0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vdolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na cca 12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4102 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 618 g
Tuky 119 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zabrnkali jsme na nostalgickou notu a zavzpomínali na bavorské vdolečky, které jsme jako děti tak milovali. Recept jsme objevili v knize Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové a mírně jsme ho ještě upravili. Jsou výborné a krásně nadýchané.

Suroviny

droždí 20 g
moučkový cukr 60 g
mléko 250 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 500 g
+ trocha na poprášení
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
rum 2 PL
tuzemák
ghí 1 PL
lze nahradit 30 ml oleje
tuk
ke smažení (ghí, olej, sádlo…)
K podávání
švestková povidla 100 g
tvaroh tvrdý 200 g
nastrouhaný či rozdrobený
smetana ke šlehání 250 ml
vanilkový cukr 1 bal

Postup

1

Droždí smíchejte se lžičkou moučkového cukru a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte zbylý moučkový cukr, vejce, tuzemák, ghí (či olej) a vzešlý kvásek i většinu zbývajícího mléka. Zpracujte na hladké nelepivé těsto (podle potřeby přilijte i zbývající mléko).

3

Těsto nechte na teplém místě zhruba 30 minut kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout aspoň 20 minut.

4

Po nakynutí těsto rozválejte na plát silný 2 cm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Rozložte je na pomoučněný vál, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout (asi 30 minut).

5

Do tuku na smažení rozehřátého asi na 180°C vkládejte vdolky, do nichž napřed udělejte důlek koncem rukojeti vařečky. Usmažte je po obou stranách dorůžova. Pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte okapat tuk nebo ho odsajte papírovými utěrkami.

6

Vdolky ještě vlažné potřete povidly (jsou-li příliš tuhá, mírně je prohřejte a nařeďte třeba dalším rumem) a posypte tvarohem.

7

Ze smetany s vanilkovým cukrem ušlehejte tuhou šlehačku. Cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou ji ozdobně nastříkejte navrch.

Podávejte jako moučník nebo jako sladký hlavní chod.

NĚCO NAVÍC
Kdysi se vdolky obvykle jen opékaly či pekly anebo pekly a pak teprve smažily. V poslední době se v mnoha ohledech přiblížily vdolky koblihám a smaží se. Tohle těsto na vdolky můžete naplnit a usmažit a podávat pocukrované jako masopustní koblihy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč