Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

26 receptů na dokonalé cheesecaky všech chutí: Zkuste banánový, hruškový i Basque burnt

26 receptů na dokonalé cheesecaky všech chutí: Zkuste banánový, hruškový i Basque burnt
ZDROJ: kezia lynn, pexel

Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu kumšt. Vyberte si pod článkem jeden z našich 26 nejoblíbenějších receptů a pusťte se do pečení! Pak už jen stačí posadit kousek na dezertní talířek, vzít do ruky lžičku a přenést se do nebes. A nezapomeňte, že cheesecake je lepší péct delší dobu na nižší teplotu!

Cheesecake recept se zpravidla skládá ze dvou nebo tří vrstev. Základ tvoří sušenková krusta, na které se rozprostírá jemný krém z krémového sýru nebo tvarohu. Dezert je zasypaný ovocem, sušenkami nebo politý polevou.

Sušenkový základ

Začneme od začátku zlatavou sušenkovou krustou. Jaká by měla být a na co si dát pozor?

  • Někdo upřednostňuje celozrnné, někdo máslové nebo dokonce plněné krémem
  • Drobky rozdrcených sušenek se smíchají s máslem. Ideální poměr másla a sušenek je 1:2. Nadrtit je můžete s pomocí válečku na těsto v mikrotenovém sáčku, sekáčku nebo mixéru.
  • Sušenkový základ rozprostřete buď pouze po dně formy v rovnoměrné vrstvě, nebo i po stranách. Pečlivě směs upěchujte, můžete k tomu použít například skleničku.

Krémový sýr, mascarpone, ricotta nebo tvaroh?

Pojďme se společně podívat o patro výš. Nabízí se spousta lahodných možností, z čeho můžete cheesecake vyrobit. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých ingrediencí a podle čeho vybírat?

Krémový sýr

V obchodě narazíte na široký výběr krémových sýrů. Jaký je ale ten pravý?

  • Vybírejte z těch čerstvých, tučných a neochucených. Neuděláte chybu, když sáhnete po Lučině, Žervé nebo sýru Philadelphia.
  • Originální americký recept na cheesecake se od roku 1880 vyrábí právě ze sýru Philadelphia Cream Cheese.

Mascarpone

Skvělý krém na cheesecake vytvoříte i z mascarpone! Na rozdíl od předchozích krémových sýrů se při výrobě mascarpone nepoužívá syřidlo živočišného původu. Jedná se o krémovou pochoutku původem z Itálie s nepříliš výraznou chutí.

  • Vyrábí se z tučné smetany a je mnohem jemnější, než jsme u sýrů zvyklí. Mascarpone má vysoké, až 80% zastoupení tuku. 

Ricotta

Ricotta, další objev z Itálie! Mezi ricottou a mascarpone je několik podstatných rozdílů.

  • Obsah tuku je okolo 13 %.
  • Vyrábí se z kravského, ovčího nebo kozího mléka, které se nechává odstát relativně krátkou dobu (12 až 24 hodin).
  • Díky tomu mléko jen zlehka zfermentuje a ricotta získá jemný sýrový nádech.
  • Ricotta má zrnitou konzistenci a nasládlou chuť.

Tvaroh

Některé zdroje tvrdí, že cheesecake z tvarohu už není cheesecake, jelikož není podle originálního receptu.  Ale věřte, že i s tvarohem dokážete vytvořit výborný krém. Tvaroh má oproti výše zmíněným krémovým sýrům nižší obsah tuku.

  • Jedná se zaručeně o levnější variantu oproti předchozím. Nekupujte odtučněnou ani nízkotučnou verzi. Čím tučnější tvaroh, tím chutnější krém.

S čím se dá tvaroh míchat?

  • Tvaroh & ricotta

Tvaroh má sám o sobě jemně kyselou chuť, která vás v létě příjemně osvěží. Naopak ricotta má jemnou krémovou konzistenci. Spojením těchto dvou surovin získáte lahodný krém, kterým by nepohrdli ani staří Řekové.

  • Tvaroh & smetana

Další výbornou kombinací je tvaroh a smetana ke šlehání. Smetanu můžete vyšlehat buďto samotnou nebo do ní přidat ztužovač, díky kterému bude mít krém pevnější konzistenci a sladší chuť. Použít lze i smetanu zakysanou.

  • Tvaroh & krémový sýr & smetana

Tato trojkombinace jistě sklidí ovoce i ovace od vašich návštěv. Jemně kyselá, krémová a svěží chuť v jednom! Vyzkoušejte je smíchat v poměru 1:1:1 a následně upravit dle vašich chuťových pohárků.

Zdroj: Apetit

 
Autor: kojzarova.m