Stačí, když se budete držet našich rad, a radostně si vychutnáte nejdřív pohled, jak se suflé nadzvedává, a pak přímo božský požitek!
Postup
Zapněte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C a doprostřed umístěte plech.
Nádobu na suflé (jiný výraz pro nákyp) o průměru 15 cm důkladně vymažte máslem. Pak vysypte strouhankou – důkladně otáčejte formou, aby máslo pěkně pokryla. Přebytečné drobečky vysypte.
Na středním plameni rozpusťte v rendlíku máslo; vmíchejte mouku a hořčici. Minutu prohřívejte, pak sejměte z ohně a postupně vlévejte mléko; vše za stálého míchání.
Na ohni vymíchejte dohusta (zabere to asi deset minut). Přesuňte do misky a nechte zchladnout.
Rozklepněte vejce – bílky vlijte stranou do čisté misky (musí být dokonale odmaštěná), žloutky vmíchejte spolu se sýrem do zchladlé směsi, osolte a opepřete.
Z bílků vyšlehejte sníh. Sotva začnou špičky, které vznikají při vytažení metly, jakž takž držet tvar, máte došleháno. Osmičkovým pohybem sníh jemně zapracujte do ochucené směsi.
Hmotu přesuňte do vymazané nádoby a příborovým nožem objeďte podél stěny. Vložte do trouby na plech, pečte pětadvacet až třicet minut, aby suflé vzkypělo, povrch zezlátl a mírně pružil. Ihned podávejte.
Tip: Suflé můžete rozdělit do menších formiček, zkrátí se tím doba pečení. Použijete-li na tento předpis šest malých misek, postačí jen 10–15 minut.