Japonské nudle soba mají typický ,hranatý‘ průřez a vyrábějí se z pohankové mouky, někdy také ve směsi s pšeničnou. Ty čistě pohankové jsou jednak přirozeně bezlepkové, jednak mají silnější oříškovou chuť, jež dobře souzní s výraznou svěží omáčkou, která tenhle recept při focení katapultovala na první místo v žebříčku favoritů.
Suroviny
Postup
V rendlíku, ve woku či v hluboké pánvi rozehřejte pořádnou vrstvu oleje. Tofu vložte do odpěňovačky (nebo širšího kovového cedníku), ponořte do vroucího oleje a smažte dozlatova. Nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou.
Nudle dejte vařit podle návodu na obalu do velkého hrnce. V misce promíchejte přísady na zálivku. Na poslední minuty vaření těstovin k nim dejte prohřát zeleninu od brokolice (potřebuje pár minut) po fazolky (1 minutu).
Pak všechno sceďte a prolijte studenou vodou. Přesuňte do mísy. Přelijte zálivkou a po hrstech přidávejte tofu a baby špenát a vždy důkladně promíchejte. Vmíchejte jarní cibulku. Podle chuti dosolte a přiostřete chilli omáčkou. Podávejte v miskách, doplněné černými sezamovými semínky a mikrobylinkami podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Edamame jsou zelené sójové boby, obvykle se u nás prodávají mražené, často včetně lusků, které se však bohužel ke konzumaci nehodí. Můžete je nahradit zeleným hráškem nebo třeba bobem zahradním (nesprávně fazole fava). V sezoně můžete použít i zelený chřest. Zelené fazolky se hodí čerstvé i mražené. Poměr jednotlivých druhů zeleniny můžete přizpůsobit situaci i vlastním preferencím, doporučujeme však držet se zelené barvy.