Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vdolky

Recept, v němž se vdolky nejdřív pár minut pečou v troubě a teprve potom smaží, pochází od "Sandtnerky".

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
P
Pečení 0:20 + smažení
Česká

Ingredience

    • 375 ml mléka, vlažného
    • 1/2 kostky čerstvého droždí
    • 50 g krupicového cukru
    • 500 g hladké mouky, prosáté
    • špetka soli
    • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
    • 40 g másla, rozpuštěného + na plech
    • 1 žloutek
    • tuk na smažení (olej, sádlo, přepuštěné máslo)
    • povidla, tvrdý tvaroh a zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 Smíchejte v míse 100 ml mléka, 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek; trvá to asi 10 minut. Jakmile se na něm vytvoří bubliny, smíchejte ho se zbylým mlékem, cukrem, moukou, solí, citronovou kůrou, žloutkem a máslem. Vypracujte měkké těsto. Nechte ho asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

2 Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejné kousky, vytvarujte z nich bochánky a nechte je ještě kynout na máslem potřeném plechu (nebo ho můžete vyložit pečicím papírem).

3 Troubu předehřejte na 200 °C. Po půl hodině vdolky dlaní trochu roztlačte a plech vložte jen na 5 minut do trouby.

4 Vdolečky pak po částech klaďte do vyšší vrstvy rozpáleného tuku a smažte po obou stranách dozlatova. Nechte je okapat na papírových utěrkách.

5 Podávejte potřené povidly, posypané nastrouhaným tvarohem a s kopečkem zakysané smetany.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramboračka

Salát s hruškami a nivou

Pekáček s masem a bramborami

Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

Tvarohová pomazánka

Česká kuchyně – sladká jídla

REKLAMA

Přidat komentář