Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré

Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3518 kcal
Bílkoviny 260 g
Cukr 328 g
Tuky 114 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Počáteční nedůvěru k neobvyklému postupu nakonec vystřídalo velké nadšení.

Suroviny

hovězí maso 600 g
nízký roštěnec, nebo kýta - na cca 1 cm silné plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
strouhanka 6 PL
ghí
ke smažení, lze nahradit olejem
vejce 3 ks
prošlehaná
mouka pšeničná hladká 6 PL
česnek 1 stroužek
drcený
vývar hovězí 600 ml
olivový olej
k podávání
Na celerovo-bramborové pyré
celer 400 g
očištěný, nakrájený na cca 2 cm kousky
brambory 400 g
očištěné, nakrájené na cca 2 cm kousky
česnek 3 stroužky
oloupaný
vývar zeleninový 1.2 l
máslo 1 PL
lze nahradit ghi, nebo přidat víc podle chuti
rozmarýn 1 ČL
nasekaný nadrobno + snítky na ozdobení
parmazán 40 g
nastrouhaný
hořčice dijonská 2 ČL
petrželka
nasekaná nadrobno + celé lístky na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 140–150°C. Maso osušte papírovou utěrkou a z obou stran naklepejte. Jsou-li plátky velké, rozpulte je (všechny kousky masa by měly být zhruba stejně velké). Osolte, opepřete a obalte ve strouhance, na prkénku ji pak zaklepejte do masa paličkou či důkladně vmačkejte.

2 V pánvi rozehřejte tuk. Maso smočte ze všech stran ve vejcích prošlehaných s moukou, česnekem a trochou soli, pak znovu obalte ve strouhance a těsně před vkládáním do tuku znovu protáhněte vejci. Krátce osmažte z obou stran v rozpáleném tuku, aby obal ztuhl a zezlátl. Potom řízky naskládejte v jedné vrstvě na hluboký plech či do velkého pekáče, kam se tak akorát vejdou, zalijte vývarem, přiklopte druhým plechem/pekáčem či víkem, popřípadě zakryjte alobalem tak, aby dobře těsnil podobně jako víko, a dejte na 2 hodiny táhnout do předehřáté trouby.

3 Mezitím připravte pyré. Celer, brambory a česnek zalijte ve velkém rendlíku vývarem tak, aby byly ponořené (není-li vývar slaný, osolte). Přiveďte k varu a vařte cca 12 minut, aby brambory i celer změkly. Pak sceďte a zeleninu vraťte do rendlíku (slitý vývar nevylévejte, lze ho zužitkovat třeba při vaření polévky), chcete-li, odstraňte česnek. Do rendlíku přidejte máslo, rozmarýn, parmazán a hořčici. Rozšťouchejte, a chcete-li, nařeďte trochou vývaru, případně rozmixujte dohladka. Nakonec vmíchejte petrželku a podle chuti osolte a opepřete.

Řízky podávejte s pyré, podle chuti ozdobené petrželkou, rozmarýnem a olivovým olejem, popřípadě s trochou výpeku. Doplňte pestrým salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit