Sýrové suflé

Sýrové suflé

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1955 kcal
Bílkoviny 90 g
Cukr 37 g
Tuky 159 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suflé není o nic složitější než umíchání sýrové omáčky!

Suroviny

máslo 60 g
mouka pšeničná hladká 30 g
mléko 250 ml
muškátový oříšek
smetana 4 PL
vejce 5 ks
oddělené žloutky od bílků
sýr 150 g
nastrouhaný, s výraznou chutí (vyzrálá gouda nebo gruyere)
sůl 0.5 ČL
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V kastrůlku na mírném ohni rozehřejte máslo, zasypte moukou a lehce, za stálého míchání asi tři minuty smažte, aby byla světle zlatá. Vznikla klasická zásmažka neboli jíška, která je základem bešamelové omáčky, a ta je zase základem dobrého suflé.
 

2

Jíšku zalijte studeným mlékem, osolte, opepřete, případně dvakrát strouhněte  muškátového oříšku. Za stálého míchání nechte na mírném ohni asi čtvrt hodiny houstnout. Až omáčka trochu vychladne, šlehací metlou do ní zapracujte žloutky jeden po druhém.

3

Kastrůlek s utřeným těstem odstavte z plotýnky a pomocí vařečky postupně zapracujte všechen nastrouhaný sýr. Jeho kvalita a chuť jsou pro výsledek určující. Ideální jsou ostřejší, vyzrálé sýry, které teprve udělají ze základní směsi zajímavý zážitek.

4

Bílky ušlehejte – nejlépe v kovové misce – na tuhý sníh (když nadzdvihnete metly, měl by tvořit špičky). Aby se lépe ušlehal, můžete do něj přidat pár zrnek soli. Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 stupňů.

5

Sníh opatrně vpracujte do ještě teplé sýrové hmoty. Směs vlijte do formy vymazané máslem a vložte do trouby. Po 20 minutách zvyšte výkon o 20 stupňů a pečte dalších 20 minut. Právě zvýšení teploty zajistí, že hmota vyběhne a vytvoří zlatohnědou čepičku.


Tipy šéfkuchaře, aby se vše dařilo:

- Máte-li obavu, že nádoba je moc nízká a těsto přeteče, omotejte ji papírem na pečení a zajistěte provázkem. Díky papírovému komínku suflé navíc získá pěkně rovný ‚krk‘.

- O vytažení z trouby se nadýchaná čepice začne rychle propadat. Všichni by se proto měli připravit ke stolu. Jen tak zajistíte, že vám suflé nespadne – než dostane šanci, bude už dávno snědené.

- Pokud suflé děláte jako dezert, můžete ho rozdělit do několika nádobek. Je dobré vědět, že vyběhne i v hrnečku, nejlépe však ohnivzdorném. (Otestujte ho v mikrovlnce.) Stěny vymastěte a vysypte jemnou strouhankou nebo krupicí, aby se hmota měla při šplhání vzhůru čeho chytit.

- Toužíte právě teď po suflé, a nemáte speciální formu zvanou ramekin? Nevadí – podaří se v jakékoli silnostěnné porcelánové nádobě, případně v misce z varného skla s rovnými stěnami, po nichž suflé šplhá k výšinám. Používají se také nádobky kovové, většinou lehce kónického tvaru. U kovu je výhodou dobrá tepelná vodivost.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit