Samozřejmě že typicky vánoční je v úpravě načerno kapr, ale vařené kostnaté rybí maso v omáčce má docela málo příznivců. Naše editorka Jana Zbyňková zavzpomínala na zimního králíka od své maminky, a ten naopak našel (už na focení) fanoušků spoustu.
Suroviny
Postup
Porce králíka prošpikujte špalíky špeku, pořádně osolte a opepřete, koření vmasírujte do masa a nechte asi hodinu při pokojové teplotě rozležet.
V litinovém hrnci vhodném do trouby rozehřejte slaninu nakrájenou na kostičky s máslem, přidejte cibuli a kořenovou zeleninu a opékejte do změknutí. Přidejte všechno koření a citronovou kůru a ještě chvíli opékejte, potom zasypte cukrem a nechte ho lehce zkaramelizovat. Vlijte víno a citronovou šťávu, nechte je lehce odvařit. Vložte připravené maso, zakryjte a dejte do trouby vyhřáté na 160°C. Pečte a lehce podlévejte vodou a přelévejte výpekem, dokud nebude maso měkké, asi 2,5–3 hodiny.
Mezitím připravte krupicové noky. Mléko vlijte do hrnce, přidejte máslo a zahřejte téměř k varu. Osolte. Tenkým pramínkem za stálého míchání přisypávejte krupici, až se vytvoří hustá kaše, která se odlepuje od vařečky. Nechte vystydnout a pak zapracujte dvě vejce. Dejte vařit velký hrnec osolené vody. Pomocí lžic tvarujte noky, obalujte je v krupici a všechny najednou vhoďte do vroucí vody. Vařte pár minut, až vyplavou na hladinu.
Měkkého králíka vyjměte a uložte volně pod alobal. Vše, co zbylo v kastrolu, protřete přes síto do vhodné nádoby (nebo vyberte koření a rozmixujte). Potom propasírovaný obsah vraťte do kastrolu, přidejte nastrouhaný perník, švestková povidla, brusinky nebo rybízovou zavařeninu, švestky, rozinky a mandle. Nechte 5 minut provařit, pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji trochou vody, pokud je naopak moc řídká, svařte ji dohusta nebo zahustěte dalším perníkem. Hotovou omáčku ochutnejte, dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou, vraťte do ní porce masa, nechte je ještě prohřát a nakonec zjemněte studeným máslem, nakrájeným na plátky. Podávejte s krupicovými noky a můžete posypat perníkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Noky: malé kousky těsta, které dokážou velké věci! Od zavářky do polévky až po hlavní chod(61 receptů )
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů )
- 35 receptů z králíka: Tradiční recepty i nečekané nápady pro milovníky nových chutí(36 receptů )
- Co s nedopitým vínem? Připravte z něj maso po burgundsku, francouzskou cibulačku nebo buchtičky se šodó(38 receptů )