Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (71)
Do 20 minut Velmi snadné Na 12 větších nebo 24 menších dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8760 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 870 g
Tuky 537 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud zavítáte do některého z vyhlášených cupcake obchodů, budete jako Alenka v říši divů. Tohle nejsou ‚jen‘ nazdobené muffiny, tohle jsou přenádherně miniaturní dortíčky! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 240 g
krupicový cukr 200 g
jedlá soda 0.25 PL
1 PL
máslo 170 g
změklé
bílek 3 ks
vanilkový extrakt 3 PL
zakysaná smetana 120 ml
mléko 120 ml
podle vašeho výběru
Smetanový krém
smetana ke šlehání 250 ml
33%
krupicový cukr 3 PL
mascarpone 250 g
125 g
možno i jahody, na posypání (nemusí být) / kapka červeného gelového potravinářského barviva (nemusí být)
mražené maliny 1.25 hrnek
2 PL
máslo 220 g
změklé
moučkový cukr 400 g
smetana ke šlehání 1 PL
33%

1 Troubu předehřejte na 170°C. V míse promíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a kypřicí prášek. Přidejte máslo, bílky, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko. Míchejte ale jen tak, aby se vše spojilo, nepřešlehejte! Těsto rozdělte do muffinových formiček a pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout na mřížce a pak ozdobte krémem. 

Čím cupcaky ozdobit

1. Smetanový krém

Do mísy nalijte šlehačku, přisypte krupicový cukr a ušlehejte dotuha. V jiné míse prošlehejte mascarpone s lučinou a pak do směsi opatrně zašlehejte šlehačku. Hotový krém dejte do cukrářského sáčku s libovolnou špičkou a naneste na cupcaky. Nastříkaný krém lze obsypat drcenými lyofilizovanými (mrazem sušenými) malinami či jahodami, nebo si před pečením obarvěte potravinářskou barvou (ideálně gelovou) poslední dávku těsta, upečte ji, pak rozdrobte a drobky krém obsypte.

2. Malinový krém

V menším rendlíku svařte maliny a citronovou šťávu tak, aby směs hustotou připomínala džem. Odstavte z plotny, propasírujte a nechte zcela vychladnout. V míse prošlehejte máslo (pokud máte robot, použijte pádlo). Přilijte maliny a šlehejte, až se vše spojí. Postupně přisypávejte a zašlehávejte moučkový cukr, nakonec zašlehejte smetanu a špetku soli a šlehejte při vysokých obrátkách do hladkého krému. Na zdobení využijete hladké nebo řezané špičky (trubičky). Krém můžete stříkat od středu i od krajů, držet se můžete nízko nebo na cupcaku vytvořit vysokou čepici.

3. Čokoládový krém

Do mísy na šlehání dejte bílky a vložte ji do vodní lázně. Přisypte krupicový cukr a špetku soli, míchejte, až se cukr rozpustí. Pozor, aby bílky neprošly varem! Mísu odstavte a bílky s cukrem vyšlehejte do hladkého sněhu. Šleháte-li v robotu, vyměňte metlu za pádlo a za stálého míchání postupně vmíchejte změklé máslo a pak zchladlou hořkou čokoládu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit