Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nudle soba se zelenou zeleninou a sezamovo-zázvorovou zálivkou
Nudle soba se zelenou zeleninou a sezamovo-zázvorovou zálivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nudle soba se zelenou zeleninou a sezamovo-zázvorovou zálivkou

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2610 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 277 g
Tuky 123 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Japonské nudle soba mají typický ,hranatý‘ průřez a vyrábějí se z pohankové mouky, někdy také ve směsi s pšeničnou. Ty čistě pohankové jsou jednak přirozeně bezlepkové, jednak mají silnější oříškovou chuť, jež dobře souzní s výraznou svěží omáčkou, která tenhle recept při focení katapultovala na první místo v žebříčku favoritů.

Suroviny

rostlinný olej
na smažení
tofu 250 g
na cca 3cm kostky
nudle soba 250 g
nejlépe 100% pohankových
nakrájená i s košťálem podélně na tenké ,klínky‘
sójové boby edamame 350 g
vyloupané (viz Něco navíc)
fazolky zelené 2 hrsti
nemusí být
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na kolečka
sezamová semínka
černá, k podávání
sůl
nemusí být
bylinky
mikrobylinky – např. řeřicha sakura (nemusí být)
Na zálivku
řepkový olej 80 ml
nebo jemný olivový
sezamový olej 2 PL
sójová omáčka 80 ml
tamari
rýžový ocet 60 ml
hnědý cukr 3 PL
lze použít i palmový nebo kokosový cukr
sriracha 1 PL
nebo jiná chilli omáčka + navíc na doladění
zázvor (čerstvý) 2 PL
najemno nastrouhaný
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno nebo nastrouhané

Postup

1

V rendlíku, ve woku či v hluboké pánvi rozehřejte pořádnou vrstvu oleje. Tofu vložte do odpěňovačky (nebo širšího kovového cedníku), ponořte do vroucího oleje a smažte dozlatova. Nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou.

2

Nudle dejte vařit podle návodu na obalu do velkého hrnce. V misce promíchejte přísady na zálivku. Na poslední minuty vaření těstovin k nim dejte prohřát zeleninu od brokolice (potřebuje pár minut) po fazolky (1 minutu).

3

Pak všechno sceďte a prolijte studenou vodou. Přesuňte do mísy. Přelijte zálivkou a po hrstech přidávejte tofu a baby špenát a vždy důkladně promíchejte. Vmíchejte jarní cibulku. Podle chuti dosolte a přiostřete chilli omáčkou. Podávejte v miskách, doplněné černými sezamovými semínky a mikrobylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Edamame jsou zelené sójové boby, obvykle se u nás prodávají mražené, často včetně lusků, které se však bohužel ke konzumaci nehodí. Můžete je nahradit zeleným hráškem nebo třeba bobem zahradním (nesprávně fazole fava). V sezoně můžete použít i zelený chřest. Zelené fazolky se hodí čerstvé i mražené. Poměr jednotlivých druhů zeleniny můžete přizpůsobit situaci i vlastním preferencím, doporučujeme však držet se zelené barvy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...