Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šanghajské nudle
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 16
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2455 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 445 g
Tuky 32 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

U nás nedostupné původní tlusté čínské nudle jsme nahradili japonskými udon, jejichž původ podle legend sahá do Číny. Šanghajské nudle jsou hotové do půl hodiny.

Související recepty

Suroviny

sůl ¼ ČL
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
nebo jiný rostlinný
zázvor (čerstvý) 1,5 PL
najemno nastrouhaný
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
nakrájené na tenké nudličky
nudle udon 500 g
měkké – tedy ty, co se mohou dát rovnou na pánev
jarní cibulka 1 ks
na tenké nudličky
sezamová semínka
bílá, na ozdobení
Na omáčku
sójová omáčka 1,5 PL
tamari
sezamový olej ½ PL
ústřicová omáčka ½ PL
sójová omáčka tmavá 3 ČL
lze nahradit běžnou sójovou omáčkou
rýžové šao-sing, lze nahradit sherry nebo mirinem
hnědý cukr 1 ČL
pepř bílý 2 špetky
mletý
škrob 1 PL
kukuřičný
sriracha ¼ ČL
nebo chilli vločky (nemusí být)

Postup

1

V misce promíchejte maso se solí a pepřem. V jiné misce smíchejte přísady na omáčku s výjimkou srirachy nebo chilli vloček se 2 lžícemi vody a odložte.

2

Ve woku nebo těžké hluboké pánvi na středním až silném ohni rozehřejte 1 lžíci oleje. Vsypte mleté maso. Opékejte ho a rozbíjejte přitom velké hrudky. Přidejte zázvor a česnek a za stálého rozbíjení hrudek masa opékejte, aby úplně ztratilo růžovou barvu – asi 5 minut. Pak vmíchejte pekingské zelí a opékejte ho do zavadnutí a změknutí. Pak vsypte nudle, podle potřeby je rozdělte, aby nezůstaly propletené v jednom bločku, a navrch nalijte omáčku. Promíchejte, aby se omáčkou obalily. Za stálého obracení prohřejte a podle potřeby dolaďte. Chcete-li, přidejte srirachu nebo chilli vločky. Odstavte a podávejte ozdobené jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...