Zabrnkali jsme na nostalgickou notu a zavzpomínali na bavorské vdolečky, které jsme jako děti tak milovali. Recept na tradiční vdolky jsme objevili v knize Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové a mírně jsme ho ještě upravili. Jsou výborné a krásně nadýchané. Dozlatova usmažené vdolky z kynutého těsta skvěle doplňují nakyslá povidla, sladká šlehačka a strouhaný tvrdý tvaroh.
Suroviny
Postup
Droždí smíchejte se lžičkou moučkového cukru a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte zbylý moučkový cukr, vejce, tuzemák, ghí (či rostlinný olej) a vzešlý kvásek i většinu zbývajícího mléka. Ručně či v robotu s hákovým nástavcem vypracujte hladké nelepivé těsto (podle potřeby přilijte i zbývající mléko).
Těsto nechte na teplém místě zhruba 30 minut kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout aspoň 20 minut.
Po nakynutí těsto rozválejte na plát silný 2 cm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Rozložte je na pomoučněný vál, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout (asi 30 minut).
Do vykynutých vdolků udělejte koncem rukojeti vařečky důlek. V hrnci či pánvi rozehřejte silnou vrstvu tuku na smažení asi na 180°C. Vkládejte do něj vdolky a usmažte je po obou stranách dorůžova. Pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte okapat tuk nebo ho odsajte papírovými utěrkami.
Vdolky ještě vlažné potřete povidly (jsou-li příliš tuhá, mírně je prohřejte a nařeďte třeba dalším rumem) a posypte tvarohem.
Ze smetany s vanilkovým cukrem ušlehejte tuhou šlehačku. Cukrářským sáčkem s řezanou špičkou ji ozdobně nastříkejte na vdolky. Podávejte jako moučník nebo jako sladký hlavní chod.
NĚCO NAVÍC
Kdysi se vdolky obvykle jen opékaly či pekly anebo pekly a pak teprve smažily. V poslední době se v mnoha ohledech přiblížily vdolky koblihám a smaží se. Tohle těsto na vdolky můžete naplnit a usmažit a podávat pocukrované jako masopustní koblihy.