Tato vylepšená variace na prostou bílou podkrkonošskou králičí polévku zabodovala na našem focení i u odpůrců králíka.
Suroviny
Postup
Králičí díly (či jen kosti a odřezky) a vnitřnosti kromě jater dejte do hrnce, zalijte 2 litry studené vody, přidejte celý pepř, nové koření i bobkové listy a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte 1,5–2 hodiny. Po 30–60 minutách můžete vyjmout vnitřnosti a dát je stranou, zatímco zbytek budete dále vařit.
Vývar přeceďte do čistého hrnce. Po zchladnutí oberte maso (nezapomeňte na líčka!), vyjměte jazyk, případně i mozeček z hlavy a spolu s vnitřnostmi nakrájejte vše, co chcete dát do polévky.
Vývar přiveďte k varu. V pánvi na másle krátce opečte kořenovou zeleninu, přidejte do vývaru, osolte a 10 minut povařte.
Mezitím opečte v pánvi na másle králičí játra, aby nebyla uvnitř krvavá. Odložte je.
Ve smetaně důkladně rozmíchejte hladkou mouku, vlijte a vmíchejte ji do vývaru s povařenou zeleninou a pár minut vařte na mírném ohni. Přidejte vnitřnosti a maso. Nakonec polévku dosolte a podle chuti dolaďte octem. Podávejte ozdobené nakrájenými játry, pepřem a petrželkou.
NĚCO NAVÍC
My jsme připravili vývar z přední části králíka s hlavou (zbytek jsme zužitkovali jinak), ale lze použít jen kosti z pečínky, odřezky a zbytky po vykosťování apod. Čím více máte k dispozici vnitřností – hodí se plíce, ledvinky, játra, srdíčko –, tím méně potřebujete kostí a masa. Ideální je shromáždit (třeba i v mrazáku) vnitřnosti (0,6–1 kg) a hlavy z více králíků.