0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rozmarýnový králík s bramborovými šiškami

Rozmarýnový králík s bramborovými šiškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rozmarýnový králík s bramborovými šiškami

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3403 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 478 g
Tuky 92 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Letní oběd jako ze žurnálu – barevný, voňavý a plný chuti. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ trocha navíc
máslo 30 g
slanina 50 g
nakrájené na kostičky či nudličky
králík 1 ks
menší, bez hlavy (do 1,5 kg), naporcovaný 6–8 dílů a osolený
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
rozmarýn 3 snítky
lístky otrhané a nasekané nadrobno + na ozdobení
petrželka 2 snítky
hladkolistá, nasekaná hodně nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
rajčatová pasta 2 PL
nebo rajčatové pyré
víno bílé 120 ml
suché
vývar kuřecí 120 ml
horký, nebo voda, horká
Na bramborové šišky
brambory 1 kg
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
krupice 50 g
hrubší
vejce 2 ks
nebo 1 vejce a 2 žloutky
baby špenát 4 hrsti
k podávání

Postup

1

Ve velikém rendlíku či velké hluboké pánvi na silnějším ohni rozehřejte olej a máslo. Vsypte slaninu, opékejte 2 minuty, pak přidejte osolené porce králíka, zprudka je opečte ze všech stran dozlatova, trvá to asi 7–8 minut, králíka vyjměte a odložte stranou. Pak do nádoby přidejte cibuli a rozmarýn, opékejte ještě 2–3 minuty na středním ohni tak, aby se nic nespálilo. Poté přidejte petrželku smíchanou s česnekem a troškou oleje a rajčatovou pastu. Opékejte další 2–3 minuty na středním ohni. Podlijte vínem, zprudka vařte 2 minuty, aby se odpařil alkohol. 

2

Pak do nádoby vraťte králíka. Dosolte a opepřete. Následně podlijte takovým množstvím horkého vývaru či vody (i směsi), aby na dně nádoby bylo 1/2–1 cm tekutiny. Přiklopte, přiveďte ji k varu, pak zmírněte oheň a duste nejméně 30–40 minut, aby maso změklo a šlo velmi dobře od kostí (dusit lze i v troubě při 180–200 °C). Mezitím uvařte šišky.

3

Brambory oloupejte a uvařte je v osolené vodě hodně doměkka. Slijte je a přímo v hrnci, ve kterém se vařily, je hned mírně rozšťouchejte a promíchejte s moukou a krupicí. Hrnec přiklopte a nechte chvíli stát – pára prostoupí moukou a šišky budou krásně držet pohromadě. Do hrnce s bramborami přidejte vejce, osolte a šťouchadlem zpracujte hladké těsto. Pomocí dvou lžic tvarujte šišky, házejte je do vroucí osolené vody a 5–7 minut vařte. Šiškami ve vodě občas zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Scezené šišky promíchejte s baby špenátem.

4

Králíka podávejte se šiškami na nahřátém talíři. Můžete ozdobit čerstvým rozmarýnem.

NĚCO NAVÍC
Šišek vám vyjde 6–8 porcí, přebytečné nechte dobře vychladnout, v uzavřené nádobě vydrží v chladničce cca 3 dny, nebo je zamrazte. Pokud použijete žloutky, můžete bílky zamrazit a později použít třeba do solné krusty na ryby. Špenát můžete, ale nemusíte nechat zavadnout na troše oleje nebo pokropený trochou vody na pánvi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit