0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cupcaky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 79
Do 20 minut Velmi snadné Na 12 větších nebo 24 menších dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8760 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 870 g
Tuky 537 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud zavítáte do některého z vyhlášených cupcake obchodů, budete jako Alenka v říši divů. Tohle nejsou ‚jen‘ nazdobené muffiny, tohle jsou přenádherně miniaturní dortíčky! 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 240 g
krupicový cukr 200 g
jedlá soda 0.25 PL
1 PL
máslo 170 g
změklé
bílek 3 ks
vanilkový extrakt 3 PL
zakysaná smetana 120 ml
mléko 120 ml
podle vašeho výběru
Smetanový krém
smetana ke šlehání 250 ml
33%
krupicový cukr 3 PL
mascarpone 250 g
125 g
možno i jahody, na posypání (nemusí být) / kapka červeného gelového potravinářského barviva (nemusí být)
mražené maliny 1.25 hrnek
2 PL
máslo 220 g
změklé
moučkový cukr 400 g
smetana ke šlehání 1 PL
33%

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C. V míse promíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a kypřicí prášek. Přidejte máslo, bílky, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko. Míchejte ale jen tak, aby se vše spojilo, nepřešlehejte! Těsto rozdělte do muffinových formiček a pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout na mřížce a pak ozdobte krémem. 

Čím cupcaky ozdobit

zdobení Cupcaků posypkou

1. Smetanový krém

  • Do mísy nalijte šlehačku, přisypte krupicový cukr a ušlehejte dotuha.
  • V jiné míse prošlehejte mascarpone s lučinou a pak do směsi opatrně zašlehejte šlehačku.
  • Hotový krém dejte do cukrářského sáčku s libovolnou špičkou a naneste na cupcaky.
  • Nastříkaný krém lze obsypat drcenými lyofilizovanými (mrazem sušenými) malinami či jahodami, nebo si před pečením obarvěte potravinářskou barvou (ideálně gelovou) poslední dávku těsta, upečte ji, pak rozdrobte a drobky krém obsypte.

nanášení krému na cupcaky

2. Malinový krém

  • V menším rendlíku svařte maliny a citronovou šťávu tak, aby směs hustotou připomínala džem.
  • Odstavte z plotny, propasírujte a nechte zcela vychladnout. V míse prošlehejte máslo (pokud máte robot, použijte pádlo).
  • Přilijte maliny a šlehejte, až se vše spojí. Postupně přisypávejte a zašlehávejte moučkový cukr, nakonec zašlehejte smetanu a špetku soli a šlehejte při vysokých obrátkách do hladkého krému.
  • Na zdobení využijete hladké nebo řezané špičky (trubičky). Krém můžete stříkat od středu i od krajů, držet se můžete nízko nebo na cupcaku vytvořit vysokou čepici.

cupcake s čokoládovým krémem

3. Čokoládový krém

  • Do mísy na šlehání dejte bílky a vložte ji do vodní lázně.
  • Přisypte krupicový cukr a špetku soli, míchejte, až se cukr rozpustí. Pozor, aby bílky neprošly varem!
  • Mísu odstavte a bílky s cukrem vyšlehejte do hladkého sněhu. Šleháte-li v robotu, vyměňte metlu za pádlo a za stálého míchání postupně vmíchejte změklé máslo a pak zchladlou hořkou čokoládu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit