Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cupcaky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 98
Do hodiny Snadné Na 12 větších nebo 24 menších dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11967 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 1063 g
Tuky 784 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud zavítáte do některého z vyhlášených cupcake obchodů, budete jako Alenka v říši divů. Tohle nejsou ‚jen‘ nazdobené muffiny, tohle jsou přenádherné miniaturní dortíčky! Půvabné a tak lahodné... A my se s vámi podělíme o recept na cupcaky i krém.

Související recepty

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 170 g
změklé
vanilkový extrakt 3 ČL
mléko 120 ml
krém podle vašeho výběru
Na smetanový krém
např. Lučina
maliny či jahody, na posypání (nemusí být), lze nahradit kapkou červeného gelového potravinářského barviva (nemusí být)
Na malinový krém
mražené maliny 1,25 hrnku
máslo 220 g
změklé
sůl 1 špetka
Na čokoládový krém
sůl 1 špetka
máslo 230 g
změklé
tmavá čokoláda 100 g
rozehřáté

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C. V míse promíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a kypřicí prášek. Přidejte máslo, bílky, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko. Míchejte ale jen tak, aby se vše spojilo, nepřešlehejte!

2

Těsto rozdělte do muffinových formiček a pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout na mřížce a pak ozdobte krémem. 

Čím cupcaky ozdobit

zdobení Cupcaků posypkou

1. Smetanový krém

  • Do mísy nalijte šlehačku, přisypte krupicový cukr a ušlehejte dotuha.
  • V jiné míse prošlehejte mascarpone s lučinou a pak do směsi opatrně zašlehejte šlehačku.
  • Hotový krém dejte do cukrářského sáčku s libovolnou špičkou a naneste na cupcaky.
  • Nastříkaný krém lze obsypat drcenými lyofilizovanými (mrazem sušenými) malinami či jahodami, nebo si před pečením obarvěte potravinářskou barvou (ideálně gelovou) poslední dávku těsta, upečte ji, pak rozdrobte a drobky krém obsypte.

nanášení krému na cupcaky

2. Malinový krém

  • V menším rendlíku svařte maliny a citronovou šťávu tak, aby směs hustotou připomínala džem.
  • Odstavte z plotny, propasírujte a nechte zcela vychladnout. V míse prošlehejte máslo (pokud máte robot, použijte pádlo).
  • Přilijte maliny a šlehejte, až se vše spojí. Postupně přisypávejte a zašlehávejte moučkový cukr, nakonec zašlehejte smetanu a špetku soli a šlehejte při vysokých obrátkách do hladkého krému.
  • Na zdobení využijete hladké nebo řezané špičky (trubičky). Krém můžete stříkat od středu i od krajů, držet se můžete nízko nebo na cupcaku vytvořit vysokou čepici.

cupcake s čokoládovým krémem

3. Čokoládový krém

  • Do mísy na šlehání dejte bílky a vložte ji do vodní lázně.
  • Přisypte krupicový cukr a špetku soli, míchejte, až se cukr rozpustí. Pozor, aby bílky neprošly varem!
  • Mísu odstavte a bílky s cukrem vyšlehejte do hladkého sněhu. Šleháte-li v robotu, vyměňte metlu za pádlo a za stálého míchání postupně vmíchejte změklé máslo a pak zchladlou hořkou čokoládu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...