
Ostré těstoviny s rajčátky a olivami
Pikantní, voňavé a barevné – prostě italské!
Ingredience
- 500 g špaget
- hobliny parmazánu k podávání
- čerstvé oregano nebo hladkolistá petrželka na ozdobení
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, na tenké plátky
- 3 sardelové řezy, nasekané nadrobno
- 2 lžíce kaparů
- 1/2–1 lžička drcených sušených chilli papriček
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky doppio concentrato (viz Něco navíc) nebo 1–2 rozmixovaná nakládaná sušená rajčata
- 1 hrnek černých či hnědých oliv (my jsme použili kalamata)
- 2x 400g konzerva třešňových rajčátek
- mořská sůl
- několik třešňových rajčátek na větvičce
NA OMÁČKU
Příprava jídla
1 V rendlíku na rozehřátém olivovém oleji opékejte na středním plameni česnek, sardelky, kapary, chilli, oregano a doppio concentrato či sušená rajčata 1–2 minuty, aby se chutě prohloubily. Pozor, česnek nesmí zhnědnout, zhořkl by. Pak přimíchejte olivy a rajčata z konzervy a ztlumte plamen. Vařte zvolna 10 minut. Ochutnejte a případně dosolte.
2 Troubu předehřejte na 220 °C. Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte rajčátka i se stopkami a pečte 5 minut, až začnou praskat, ale ještě zůstávají v celku.
3 Uvařené špagety sceďte a promíchejte s omáčkou. Ozdobte oreganem nebo petrželkou, pečenými rajčátky a hoblinami parmazánu.
NĚCO NAVÍC
Doppio concentrato di pomodoro, je dvakrát redukovaný koncentrovaný rajský protlak. Díky tomu má konzistenci pasty a intenzivní chuť připomínající sušená rajčata. Občas se prodává v supermarketech v tubě (např. od firmy Mutti) a koupíte ho i v obchodech s italskými potravinami.
Přidat komentář