Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pastéis de nata
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 38
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3491 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 192 g
Tuky 259 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavné portugalské koláčky se žloutkovo-smetanovou náplní připravili jako první katoličtí mniši z kláštera svatého Jeronýma v Lisabonu. V tamní čtvrti Belém dodnes pečou ty opravdové, známé pod názvem pastéis de Belém. Zvlášť lze podávat cukr a skořici, ať si každý zákusek dochutí sám. 

Suroviny

škrob 2 ČL
kukuřičný
třtinový cukr 100 g
najemno nastrouhaná
podélně rozpůlený a dřeň vyškrábnutá špičkou nože
chlazené a rozválené
na vymazání formy

Postup

1

Ve 100 ml smetany rozmíchejte 2 lžičky kukuřičného škrobu s 50 g cukru.

2

Do rendlíku nalijte zbývající smetanu (200 ml), přidejte žloutky, zbytek cukru (50 g), citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pomalu a za stálého míchání balonovou metlou přiveďte k varu. 

3

Jakmile začne tekutina probublávat, zašlehejte do ní připravenou směs. Zmírněte oheň a míchejte do zhoustnutí (5–10 minut). Nechte vychladnout.

4

Listové těsto rozložte a pomocí kulatých vykrajovátek o průměru 8 cm vykrojte kolečka. Připravte si formu na 12 muffinů a všechny důlky vymažte máslem. Kolečka přeneste do formy na muffiny a v každém důlku je utěsněte. 

5

Do vzniklých košíčků rozdělte krém (nalijte ho do 2/3) a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 15 minut. Poté troubu přepněte do režimu grilování a zvyšte teplotu na 240 °C. Pečte 8–10 minut, až se na povrchu košíčků vytvoří ,spálená‘ vrstva.

NĚCO NAVÍC
Portugalské přísloví říká, že pokud nevěsta zkonzumuje o svatebním dni aspoň jeden koláček, už nikdy z prstu nesundá svatební prsten.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...