Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sýrové suflé s muškátovým oříškem

Sýrové suflé s muškátovým oříškem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1955 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 37 g
Tuky 159 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suflé není o nic složitější než umíchání sýrové omáčky!

Suroviny

mléko 250 ml
vejce 5 ks
oddělené žloutky od bílků
sýr 150 g
nastrouhaný, s výraznou chutí (vyzrálá gouda nebo gruyere)
sůl ½ ČL
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V kastrůlku na mírném ohni rozehřejte máslo, zasypte moukou a lehce, za stálého míchání asi tři minuty smažte, aby byla světle zlatá. Vznikla klasická zásmažka neboli jíška, která je základem bešamelové omáčky, a ta je zase základem dobrého suflé.
 

2

Jíšku zalijte studeným mlékem, osolte, opepřete, případně dvakrát strouhněte  muškátového oříšku. Za stálého míchání nechte na mírném ohni asi čtvrt hodiny houstnout. Až omáčka trochu vychladne, šlehací metlou do ní zapracujte žloutky jeden po druhém.

3

Kastrůlek s utřeným těstem odstavte z plotýnky a pomocí vařečky postupně zapracujte všechen nastrouhaný sýr. Jeho kvalita a chuť jsou pro výsledek určující. Ideální jsou ostřejší, vyzrálé sýry, které teprve udělají ze základní směsi zajímavý zážitek.

4

Bílky ušlehejte – nejlépe v kovové misce – na tuhý sníh (když nadzdvihnete metly, měl by tvořit špičky). Aby se lépe ušlehal, můžete do něj přidat pár zrnek soli. Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 stupňů.

5

Sníh opatrně vpracujte do ještě teplé sýrové hmoty. Směs vlijte do formy vymazané máslem a vložte do trouby. Po 20 minutách zvyšte výkon o 20 stupňů a pečte dalších 20 minut. Právě zvýšení teploty zajistí, že hmota vyběhne a vytvoří zlatohnědou čepičku.


Tipy šéfkuchaře, aby se vše dařilo:

- Máte-li obavu, že nádoba je moc nízká a těsto přeteče, omotejte ji papírem na pečení a zajistěte provázkem. Díky papírovému komínku suflé navíc získá pěkně rovný ‚krk‘.

- O vytažení z trouby se nadýchaná čepice začne rychle propadat. Všichni by se proto měli připravit ke stolu. Jen tak zajistíte, že vám suflé nespadne – než dostane šanci, bude už dávno snědené.

- Pokud suflé děláte jako dezert, můžete ho rozdělit do několika nádobek. Je dobré vědět, že vyběhne i v hrnečku, nejlépe však ohnivzdorném. (Otestujte ho v mikrovlnce.) Stěny vymastěte a vysypte jemnou strouhankou nebo krupicí, aby se hmota měla při šplhání vzhůru čeho chytit.

- Toužíte právě teď po suflé, a nemáte speciální formu zvanou ramekin? Nevadí – podaří se v jakékoli silnostěnné porcelánové nádobě, případně v misce z varného skla s rovnými stěnami, po nichž suflé šplhá k výšinám. Používají se také nádobky kovové, většinou lehce kónického tvaru. U kovu je výhodou dobrá tepelná vodivost.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč