0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.9 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2353 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 131 g
Tuky 168 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Superjednoduchá variace na rakouskou specialitu – císařský trhanec. „Netrhanec“ se peče v troubě a je přímo božský!

Suroviny

vejce 4 ks
krupicový cukr 2 PL
zakysaná smetana 250 g
mléko 50 ml
vanilkový cukr 1 ČL
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 100 g
může být i jemně mletá celozrnná
rostlinný olej
na opékání, neutrální chuti (např. řepkový či slunečnicový)
borůvky 100 g
lesní + navíc k podávání
moučkový cukr
nemusí být
smetana ke šlehání 250 ml
33%, ušlehaná dotuha, k podávání

Troubu předehřejte na 200 °C. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do sněhu. Zvlášť smíchejte zakysanou smetanu, mléko, žloutky, vanilkový cukr a sůl. Vsypte mouku a vymíchejte dohladka. Opatrně zapravte sníh.

2 Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej. Pak na ni rovnoměrně vlijte těsto a posypte ho borůvkami. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. Svrchu by měl být „trhanec“ zlatohnědý. Podle chuti poprašte moučkovým cukrem a podávejte s čerstvými borůvkami a šlehačkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit