Králík si vaši pozornost zaslouží nejen pro své výživové hodnoty. Stačí dobrý recept a je z něj opravdová delikatesa.
Suroviny
Postup
Králičí díly dejte do pekáče. V misce smíchejte olivový olej, bílé víno, 4 nastrouhané stroužky česneku, nasekané lístky rozmarýnu, osolte a opepřete. Přelijte přes králíka a párkrát díly obraťte v marinádě. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte do chladu marinovat aspoň na 1 hodinu, ale lépe na 3–4 hodiny. Z chladničky vyndejte cca 30 minut před pečením. Troubu předehřejte na 200°C.
Do pekáče vložte zbývající česnek a snítky rozmarýnu, přilijte 125ml vody. Pečte asi 40–45 minut, díly obracejte cca každých 10 minut. Chcete-li, aby maso chytlo barvu, zapněte na posledních 5 minut gril. Přední nohy a díly s tenčím masem lze vyndat z trouby dříve, dosáhnou-li uvnitř 71°C (bez teploměru – šťáva vytékající po zapíchnutí špejle do nejsilnější části má být čirá, maso se dobře odděluje od kostí). Díky kontrole teploměrem bude králík dobře upečený, ale ne vysušený. Jezte se špenátovou polentou a výpekem, ozdobené čerstvým rozmarýnem.
Na polentu v rendlíku s těžkým dnem přiveďte k varu mléko a máslo s 1 litrem vody. Vmíchejte 1,5 lžičky soli. Pak postupně přisypávejte polentu a stále míchejte met- lou. Stáhněte oheň na velmi mírný, zakryjte a dál vařte polentu 25–30 minut, aby byla hustá, nadýchaná a začala se oddělovat od stěn nádoby. Občas promíchejte, aby se polenta nepřichytila. Pak odstavte a do polenty vmíchejte baby špenát a parmazán a podle chuti dosolte.