Superjednoduchá variace na rakouskou specialitu – císařský trhanec. „Netrhanec“ se peče v troubě a je přímo božský!
Suroviny
vejce
4
ks
krupicový cukr
2
PL
zakysaná smetana
250
g
mléko
50
ml
vanilkový cukr
1
ČL
sůl
1
špetka
mouka pšeničná hladká
100
g
může být i jemně mletá celozrnná
rostlinný olej
na opékání, neutrální chuti (např. řepkový či slunečnicový)
borůvky
100
g
lesní + navíc k podávání
nemusí být
smetana ke šlehání
250
ml
33%, ušlehaná dotuha, k podávání
Postup
1
Troubu předehřejte na 200 °C. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do sněhu. Zvlášť smíchejte zakysanou smetanu, mléko, žloutky, vanilkový cukr a sůl. Vsypte mouku a vymíchejte dohladka. Opatrně zapravte sníh.
2
Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej. Pak na ni rovnoměrně vlijte těsto a posypte ho borůvkami. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. Svrchu by měl být „trhanec“ zlatohnědý. Podle chuti poprašte moučkovým cukrem a podávejte s čerstvými borůvkami a šlehačkou.