Letní oběd jako ze žurnálu – barevný, voňavý a plný chuti.
Suroviny
Postup
Ve velikém rendlíku či velké hluboké pánvi na silnějším ohni rozehřejte olej a máslo. Vsypte slaninu, opékejte 2 minuty, pak přidejte osolené porce králíka, zprudka je opečte ze všech stran dozlatova, trvá to asi 7–8 minut, králíka vyjměte a odložte stranou. Pak do nádoby přidejte cibuli a rozmarýn, opékejte ještě 2–3 minuty na středním ohni tak, aby se nic nespálilo. Poté přidejte petrželku smíchanou s česnekem a troškou oleje a rajčatovou pastu. Opékejte další 2–3 minuty na středním ohni. Podlijte vínem, zprudka vařte 2 minuty, aby se odpařil alkohol.
Pak do nádoby vraťte králíka. Dosolte a opepřete. Následně podlijte takovým množstvím horkého vývaru či vody (i směsi), aby na dně nádoby bylo 1/2–1 cm tekutiny. Přiklopte, přiveďte ji k varu, pak zmírněte oheň a duste nejméně 30–40 minut, aby maso změklo a šlo velmi dobře od kostí (dusit lze i v troubě při 180–200 °C). Mezitím uvařte šišky.
Brambory oloupejte a uvařte je v osolené vodě hodně doměkka. Slijte je a přímo v hrnci, ve kterém se vařily, je hned mírně rozšťouchejte a promíchejte s moukou a krupicí. Hrnec přiklopte a nechte chvíli stát – pára prostoupí moukou a šišky budou krásně držet pohromadě. Do hrnce s bramborami přidejte vejce, osolte a šťouchadlem zpracujte hladké těsto. Pomocí dvou lžic tvarujte šišky, házejte je do vroucí osolené vody a 5–7 minut vařte. Šiškami ve vodě občas zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Scezené šišky promíchejte s baby špenátem.
Králíka podávejte se šiškami na nahřátém talíři. Můžete ozdobit čerstvým rozmarýnem.
NĚCO NAVÍC
Šišek vám vyjde 6–8 porcí, přebytečné nechte dobře vychladnout, v uzavřené nádobě vydrží v chladničce cca 3 dny, nebo je zamrazte. Pokud použijete žloutky, můžete bílky zamrazit a později použít třeba do solné krusty na ryby. Špenát můžete, ale nemusíte nechat zavadnout na troše oleje nebo pokropený trochou vody na pánvi.