Králík načerno s krupicovými noky

Králík načerno s krupicovými noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík načerno s krupicovými noky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6161 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 767 g
Tuky 238 g
Vláknina 148 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Samozřejmě že typicky vánoční je v úpravě načerno kapr, ale vařené kostnaté rybí maso v omáčce má docela málo příznivců. Naše editorka Jana Zbyňková zavzpomínala na zimního králíka od své maminky, a ten naopak našel (už na focení) fanoušků spoustu.

Suroviny

králík 1 ks
celý, rozdělený na 6 porcí (2 zadní stehna, 2 kusy hřbetu, 2 přední nohy s kouskem žebírek)
špek 100 g
bílá uzená slanina – půlka na dlouhé špalíky, půlka na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 3 PL
1 do základu + 2 na závěrečné zjemnění
cibule 2 ks
střední, nakrájené nadrobno
mrkev 2 ks
nakrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno
pepř celý 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
hřebíček 4 ks
bobkový list 2 ks
citron 1 ks
okrájená kůra a vymačkaná šťáva + další šťáva na dochucení
krupicový cukr 3 PL
víno červené 300 ml
suché
perník 4 PL
nastouhaný + navíc na případné zahuštění a posypání
švestková povidla 4 PL
brusinková zavařenina 1 PL
nebo rybízová
sušené švestky 1 hrst
vypeckované
rozinky 1 hrst
mandle loupané 1 hrst
nasekané
Na krupicové noky
mléko 500 ml
máslo 80 g
sůl
krupice 220 g
+ trocha navíc
vejce 2 ks
prošlehaná

Postup

1

Porce králíka prošpikujte špalíky špeku, pořádně osolte a opepřete, koření vmasírujte do masa a nechte asi hodinu při pokojové teplotě rozležet.

2

V litinovém hrnci vhodném do trouby rozehřejte slaninu nakrájenou na kostičky s máslem, přidejte cibuli a kořenovou zeleninu a opékejte do změknutí. Přidejte všechno koření a citronovou kůru a ještě chvíli opékejte, potom zasypte cukrem a nechte ho lehce zkaramelizovat. Vlijte víno a citronovou šťávu, nechte je lehce odvařit. Vložte připravené maso, zakryjte a dejte do trouby vyhřáté na 160°C. Pečte a lehce podlévejte vodou a přelévejte výpekem, dokud nebude maso měkké, asi 2,5–3 hodiny.

3

Mezitím připravte krupicové noky. Mléko vlijte do hrnce, přidejte máslo a zahřejte téměř k varu. Osolte. Tenkým pramínkem za stálého míchání přisypávejte krupici, až se vytvoří hustá kaše, která se odlepuje od vařečky. Nechte vystydnout a pak zapracujte dvě vejce. Dejte vařit velký hrnec osolené vody. Pomocí lžic tvarujte noky, obalujte je v krupici a všechny najednou vhoďte do vroucí vody. Vařte pár minut, až vyplavou na hladinu.

4

Měkkého králíka vyjměte a uložte volně pod alobal. Vše, co zbylo v kastrolu, protřete přes síto do vhodné nádoby (nebo vyberte koření a rozmixujte). Potom propasírovaný obsah vraťte do kastrolu, přidejte nastrouhaný perník, švestková povidla, brusinky nebo rybízovou zavařeninu, švestky, rozinky a mandle. Nechte 5 minut provařit, pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji trochou vody, pokud je naopak moc řídká, svařte ji dohusta nebo zahustěte dalším perníkem. Hotovou omáčku ochutnejte, dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou, vraťte do ní porce masa, nechte je ještě prohřát a nakonec zjemněte studeným máslem, nakrájeným na plátky. Podávejte s krupicovými noky a můžete posypat perníkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit