Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Králík na smetaně po německu

Králík na smetaně po německu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Králík na smetaně po německu

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2117 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 275 g
Tuky 72 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z nenápadného receptu na králíka na smetaně se vyklubal žhavý redakční favorit. Nezbylo ani sousto, pečivem jsme kastrol vytřeli do naprosté čistoty.

Suroviny

králičí maso 1 ks
1 králík bez hlavy, cca 1,8 kg, naporcovaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
ghí 2 PL
nebo rostlinný olej
cibule 1 ks
nakrájená na kolečka
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar kuřecí 500 ml
nebo králičí
citronová kůra
okrájená v širokých pruzích z 1 citronu, bez bílé vrstvy
bobkový list 3 ks
citronová štáva 60 ml
zakysaná smetana 120 ml
nebo víc – podle chuti a potřeby, alespoň 15 % tuku
kapary 2 PL
propláchnuté
víno bílé 50 ml
suché, množství orientační – podle chuti
petrželka
hladkolistá, na ozdobení

Postup

1

Králičí díly ze všech stran pořádně osolte a odložte asi na 15 minut stranou.

2

Na střední až silný oheň postavte těžký kastrol či jiný vhodný hrnec s poklicí. Až bude kastrol zahřátý, osušte díly králíka ze všech stran poklepáváním papírovými utěrkami. Do kastrolu dejte polovinu tuku, vložte králičí díly, podle potřeby po dávkách. Opečte je ze všech stran dohněda, trvá to asi 15 minut. Pak je vyjměte a odložte stranou.

3

Přidejte zbývající lžíci tuku a cibuli a opečte ji tak, aby na okrajích zezlátla, trvá to asi 6 minut. Poprašte moukou a dobře promíchejte. Za častého míchání opékejte, aby mouka zezlátla, asi 5 minut. Podlijte trochou vývaru, rozmíchejte hrudky a vařečkou odškrabte přípečky z kastrolu. Do kastrolu vraťte králíka a zalijte ho vývarem, aby byl ponořený. Přidejte citronovou kůru, bobkové listy a citronovou šťávu a přiveďte k mírnému varu. Přiklopte a zvolna duste, dokud maso nezačne odpadávat od kostí (trvá to mezi 1,5–2 hodinami). Podle potřeby podlévejte dalším vývarem.

4

Pak vyjměte králičí díly a nechte je zchladnout na plechu. Z omáčky vylovte bobkové listy. Maso oberte a vraťte do omáčky v kastrolu. Vmíchejte zakysanou smetanu, kapary a dolaďte bílým vínem. Na mírném ohni prohřejte, ale už nevařte! Podle chuti opepřete. Podávejte ozdobené petrželkou. Zapíjejte bílým vínem či ležákem. Vhodná příloha je čerstvé bílé pečivo, šťouchané či vařené brambory nebo rýže.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit