26 receptů na dokonalé cheesecaky všech chutí: Zkuste banánový, hruškový i Basque burnt
Připravit dokonalý cheesecake je tak trochu kumšt. Vyberte si pod článkem jeden z našich 26 nejoblíbenějších receptů a pusťte se do pečení! Pak už jen stačí posadit kousek na dezertní talířek, vzít do ruky lžičku a přenést se do nebes. A nezapomeňte, že cheesecake je lepší péct delší dobu na nižší teplotu!
Cheesecake recept se zpravidla skládá ze dvou nebo tří vrstev. Základ tvoří sušenková krusta, na které se rozprostírá jemný krém z krémového sýru nebo tvarohu. Dezert je zasypaný ovocem, sušenkami nebo politý polevou.
Sušenkový základ
Začneme od začátku zlatavou sušenkovou krustou. Jaká by měla být a na co si dát pozor?
- Někdo upřednostňuje celozrnné, někdo máslové nebo dokonce plněné krémem.
- Drobky rozdrcených sušenek se smíchají s máslem. Ideální poměr másla a sušenek je 1:2. Nadrtit je můžete s pomocí válečku na těsto v mikrotenovém sáčku, sekáčku nebo mixéru.
- Sušenkový základ rozprostřete buď pouze po dně formy v rovnoměrné vrstvě, nebo i po stranách. Pečlivě směs upěchujte, můžete k tomu použít například skleničku.
Krémový sýr, mascarpone, ricotta nebo tvaroh?
Pojďme se společně podívat o patro výš. Nabízí se spousta lahodných možností, z čeho můžete cheesecake vyrobit. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých ingrediencí a podle čeho vybírat?
Krémový sýr
V obchodě narazíte na široký výběr krémových sýrů. Jaký je ale ten pravý?
- Vybírejte z těch čerstvých, tučných a neochucených. Neuděláte chybu, když sáhnete po Lučině, Žervé nebo sýru Philadelphia.
- Originální americký recept na cheesecake se od roku 1880 vyrábí právě ze sýru Philadelphia Cream Cheese.
Mascarpone
Skvělý krém na cheesecake vytvoříte i z mascarpone! Na rozdíl od předchozích krémových sýrů se při výrobě mascarpone nepoužívá syřidlo živočišného původu. Jedná se o krémovou pochoutku původem z Itálie s nepříliš výraznou chutí.
- Vyrábí se z tučné smetany a je mnohem jemnější, než jsme u sýrů zvyklí. Mascarpone má vysoké, až 80% zastoupení tuku.
Ricotta
Ricotta, další objev z Itálie! Mezi ricottou a mascarpone je několik podstatných rozdílů.
- Obsah tuku je okolo 13 %.
- Vyrábí se z kravského, ovčího nebo kozího mléka, které se nechává odstát relativně krátkou dobu (12 až 24 hodin).
- Díky tomu mléko jen zlehka zfermentuje a ricotta získá jemný sýrový nádech.
- Ricotta má zrnitou konzistenci a nasládlou chuť.
Tvaroh
Některé zdroje tvrdí, že cheesecake z tvarohu už není cheesecake, jelikož není podle originálního receptu. Ale věřte, že i s tvarohem dokážete vytvořit výborný krém. Tvaroh má oproti výše zmíněným krémovým sýrům nižší obsah tuku.
- Jedná se zaručeně o levnější variantu oproti předchozím. Nekupujte odtučněnou ani nízkotučnou verzi. Čím tučnější tvaroh, tím chutnější krém.
S čím se dá tvaroh míchat?
-
Tvaroh & ricotta
Tvaroh má sám o sobě jemně kyselou chuť, která vás v létě příjemně osvěží. Naopak ricotta má jemnou krémovou konzistenci. Spojením těchto dvou surovin získáte lahodný krém, kterým by nepohrdli ani staří Řekové.
-
Tvaroh & smetana
Další výbornou kombinací je tvaroh a smetana ke šlehání. Smetanu můžete vyšlehat buďto samotnou nebo do ní přidat ztužovač, díky kterému bude mít krém pevnější konzistenci a sladší chuť. Použít lze i smetanu zakysanou.
-
Tvaroh & krémový sýr & smetana
Tato trojkombinace jistě sklidí ovoce i ovace od vašich návštěv. Jemně kyselá, krémová a svěží chuť v jednom! Vyzkoušejte je smíchat v poměru 1:1:1 a následně upravit dle vašich chuťových pohárků.
Zdroj: Apetit