Superjemné a superdobré!
Suroviny
Postup
Nejdřív připravte bešamelovou omáčku. V rendlíku rozpusťte máslo a zaprašte ho moukou. Míchejte asi minutu, až mouka zesvětlá a zpění. Za stálého míchání přilijte mléko. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu. Stále míchejte. Ztlumte, okořeňte muškátovým květem, osolte, opepřete a vařte za stálého míchání 10 minut do zhoustnutí. Vypněte a vmíchejte 50 g parmazánu. (Omáčku můžete připravit i několik hodin předem, v tom případě ji pak přetáhněte potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup.)
Lasagne uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.
Pokud jsou listy špenátu větší, uštípejte jim tuhé stonky. U baby špenátu to není potřeba. V hrnci na olivovém oleji opékejte česnek a chilli asi půl minuty (česnek nesmí zhnědnout). Pak přisypte špenát a osolte. Na středním plameni zahřívejte asi 2 minuty, jednou obraťte. Pokud pustil špenát hodně tekutiny, ještě chvilku zahřívejte, aby se odpařila. Hotový špenát nechte vychladnout a potom ho nasekejte nahrubo.
Dno pekáčku vyložte pláty lasagní, pak dejte vrstvu bešamelu, posypte částí špenátu a rozdrobené ricotty, pak pokračujte vrstvou lasagní a dalšími vrstvami do spotřebování přísad. Skončete náplní. Poslední vrstvu posypte zbylým parmazánem.
V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30–40 minut, až povrch zezlátne a omáčka při okrajích bublá. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
NĚCO NAVÍC
Do vrstev můžete přidat klidně i 50 g opražených piniových oříšků.