0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Korejské japchae

Korejské japchae
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Korejské japchae

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1287 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 69 g
Tuky 78 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept vypadá složitě, ale ve skutečnosti je příprava velmi jednoduchá – nejprve si nachystáte všechny suroviny a pak je trpělivě jednu po druhé opečete. Japchae [džapči] se obvykle podává jako příloha, ale obstojí i jako samostatné jídlo, ať už v tradičním doprovodu rýže, nebo bez ní.

Suroviny

rib eye steak (vysoký roštěnec), nakrájený na proužky
cibule 100 g
na tenké plátky
mrkev 1 ks
větší, na nudličky julienne
paprika červená ½ ks
na proužky
šiitake 100 g
čerstvé, lze použít i hlívu ústřičnou, klobouky nakrájené na tenké plátky
nudle 250 g
korejské celofánové nudle z batátového škrobu
Na marinádu na maso
sójová omáčka 4 PL
česnek 1 stroužek
nadrobno
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý
sezamový olej 1 ČL
Na marinádu na houby a nudle
sójová omáčka 4 PL
med 1 PL
hnědý cukr 1 PL
sezamový olej 1 PL
pepř 2 špetky
čerstvě mletý
Na ochucení špenátu
sůl ¼ ČL
na dokončení
česnek 1 stroužek
nadrobno
sezamový olej 1 ČL
Na dokončení
vejce 1 ks
velké (XL), bílek a žloutek zvlášť
rýžový olej
či rostlinný olej neutrální chuti
sezamový olej 1 PL
sezamová semínka 1 PL
bílá, opražená

Postup

1

Maso dejte do misky a jemně promíchejte s marinádou smíchanou z uvedených surovin. Zakryjte a odložte stranou.

2

Nakrájejte cibuli, mrkev, papriku a houby, jak je uvedeno v seznamu surovin.

3

V míse smíchejte marinádu na houby a nudle. Houby dejte do jiné misky a promíchejte s 1 lžící této marinády. Odložte.

4

Špenát prolijte vroucí vodou, aby zavadl, pak ho hned zchlaďte tekoucí studenou vodou. Vymačkejte z něj tekutinu a dejte ho do velké mísy (budete do ní postupně přidávat další věci). Ochuťte ho příslušnými přísadami a dobře promíchejte.

5

V hrnci přiveďte k varu vodu, vložte do ní nudle a vařte 6–7 minut. Slijte. Zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a nechte v cedníku 1–2 minuty okapávat. Pak je přestříhejte kuchyňskými nůžkami na kousky dlouhé asi 15–20 cm a vložte do mísy se zbývající marinádou na houby a nudle, dobře promíchejte. Odložte.
 

6

Bílek na dokončení prošlehejte vidličkou. Do dobře rozehřáté hlubší nepřilnavé pánve nalijte cca 1 lžičku oleje, dobře ho po ní rozlijte. Vlijte bílek a opékejte na mírném ohni z každé strany 1–2 minuty. Přeneste na čisté prkénko a dejte stranou. Totéž udělejte se žloutkem – podle potřeby přilijte před opékáním trochu oleje, opečený žloutek odložte vedle bílku.

7

Pak do pánve přilijte olej podle potřeby a opečte cibuli se špetkou soli na mírném až středním ohni do změknutí, 1–2 minuty. Přesuňte do mísy ke špenátu. Postup zopakujte postupně s mrkví, paprikou a posléze i s houbami včetně marinády, houby nesolte a za stálého obracení prohřejte.

8

Opět přilijte do pánve trošku oleje a na středním ohni opékejte marinované maso 2–3 minuty. Poté ho rovněž přesuňte ke špenátu. Zopakujte s nudlemi – při opékání by se měly dobře obalit omáčkou. 

9

Odložený bílek a žloutek nakrájejte na proužky a nasypte do mísy ke všemu ostatnímu. Pak přidejte sezamový olej a semínka a jemně vše promíchejte rukama – kdyby pokrm byl moc horký, použijte kleště na těstoviny nebo salátový příbor. Podávejte teplé či studené. Zbytek vydrží v uzavřené nádobě v chladničce 2 dny.

NĚCO NAVÍC
Pro vegetariány nahraďte maso dalšími houbami. A pokud vám naopak masa připadá na hlavní jídlo málo, dopřejte si ho po evropsku víc.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč