0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kapustičková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2130 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 131 g
Tuky 137 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Růžičková kapusta je jedna z mála našich zimních zelenin, a když víte, jak na ni, je nepřekonatelná.

Suroviny

sůl
pepř
máslo 1 PL
cibule 1 ks
střední, nadrobno
nastrouhané
tymián 1 špetka
sušený
kmín ½ ČL
vývar zeleninový 750 ml
majoránka (čerstvá) 1 PL
čerstvá, lze nahradit 1 lžičkou sušené
muškátový oříšek
pár strouhnutí
jablečný ocet 1 ČL
K podávání
lze nahradit jinou libovou slaninou v plátcích
olivový olej panenský
pečivo
čerstvé

Postup

1

Z kapustiček odstraňte vrchní listy, popřípadě seřízněte stonky, omyjte je, zespodu nařízněte do kříže a ve vroucí mírně osolené vodě je vařte 10 minut (měly by tak akorát změknout).

2

Potom je ihned sceďte (tekutinu můžete použít do základu polévky spolu s bujonovými kostkami či vývarovým základem, např. Bujonka), zchlaďte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat a odložte stranou.

3

V hrnci opečte na másle cibuli dosklovita, přidejte nastrouhané jablko, minutu opékejte za stálého míchání, pak vsypte tymián a kmín, pak přilijte vývar a smetanu.

4

Přiveďte k varu a vařte 10 minut, zhruba v polovině varu vsypte zpátky většinu kapustiček, zbytek odložte.

5

Mezitím opečte dokřupava slaninu k podávání a rozlámejte ji.

6

Polévku rozmixujte a okořeňte majoránkou. Prohřejte, dosolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a jablečným octem. Polévku podávejte ozdobenou kapustičkami, slaninou a olivovým olejem a doplněnou čerstvým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...