Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Korejské japchae
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1287 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 69 g
Tuky 78 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept vypadá složitě, ale ve skutečnosti je příprava velmi jednoduchá – nejprve si nachystáte všechny suroviny a pak je trpělivě jednu po druhé opečete. Japchae [džapči] se obvykle podává jako příloha, ale obstojí i jako samostatné jídlo, ať už v tradičním doprovodu rýže, nebo bez ní.

Suroviny

rib eye steak (vysoký roštěnec), nakrájený na proužky
cibule 100 g
na tenké plátky
mrkev 1 ks
větší, na nudličky julienne
na proužky
šiitake 100 g
čerstvé, lze použít i hlívu ústřičnou, klobouky nakrájené na tenké plátky
nudle 250 g
korejské celofánové nudle z batátového škrobu
Na marinádu na maso
sójová omáčka 4 PL
česnek 1 stroužek
nadrobno
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
sezamový olej 1 ČL
Na marinádu na houby a nudle
sójová omáčka 4 PL
med 1 PL
hnědý cukr 1 PL
sezamový olej 1 PL
pepř 2 špetky
čerstvě mletý
Na ochucení špenátu
sůl ¼ ČL
na dokončení
česnek 1 stroužek
nadrobno
sezamový olej 1 ČL
Na dokončení
vejce 1 ks
velké (XL), bílek a žloutek zvlášť
rýžový olej
či rostlinný olej neutrální chuti
sezamový olej 1 PL
sezamová semínka 1 PL
bílá, opražená

Postup

1

Maso dejte do misky a jemně promíchejte s marinádou smíchanou z uvedených surovin. Zakryjte a odložte stranou.

2

Nakrájejte cibuli, mrkev, papriku a houby, jak je uvedeno v seznamu surovin.

3

V míse smíchejte marinádu na houby a nudle. Houby dejte do jiné misky a promíchejte s 1 lžící této marinády. Odložte.

4

Špenát prolijte vroucí vodou, aby zavadl, pak ho hned zchlaďte tekoucí studenou vodou. Vymačkejte z něj tekutinu a dejte ho do velké mísy (budete do ní postupně přidávat další věci). Ochuťte ho příslušnými přísadami a dobře promíchejte.

5

V hrnci přiveďte k varu vodu, vložte do ní nudle a vařte 6–7 minut. Slijte. Zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a nechte v cedníku 1–2 minuty okapávat. Pak je přestříhejte kuchyňskými nůžkami na kousky dlouhé asi 15–20 cm a vložte do mísy se zbývající marinádou na houby a nudle, dobře promíchejte. Odložte.
 

6

Bílek na dokončení prošlehejte vidličkou. Do dobře rozehřáté hlubší nepřilnavé pánve nalijte cca 1 lžičku oleje, dobře ho po ní rozlijte. Vlijte bílek a opékejte na mírném ohni z každé strany 1–2 minuty. Přeneste na čisté prkénko a dejte stranou. Totéž udělejte se žloutkem – podle potřeby přilijte před opékáním trochu oleje, opečený žloutek odložte vedle bílku.

7

Pak do pánve přilijte olej podle potřeby a opečte cibuli se špetkou soli na mírném až středním ohni do změknutí, 1–2 minuty. Přesuňte do mísy ke špenátu. Postup zopakujte postupně s mrkví, paprikou a posléze i s houbami včetně marinády, houby nesolte a za stálého obracení prohřejte.

8

Opět přilijte do pánve trošku oleje a na středním ohni opékejte marinované maso 2–3 minuty. Poté ho rovněž přesuňte ke špenátu. Zopakujte s nudlemi – při opékání by se měly dobře obalit omáčkou. 

9

Odložený bílek a žloutek nakrájejte na proužky a nasypte do mísy ke všemu ostatnímu. Pak přidejte sezamový olej a semínka a jemně vše promíchejte rukama – kdyby pokrm byl moc horký, použijte kleště na těstoviny nebo salátový příbor. Podávejte teplé či studené. Zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce 2 dny.

NĚCO NAVÍC
Pro vegetariány nahraďte maso dalšími houbami. A pokud vám naopak masa připadá na hlavní jídlo málo, dopřejte si ho po evropsku víc.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...