Mysleli jste, že s vejci a slaninou už nic nového nelze vymyslet? Omyl! Sociální sítě nyní žijí obláčkovými vejci. Nadýchaný bílek s kousky křupavé slaniny a parmazánem a neodolatelně tekutý žloutek dělají z obláčkových vajec dokonalou snídani. Klasika oděná do nového fotogenického kabátku vám však zachutná nejen jako první jídlo dne.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečicím papírem.
Opatrně oddělte bílky od žloutků. Žloutky potřebujete zachovat neporušené, proto je raději ponechte ve skořápkách nebo je oddělujte do samostatných šálků – pokud vám jeden praskne, ostatní jím nebudou zasaženy.
Bílky dejte do velké mísy, přidejte špetku soli a pomocí elektrického šlehače je vyšlehejte do tuhých špiček. Bude to trvat asi 2 minuty. Poté opatrně vmíchejte parmazán, kousky slaniny a zelenou část jarní cibulky.
Na připravený plech naneste lžící 4 kopečky sněhu a uprostřed každého kopečku udělejte hřbetem lžíce malou jamku.
Plech vložte do trouby a pečte 3 minuty. Po upečení vyjměte plech z trouby a do každé jamky nechte opatrně sklouznout žloutek. Pak plech vraťte zpět do trouby a pečte ještě 3 minuty nebo až jsou žloutky upečené dle vašich představ.
Podle chuti osolte, opepřete a podávejte s opečenou bagetou.
NĚCO NAVÍC
Toužíte-li po sytějším pokrmu, podávejte obláčková vejce s avokádovým toustem. Opečte krajíc kváskového chleba, rozetřete na něj rozmačkané avokádo, osolte a opepřete.