Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lasagne se špenátem a ricottou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 105
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8596 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 1430 g
Tuky 164 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Superjemné a superdobré! Zapečené lasagne se špenátem a ricottou jsou jednoduché bezmasé jídlo, které připravíte během chvilky a z minima surovin. Pokud je chcete ještě trochu vylepšit, přidejte do špenátové směsi opražené piniové oříšky nebo nahrubo nasekané vlašáky.

Suroviny

lasagne (těstovina) 12 plátků
čerstvé nebo chlazené, nikoli sušené
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
česnek 1 stroužek
najemno
sušená, přepůlená
ricotta 250 g
Na omáčku
mléko 850 ml
strouhaný

Postup

1

Nejdřív připravte bešamelovou omáčku. V rendlíku rozpusťte máslo a zaprašte ho moukou. Míchejte asi minutu, až mouka zesvětlá a zpění. Za stálého míchání přilijte mléko. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu. Stále míchejte. Ztlumte, okořeňte muškátovým květem, osolte, opepřete a vařte za stálého míchání 10 minut do zhoustnutí. Vypněte a vmíchejte 50 g parmazánu. (Omáčku můžete připravit i několik hodin předem, v tom případě ji pak přetáhněte potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup.)

2

Lasagne uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.

3

Pokud jsou listy špenátu větší, uštípejte jim tuhé stonky. U baby špenátu to není potřeba. V hrnci na olivovém oleji opékejte česnek a chilli asi půl minuty (česnek nesmí zhnědnout). Pak přisypte špenát a osolte. Na středním plameni zahřívejte asi 2 minuty, jednou obraťte. Pokud pustil špenát hodně tekutiny, ještě chvilku zahřívejte, aby se odpařila. Hotový špenát nechte vychladnout a potom ho nasekejte nahrubo.

4

Dno pekáčku vyložte pláty lasagní, pak dejte vrstvu bešamelu, posypte částí špenátu a rozdrobené ricotty, pak pokračujte vrstvou lasagní a dalšími vrstvami do spotřebování přísad. Skončete náplní. Poslední vrstvu posypte zbylým parmazánem.

5

V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30–40 minut, až povrch zezlátne a omáčka při okrajích bublá. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.

NĚCO NAVÍC
Do vrstev můžete přidat klidně i 50 g opražených piniových oříšků. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...