Sýrové suflé s hořčičným práškem

Sýrové suflé s hořčičným práškem

3.7 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1630 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 69 g
Tuky 114 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí, když se budete držet našich rad, a radostně si vychutnáte nejdřív pohled, jak se suflé nadzvedává, a pak přímo božský požitek!

Suroviny

máslo 50 g
další na vymazání
strouhanka 25 g
jemná
mouka pšeničná hladká 50 g
hořčice 1 ČL
prášek, mleté hořčičné semínko
mléko 300 ml
vejce 4 ks
sýr 100 g
strouhaný, nejlépe čedar
sůl
pepř

Postup

1

Zapněte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C a doprostřed umístěte plech.

2

Nádobu na suflé (jiný výraz pro nákyp) o průměru 15 cm důkladně vymažte máslem. Pak vysypte strouhankou – důkladně otáčejte formou, aby máslo pěkně pokryla. Přebytečné drobečky vysypte.

3

Na středním plameni rozpusťte v rendlíku máslo; vmíchejte mouku a hořčici. Minutu prohřívejte, pak sejměte z ohně a postupně vlévejte mléko; vše za stálého míchání.

4

Na ohni vymíchejte dohusta (zabere to asi deset minut). Přesuňte do misky a nechte zchladnout.

5

Rozklepněte vejce – bílky vlijte stranou do čisté misky (musí být dokonale odmaštěná), žloutky vmíchejte spolu se sýrem do zchladlé směsi, osolte a opepřete.

6

Z bílků vyšlehejte sníh. Sotva začnou špičky, které vznikají při vytažení metly, jakž takž držet tvar, máte došleháno. Osmičkovým pohybem sníh jemně zapracujte do ochucené směsi.

7

Hmotu přesuňte do vymazané nádoby a příborovým nožem objeďte podél stěny. Vložte do trouby na plech, pečte pětadvacet až třicet minut, aby suflé vzkypělo, povrch zezlátl a mírně pružil. Ihned podávejte.

Tip: Suflé můžete rozdělit do menších formiček, zkrátí se tím doba pečení. Použijete-li na tento předpis šest malých misek, postačí jen 10–15 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit