Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pastéis de nata
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 23
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3491 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 192 g
Tuky 259 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavné portugalské koláčky se žloutkovo-smetanovou náplní připravili jako první katoličtí mniši z kláštera svatého Jeronýma v Lisabonu. V tamní čtvrti Belém dodnes pečou ty opravdové, známé pod názvem pastéis de Belém. Zvlášť lze podávat cukr a skořici, ať si každý zákusek dochutí sám. 

Suroviny

škrob 2 ČL
kukuřičný
třtinový cukr 100 g
najemno nastrouhaná
podélně rozpůlený a dřeň vyškrábnutá špičkou nože
chlazené a rozválené
na vymazání formy

Postup

1

Ve 100 ml smetany rozmíchejte 2 lžičky kukuřičného škrobu s 50 g cukru.

2

Do rendlíku nalijte zbývající smetanu (200 ml), přidejte žloutky, zbytek cukru (50 g), citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pomalu a za stálého míchání balonovou metlou přiveďte k varu. 

3

Jakmile začne tekutina probublávat, zašlehejte do ní připravenou směs. Zmírněte oheň a míchejte do zhoustnutí (5–10 minut). Nechte vychladnout.

4

Listové těsto rozložte a pomocí kulatých vykrajovátek o průměru 8 cm vykrojte kolečka. Připravte si formu na 12 muffinů a všechny důlky vymažte máslem. Kolečka přeneste do formy na muffiny a v každém důlku je utěsněte. 

5

Do vzniklých košíčků rozdělte krém (nalijte ho do 2/3) a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 15 minut. Poté troubu přepněte do režimu grilování a zvyšte teplotu na 240 °C. Pečte 8–10 minut, až se na povrchu košíčků vytvoří ,spálená‘ vrstva.

NĚCO NAVÍC
Portugalské přísloví říká, že pokud nevěsta zkonzumuje o svatebním dni aspoň jeden koláček, už nikdy z prstu nesundá svatební prsten.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč