Pokud zavítáte do některého z vyhlášených cupcake obchodů, budete jako Alenka v říši divů. Tohle nejsou ‚jen‘ nazdobené muffiny, tohle jsou přenádherné miniaturní dortíčky! Půvabné a tak lahodné... A my se s vámi podělíme o recept na cupcaky i krém.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
240
g
krupicový cukr
200
g
jedlá soda
¼
ČL
kypřicí prášek do pečiva
1
ČL
máslo
170
g
změklé
bílek
3
ks
vanilkový extrakt
3
ČL
zakysaná smetana
120
ml
mléko
120
ml
krém podle vašeho výběru
Na smetanový krém
smetana ke šlehání
250
ml
33%
krupicový cukr
3
PL
mascarpone
250
g
krémový sýr
125
g
např. Lučina
maliny či jahody, na posypání (nemusí být), lze nahradit kapkou červeného gelového potravinářského barviva (nemusí být)
Na malinový krém
mražené maliny
1,25
hrnku
citronová šťáva
2
PL
máslo
220
g
změklé
moučkový cukr
400
g
smetana ke šlehání
1
PL
33%
sůl
1
špetka
Na čokoládový krém
bílek
3
ks
krupicový cukr
165
g
sůl
1
špetka
máslo
230
g
změklé
tmavá čokoláda
100
g
rozehřáté
Postup
1
Troubu předehřejte na 170 °C. V míse promíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a kypřicí prášek. Přidejte máslo, bílky, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko. Míchejte ale jen tak, aby se vše spojilo, nepřešlehejte!
2
Těsto rozdělte do muffinových formiček a pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout na mřížce a pak ozdobte krémem.
Čím cupcaky ozdobit
1. Smetanový krém
- Do mísy nalijte šlehačku, přisypte krupicový cukr a ušlehejte dotuha.
- V jiné míse prošlehejte mascarpone s lučinou a pak do směsi opatrně zašlehejte šlehačku.
- Hotový krém dejte do cukrářského sáčku s libovolnou špičkou a naneste na cupcaky.
- Nastříkaný krém lze obsypat drcenými lyofilizovanými (mrazem sušenými) malinami či jahodami, nebo si před pečením obarvěte potravinářskou barvou (ideálně gelovou) poslední dávku těsta, upečte ji, pak rozdrobte a drobky krém obsypte.
2. Malinový krém
- V menším rendlíku svařte maliny a citronovou šťávu tak, aby směs hustotou připomínala džem.
- Odstavte z plotny, propasírujte a nechte zcela vychladnout. V míse prošlehejte máslo (pokud máte robot, použijte pádlo).
- Přilijte maliny a šlehejte, až se vše spojí. Postupně přisypávejte a zašlehávejte moučkový cukr, nakonec zašlehejte smetanu a špetku soli a šlehejte při vysokých obrátkách do hladkého krému.
- Na zdobení využijete hladké nebo řezané špičky (trubičky). Krém můžete stříkat od středu i od krajů, držet se můžete nízko nebo na cupcaku vytvořit vysokou čepici.
3. Čokoládový krém
- Do mísy na šlehání dejte bílky a vložte ji do vodní lázně.
- Přisypte krupicový cukr a špetku soli, míchejte, až se cukr rozpustí. Pozor, aby bílky neprošly varem!
- Mísu odstavte a bílky s cukrem vyšlehejte do hladkého sněhu. Šleháte-li v robotu, vyměňte metlu za pádlo a za stálého míchání postupně vmíchejte změklé máslo a pak zchladlou hořkou čokoládu.