Kapustičková polévka

Kapustičková polévka

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1873 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 132 g
Tuky 109 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Růžičková kapusta je jedna z mála našich zimních zelenin, a když víte, jak na ni, je nepřekonatelná.

Suroviny

růžičková kapusta 1 kg
sůl
pepř
máslo 1 PL
cibule 1 ks
střední, nadrobno
jablko 1 ks
nastrouhané
tymián špetka
sušený
kmín 0.5 ČL
vývar zeleninový 750 ml
smetana 250 ml
ke šlehání
majoránka (čerstvá) 1 PL
čerstvá, lze nahradit 1 lžičkou sušené
muškátový oříšek
jablečný ocet 1 ČL
K podávání
anglická slanina 50 g
lze nahradit jinou libovou slaninou
olivový olej
pečivo

1 Z kapustiček odstraňte vrchní listy, popřípadě seřízněte stonky, omyjte je, zespodu nařízněte do kříže a ve vroucí mírně osolené vodě je vařte 10 minut (měly by tak akorát změknout). Potom je ihned sceďte (tekutinu můžete použít do základu polévky spolu s bujonovými kostkami či vývarovým základem, např. Bujonka), zchlaďte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat a odložte stranou.

2 V hrnci opečte na másle cibuli dosklovita, přidejte nastrouhané jablko, minutu opékejte za stálého míchání, pak vsypte tymián a kmín, pak přilijte vývar a smetanu. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, zhruba v polovině varu vsypte zpátky většinu kapustiček, zbytek odložte. Mezitím opečte dokřupava slaninu k podávání a rozlámejte ji.

3 Polévku rozmixujte a okořeňte majoránkou. Prohřejte, dosolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a jablečným octem. Polévku podávejte ozdobenou kapustičkami, slaninou a olivovým olejem a doplněnou čerstvým pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/2

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit