
Netrhaný borůvkový trhanec
Superjednoduchá variace na rakouskou specialitu – císařský trhanec. „Netrhanec“ se peče v troubě a je přímo božský!
Vydání: 2017/7
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 4 vejce
- 2 lžíce krupicového cukru
- 250 g zakysané smetany
- 50 ml mléka
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka soli
- 100 g hladké mouky (může být i celozrnná jemně mletá)
- olej na opékání (třeba neutrální řepkový)
- 100 g lesních borůvek + k podávání
- moučkový cukr (nemusí být)
- 200–250 ml smetany ke šlehání (33%), ušlehané dotuha, k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do sněhu. Zvlášť smíchejte zakysanou smetanu, mléko, žloutky, vanilkový cukr a sůl. Vsypte mouku a vymíchejte dohladka. Opatrně zapravte sníh.
2 Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej. Pak na ni rovnoměrně vlijte těsto a posypte ho borůvkami. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. Svrchu by měl být „trhanec“ zlatohnědý. Podle chuti poprašte moučkovým cukrem a podávejte s čerstvými borůvkami a šlehačkou.
Přidat komentář