0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapustičková polévka

Kapustičková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapustičková polévka

4.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2130 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 131 g
Tuky 137 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Růžičková kapusta je jedna z mála našich zimních zelenin, a když víte, jak na ni, je nepřekonatelná.

Suroviny

růžičková kapusta 1 kg
sůl
pepř
máslo 1 PL
cibule 1 ks
střední, nadrobno
jablko 1 ks
nastrouhané
tymián 1 špetka
sušený
kmín ½ ČL
vývar zeleninový 750 ml
smetana ke šlehání 250 ml
majoránka (čerstvá) 1 PL
čerstvá, lze nahradit 1 lžičkou sušené
muškátový oříšek
pár strouhnutí
jablečný ocet 1 ČL
K podávání
lze nahradit jinou libovou slaninou v plátcích
olivový olej panenský
pečivo
čerstvé

Postup

1

Z kapustiček odstraňte vrchní listy, popřípadě seřízněte stonky, omyjte je, zespodu nařízněte do kříže a ve vroucí mírně osolené vodě je vařte 10 minut (měly by tak akorát změknout).

2

Potom je ihned sceďte (tekutinu můžete použít do základu polévky spolu s bujonovými kostkami či vývarovým základem, např. Bujonka), zchlaďte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat a odložte stranou.

3

V hrnci opečte na másle cibuli dosklovita, přidejte nastrouhané jablko, minutu opékejte za stálého míchání, pak vsypte tymián a kmín, pak přilijte vývar a smetanu.

4

Přiveďte k varu a vařte 10 minut, zhruba v polovině varu vsypte zpátky většinu kapustiček, zbytek odložte.

5

Mezitím opečte dokřupava slaninu k podávání a rozlámejte ji.

6

Polévku rozmixujte a okořeňte majoránkou. Prohřejte, dosolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a jablečným octem. Polévku podávejte ozdobenou kapustičkami, slaninou a olivovým olejem a doplněnou čerstvým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč