Lasagne se špenátem a ricottou

Lasagne se špenátem a ricottou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6441 kcal
Bílkoviny 250 g
Sacharidy 1004 g
Tuky 148 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Superjemné a superdobré!

Související recepty

Suroviny

lasagne 12
čerstvé nebo chlazené, nikoli sušené
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
česnek 1
najemno
1 ks
sušená chilli paprička přepůlená
baby špenát 600 g
ricotta 250 g
Na omáčku
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 50 g
mléko 850 ml
muškátový květ 1 špetka
parmazán 60 g
strouhaný

1 Nejdřív připravte bešamelovou omáčku. V rendlíku rozpusťte máslo a zaprašte ho moukou. Míchejte asi minutu, až mouka zesvětlá a zpění. Za stálého míchání přilijte mléko. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu. Stále míchejte. Ztlumte, okořeňte muškátovým květem, osolte, opepřete a vařte za stálého míchání 10 minut do zhoustnutí. Vypněte a vmíchejte 50 g parmazánu. (Omáčku můžete připravit i několik hodin předem, v tom případě ji pak přetáhněte potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup.)

2 Lasagne uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.

3 Pokud jsou listy špenátu větší, uštípejte jim tuhé stonky. U baby špenátu to není potřeba. V hrnci na olivovém oleji opékejte česnek a chilli asi půl minuty (česnek nesmí zhnědnout). Pak přisypte špenát a osolte. Na středním plameni zahřívejte asi 2 minuty, jednou obraťte. Pokud pustil špenát hodně tekutiny, ještě chvilku zahřívejte, aby se odpařila. Hotový špenát nechte vychladnout a potom ho nasekejte nahrubo.

4 Dno pekáčku vyložte pláty lasagní, pak dejte vrstvu bešamelu, posypte částí špenátu a rozdrobené ricotty, pak pokračujte vrstvou lasagní a dalšími vrstvami do spotřebování přísad. Skončete náplní. Poslední vrstvu posypte zbylým parmazánem.

5 V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30–40 minut, až povrch zezlátne a omáčka při okrajích bublá. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.

NĚCO NAVÍC

Do vrstev můžete přidat klidně i 50 g opražených piniových oříšků. 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit