Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kapustičková polévka

Růžičková kapusta je jedna z mála našich zimních zelenin, a když víte, jak na ni, je nepřekonatelná.

Vydání: 2020/2
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka

Ingredience

    • 1 kg růžičkové kapusty
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce másla
    • 1 střední cibule, nadrobno
    • 1 jablko, zbavené jádřince a nastrouhané
    • špetka sušeného tymiánu
    • 1/2 lžičky kmínu
    • 750 ml zeleninového vývaru
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce lístků čerstvé majoránky nebo 1 lžička sušené
    • pár strouhnutí muškátového oříšku
    • cca 1 lžička jablečného octa

    K PODÁVÁNÍ

    • 50–100 g anglické či jiné libovější slaniny v plátcích
    • panenský olivový olej
    • čerstvé pečivo

Příprava jídla

1 Z kapustiček odstraňte vrchní listy, popřípadě seřízněte stonky, omyjte je, zespodu nařízněte do kříže a ve vroucí mírně osolené vodě je vařte 10 minut (měly by tak akorát změknout). Potom je ihned sceďte (tekutinu můžete použít do základu polévky spolu s bujonovými kostkami či vývarovým základem, např. Bujonka), zchlaďte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat a odložte stranou.

2 V hrnci opečte na másle cibuli dosklovita, přidejte nastrouhané jablko, minutu opékejte za stálého míchání, pak vsypte tymián a kmín, pak přilijte vývar a smetanu. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, zhruba v polovině varu vsypte zpátky většinu kapustiček, zbytek odložte. Mezitím opečte dokřupava slaninu k podávání a rozlámejte ji.

3 Polévku rozmixujte a okořeňte majoránkou. Prohřejte, dosolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a jablečným octem. Polévku podávejte ozdobenou kapustičkami, slaninou a olivovým olejem a doplněnou čerstvým pečivem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré

Pestrý salát

Vdolky

Přidat komentář