Koláč s jahodami a kokosovým krémem

Koláč s jahodami a kokosovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut na 23cm koláčovou formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8237 kcal
Bílkoviny 163 g
Cukr 644 g
Tuky 543 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody ovoněné limetami se šlehačkou a se žloutkovým krémem z kokosového mléka si zamilujete!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
krupicový cukr 50 g
jemný
máslo 145 g
studené, nasekané
Na krém
kokosové mléko 430 ml
krupicový cukr 220 g
jemný
škrob 50 g
maizena
máslo 80 g
pokrájené
limetová šťáva 125 ml
čerstvá
limetová kůra 2 PL
strouhaná, z biolimety
žloutek 6 ks
Na ozdobu
jahody 500 g
čerstvé, očištěné
limetová kůra 2 PL
nastrouhaná na dlouhé tenké proužky, z biolimety
limetová šťáva 2 PL
krupicový cukr 50 g
jemný
smetana ke šlehání 500 ml
33%

1 Do mísy vložte odstopkované jahody, limetovou šťávu, proužky kůry a cukr. Lehce promíchejte a nechte marinovat.

2 V robotu zpracujte mouku, cukr a máslo na drobenku. Postupně přilévejte asi 80 ml vody a mixujte, dokud se směs nespojí. Vyklopte ji na pomoučněný vál a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do chladničky.

3 Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na kulatý plát o síle 5 mm. Těstem vyložte lehce vymazanou koláčovou formu i s okraji a dno propíchejte vidličkou. Těsto zakryjte papírem na pečení a zatižte suchými či keramickými fazolemi. Pečte 20 minut, stáhněte papír se zátěží a pečte dalších 10–15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

4 Na krém zahřejte v rendlíku 250 ml kokosového mléka a cukr a míchejte do rozpuštění. Rozmíchejte škrob ve zbylém kokosovém mléce a za stálého míchání ho vlijte do horkého mléka. Stáhněte plamen, vložte máslo a šlehejte, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s mlékem. Přidejte limetovou šťávu, kůru a žloutky a za stálého šlehání vařte na velmi mírném ohni 8–10 minut do zhoustnutí. Krém vlijte na upečené těsto a nechte vychladnout. V ledničce krém ztuhne za 2–3 hodiny.

5 Před podáváním ušlehejte smetanu, rozetřete ji na krém a povrch ozdobte marinovanými jahodami.

 

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit