Sýrové suflé

Sýrové suflé

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1630 kcal
Bílkoviny 78 g
Cukr 69 g
Tuky 114 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Stačí, když se budete držet našich rad, a radostně si vychutnáte nejdřív pohled, jak se suflé nadzvedává, a pak přímo božský požitek!

Suroviny

máslo 50 g
další na vymazání
strouhanka 25 g
jemná
mouka pšeničná hladká 50 g
hořčice 1 ČL
prášek, mleté hořčičné semínko
mléko 300 ml
vejce 4 ks
sýr 100 g
strouhaný, nejlépe čedar
sůl
pepř

Zapněte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C a doprostřed umístěte plech. Nádobu na suflé (jiný výraz pro nákyp) o průměru 15 cm důkladně vymažte máslem. Pak vysypte strouhankou – důkladně otáčejte formou, aby máslo pěkně pokryla. Přebytečné drobečky vysypte.

Na středním plameni rozpusťte v rendlíku máslo; vmíchejte mouku a hořčici. Minutu prohřívejte, pak sejměte z ohně a postupně vlévejte mléko; vše za stálého míchání. Na ohni vymíchejte dohusta (zabere to asi deset minut). Přesuňte do misky a nechte zchladnout.

Rozklepněte vejce – bílky vlijte stranou do čisté misky (musí být dokonale odmaštěná), žloutky vmíchejte spolu se sýrem do zchladlé směsi, osolte a opepřete. Z bílků vyšlehejte sníh. Sotva začnou špičky, které vznikají při vytažení metly, jakž takž držet tvar, máte došleháno. Osmičkovým pohybem sníh jemně zapracujte do ochucené směsi.

Hmotu přesuňte do vymazané nádoby a příborovým nožem objeďte podél stěny. Vložte do trouby na plech, pečte pětadvacet až třicet minut, aby suflé vzkypělo, povrch zezlátl a mírně pružil. Ihned podávejte.

TIP
Suflé můžete rozdělit do menších formiček, zkrátí se tím doba pečení. Použijete-li na tento předpis šest malých misek, postačí jen 10–15 minut.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit