0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Králík načerno s krupicovými noky

Králík načerno s krupicovými noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík načerno s krupicovými noky

3.2/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6161 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 767 g
Tuky 238 g
Vláknina 148 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Samozřejmě že typicky vánoční je v úpravě načerno kapr, ale vařené kostnaté rybí maso v omáčce má docela málo příznivců. Naše editorka Jana Zbyňková zavzpomínala na zimního králíka od své maminky, a ten naopak našel (už na focení) fanoušků spoustu.

Suroviny

králík 1 ks
celý, rozdělený na 6 porcí (2 zadní stehna, 2 kusy hřbetu, 2 přední nohy s kouskem žebírek)
špek 100 g
bílá uzená slanina – půlka na dlouhé špalíky, půlka na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 3 PL
1 do základu + 2 na závěrečné zjemnění
cibule 2 ks
střední, nakrájené nadrobno
mrkev 2 ks
nakrájená nadrobno
petržel 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno
pepř celý 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
hřebíček 4 ks
bobkový list 2 ks
okrájená kůra a vymačkaná šťáva + další šťáva na dochucení
krupicový cukr 3 PL
suché
perník 4 PL
nastouhaný + navíc na případné zahuštění a posypání
švestková povidla 4 PL
brusinková zavařenina 1 PL
nebo rybízová
sušené švestky 1 hrst
vypeckované
rozinky 1 hrst
mandle loupané 1 hrst
nasekané
Na krupicové noky
mléko 500 ml
máslo 80 g
sůl
krupice 220 g
+ trocha navíc
vejce 2 ks
prošlehaná

Postup

1

Porce králíka prošpikujte špalíky špeku, pořádně osolte a opepřete, koření vmasírujte do masa a nechte asi hodinu při pokojové teplotě rozležet.

2

V litinovém hrnci vhodném do trouby rozehřejte slaninu nakrájenou na kostičky s máslem, přidejte cibuli a kořenovou zeleninu a opékejte do změknutí. Přidejte všechno koření a citronovou kůru a ještě chvíli opékejte, potom zasypte cukrem a nechte ho lehce zkaramelizovat. Vlijte víno a citronovou šťávu, nechte je lehce odvařit. Vložte připravené maso, zakryjte a dejte do trouby vyhřáté na 160°C. Pečte a lehce podlévejte vodou a přelévejte výpekem, dokud nebude maso měkké, asi 2,5–3 hodiny.

3

Mezitím připravte krupicové noky. Mléko vlijte do hrnce, přidejte máslo a zahřejte téměř k varu. Osolte. Tenkým pramínkem za stálého míchání přisypávejte krupici, až se vytvoří hustá kaše, která se odlepuje od vařečky. Nechte vystydnout a pak zapracujte dvě vejce. Dejte vařit velký hrnec osolené vody. Pomocí lžic tvarujte noky, obalujte je v krupici a všechny najednou vhoďte do vroucí vody. Vařte pár minut, až vyplavou na hladinu.

4

Měkkého králíka vyjměte a uložte volně pod alobal. Vše, co zbylo v kastrolu, protřete přes síto do vhodné nádoby (nebo vyberte koření a rozmixujte). Potom propasírovaný obsah vraťte do kastrolu, přidejte nastrouhaný perník, švestková povidla, brusinky nebo rybízovou zavařeninu, švestky, rozinky a mandle. Nechte 5 minut provařit, pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji trochou vody, pokud je naopak moc řídká, svařte ji dohusta nebo zahustěte dalším perníkem. Hotovou omáčku ochutnejte, dolaďte solí, pepřem a citronovou šťávou, vraťte do ní porce masa, nechte je ještě prohřát a nakonec zjemněte studeným máslem, nakrájeným na plátky. Podávejte s krupicovými noky a můžete posypat perníkem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč