Růžičková kapusta je jedna z mála našich zimních zelenin, a když víte, jak na ni, je nepřekonatelná. Kapustičková polévka se slaninou je vydatná a v zimě zasytí i pořádně zahřeje. Navíc ji zvládnete během pár minut, takže vaše prokřehlé tělo nebude příliš dlouho trpět. Krémová polévka a křupavá slanina je neodolatelná kombinace, kterou rozhodně vyzkoušejte.
Suroviny
Postup
Z kapustiček odstraňte vrchní listy, popřípadě seřízněte stonky, omyjte je, zespodu nařízněte do kříže a ve vroucí mírně osolené vodě je vařte 10 minut (měly by tak akorát změknout).
Potom je ihned sceďte (tekutinu můžete použít do základu polévky spolu s bujonovými kostkami či vývarovým základem, např. Bujonka), zchlaďte v cedníku pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat a odložte stranou.
V hrnci opečte na másle cibuli dosklovita, přidejte nastrouhané jablko, minutu opékejte za stálého míchání, pak vsypte tymián a kmín, pak přilijte vývar a smetanu.
Přiveďte k varu a vařte 10 minut, zhruba v polovině varu vsypte zpátky většinu kapustiček, zbytek odložte.
Mezitím opečte dokřupava slaninu k podávání a rozlámejte ji.
Polévku rozmixujte a okořeňte majoránkou. Prohřejte, dosolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a jablečným octem. Polévku podávejte ozdobenou kapustičkami, slaninou a olivovým olejem a doplněnou čerstvým pečivem.