Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nudle soba se zelenou zeleninou a sezamovo-zázvorovou zálivkou
Nudle soba se zelenou zeleninou a sezamovo-zázvorovou zálivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nudle soba se zelenou zeleninou a sezamovo-zázvorovou zálivkou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2610 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 277 g
Tuky 123 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Japonské nudle soba mají typický ,hranatý‘ průřez a vyrábějí se z pohankové mouky, někdy také ve směsi s pšeničnou. Ty čistě pohankové jsou jednak přirozeně bezlepkové, jednak mají silnější oříškovou chuť, jež dobře souzní s výraznou svěží omáčkou, která tenhle recept při focení katapultovala na první místo v žebříčku favoritů.

Suroviny

rostlinný olej
na smažení
tofu 250 g
na cca 3cm kostky
nudle soba 250 g
nejlépe 100% pohankových
nakrájená i s košťálem podélně na tenké ,klínky‘
sójové boby edamame 350 g
vyloupané (viz Něco navíc)
fazolky zelené 2 hrsti
nemusí být
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na kolečka
sezamová semínka
černá, k podávání
sůl
nemusí být
bylinky
mikrobylinky – např. řeřicha sakura (nemusí být)
Na zálivku
řepkový olej 80 ml
nebo jemný olivový
sezamový olej 2 PL
sójová omáčka 80 ml
tamari
rýžový ocet 60 ml
hnědý cukr 3 PL
lze použít i palmový nebo kokosový cukr
sriracha 1 PL
nebo jiná chilli omáčka + navíc na doladění
zázvor (čerstvý) 2 PL
najemno nastrouhaný
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno nebo nastrouhané

Postup

1

V rendlíku, ve woku či v hluboké pánvi rozehřejte pořádnou vrstvu oleje. Tofu vložte do odpěňovačky (nebo širšího kovového cedníku), ponořte do vroucího oleje a smažte dozlatova. Nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou.

2

Nudle dejte vařit podle návodu na obalu do velkého hrnce. V misce promíchejte přísady na zálivku. Na poslední minuty vaření těstovin k nim dejte prohřát zeleninu od brokolice (potřebuje pár minut) po fazolky (1 minutu).

3

Pak všechno sceďte a prolijte studenou vodou. Přesuňte do mísy. Přelijte zálivkou a po hrstech přidávejte tofu a baby špenát a vždy důkladně promíchejte. Vmíchejte jarní cibulku. Podle chuti dosolte a přiostřete chilli omáčkou. Podávejte v miskách, doplněné černými sezamovými semínky a mikrobylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Edamame jsou zelené sójové boby, obvykle se u nás prodávají mražené, často včetně lusků, které se však bohužel ke konzumaci nehodí. Můžete je nahradit zeleným hráškem nebo třeba bobem zahradním (nesprávně fazole fava). V sezoně můžete použít i zelený chřest. Zelené fazolky se hodí čerstvé i mražené. Poměr jednotlivých druhů zeleniny můžete přizpůsobit situaci i vlastním preferencím, doporučujeme však držet se zelené barvy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč