0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lasagne se špenátem a ricottou

Lasagne se špenátem a ricottou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 65
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8596 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 1430 g
Tuky 164 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Superjemné a superdobré!

Suroviny

lasagne 12 plátků
čerstvé nebo chlazené, nikoli sušené
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
česnek 1 stroužek
najemno
chilli paprička 1 ks
sušená, přepůlená
baby špenát 600 g
ricotta 250 g
Na omáčku
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 50 g
mléko 850 ml
muškátový květ 1 špetka
parmazán 60 g
strouhaný

1 Nejdřív připravte bešamelovou omáčku. V rendlíku rozpusťte máslo a zaprašte ho moukou. Míchejte asi minutu, až mouka zesvětlá a zpění. Za stálého míchání přilijte mléko. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu. Stále míchejte. Ztlumte, okořeňte muškátovým květem, osolte, opepřete a vařte za stálého míchání 10 minut do zhoustnutí. Vypněte a vmíchejte 50 g parmazánu. (Omáčku můžete připravit i několik hodin předem, v tom případě ji pak přetáhněte potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup.)

2 Lasagne uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.

3 Pokud jsou listy špenátu větší, uštípejte jim tuhé stonky. U baby špenátu to není potřeba. V hrnci na olivovém oleji opékejte česnek a chilli asi půl minuty (česnek nesmí zhnědnout). Pak přisypte špenát a osolte. Na středním plameni zahřívejte asi 2 minuty, jednou obraťte. Pokud pustil špenát hodně tekutiny, ještě chvilku zahřívejte, aby se odpařila. Hotový špenát nechte vychladnout a potom ho nasekejte nahrubo.

4 Dno pekáčku vyložte pláty lasagní, pak dejte vrstvu bešamelu, posypte částí špenátu a rozdrobené ricotty, pak pokračujte vrstvou lasagní a dalšími vrstvami do spotřebování přísad. Skončete náplní. Poslední vrstvu posypte zbylým parmazánem.

5 V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30–40 minut, až povrch zezlátne a omáčka při okrajích bublá. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.

NĚCO NAVÍC
Do vrstev můžete přidat klidně i 50 g opražených piniových oříšků. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit