak, aby záhyby byly cca 2,5 cm vysoké. Nařasený kus těsta vložte do pekáče. Opakujte se zbylými pláty těsta, až je forma plná. Nařasené těsto bude vypadat jako akordeon. Když je forma plná, ještě těsto načechrejte, aby bylo vzdušné, ne pevně namačkané.

3

Vložte do trouby a 10 minut pečte.

4

Vytáhněte z trouby a rovnoměrně zalijte rozpuštěným máslem. Znovu vložte do trouby a pečte dalších 10 minut.

5

Mezitím připravte custard (vaječný krém). Mléko vlijte do odměrky s nálevkou, přidejte vejce, cukr, vanilkový extrakt a skořici. Dobře prošlehejte metlou, aby se vše spojilo.

6

Vytáhněte dezert z trouby a rovnoměrně polijte připraveným krémem. Opět vraťte zpět do trouby a pečte, až krém ztuhne a dezert je krásně zlatohnědý a křupavý. Bude to trvat cca 30 minut. Pokud povrch tmavne příliš rychle, zakryjte ho volně alobalem a dopečte dezert zakrytý.

7

Ke konci pečení připravte cukrový sirup. Do rendlíku vsypte cukr, zalijte vodou a citronovou šťávou a na středním ohni zahřívejte a míchejte, až se cukr rozpustí. Nechte lehkým varem vřít 8–10 minut, až sirup zhoustne na hustotu javorového.

8

Jakmile dezert vytáhnete z trouby, ihned ho rovnoměrně zalijte cukrovým sirupem a posypte nasekanými pistáciemi. Nechte ho zcela vychladnout a podávejte nakrájený na čtverce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč