Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pajšlouka z králíka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2306 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 210 g
Tuky 134 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato vylepšená variace na prostou bílou podkrkonošskou králičí polévku zabodovala na našem focení i u odpůrců králíka.

Suroviny

s hlavou a vnitřnostmi (viz Něco navíc)
pepř celý 10 kuliček
nové koření 4 kuličky
+ na opečení jater
mrkev 1 ks
očištěná a nakrájená na nudličky či nastrouhaná nahrubo
petržel 1 ks
očištěná a nakrájená na nudličky či nastrouhaná nahrubo
celer 100 g
očištěný a nakrájený na nudličky či nastrouhaný nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
jablečný ocet
na doladění (nemusí být)
petrželka
jemná kadeřavá nebo hladkolistá

Postup

1

Králičí díly (či jen kosti a odřezky) a vnitřnosti kromě jater dejte do hrnce, zalijte 2 litry studené vody, přidejte celý pepř, nové koření i bobkové listy a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte 1,5–2 hodiny. Po 30–60 minutách můžete vyjmout vnitřnosti a dát je stranou, zatímco zbytek budete dále vařit.

2

Vývar přeceďte do čistého hrnce. Po zchladnutí oberte maso (nezapomeňte na líčka!), vyjměte jazyk, případně i mozeček z hlavy a spolu s vnitřnostmi nakrájejte vše, co chcete dát do polévky.

3

Vývar přiveďte k varu. V pánvi na másle krátce opečte kořenovou zeleninu, přidejte do vývaru, osolte a 10 minut povařte.

4

Mezitím opečte v pánvi na másle králičí játra, aby nebyla uvnitř krvavá. Odložte je. 

5

Ve smetaně důkladně rozmíchejte hladkou mouku, vlijte a vmíchejte ji do vývaru s povařenou zeleninou a pár minut vařte na mírném ohni. Přidejte vnitřnosti a maso. Nakonec polévku dosolte a podle chuti dolaďte octem. Podávejte ozdobené nakrájenými játry, pepřem a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
My jsme připravili vývar z přední části králíka s hlavou (zbytek jsme zužitkovali jinak), ale lze použít jen kosti z pečínky, odřezky a zbytky po vykosťování apod. Čím více máte k dispozici vnitřností – hodí se plíce, ledvinky, játra, srdíčko –, tím méně potřebujete kostí a masa. Ideální je shromáždit (třeba i v mrazáku) vnitřnosti (0,6–1 kg) a hlavy z více králíků.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč