Ovocné košíčky s vanilkovým krémem

Ovocné košíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ovocné košíčky s vanilkovým krémem

4.9 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na cca 30 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5886 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 484 g
Tuky 349 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle křehké košíčky jsou ztělesněním začátku léta. Díky vanilkovému krému jsou vláčné a ovoce jim dodává svěží chuť. Kdo by je nemiloval?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
moučkový cukr 110 g
+ další na poprášení
máslo 110 g
studené
vejce 1 ks
ovoce 300 g
maliny, ostružiny, borůvky a broskve, nakrájené na tenké plátky
máta lístky
nebo meduňka, na ozdobení
Na vanilkový krém
mléko 500 ml
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
žloutek 6 ks
krupicový cukr 100 g
škrob 4 PL
kukuřičný
máslo 50 g

Postup

1

Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Vklepněte vejce a rychle zpracujte do hladkého těsta. Zabalte do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky odpočinout.

2

Troubu předehřejte na 180°C a vložte do ní plech.

3

Těsto rozdělte na kousky o velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do tu- kem vymazaných formiček na košíčky a vymačkejte. Dna košíčků propíchejte vidličkou, překryjte je kolečky pečicího papíru a pro zatížení na ně vsypte pár suchých fazolí. Rozložte na rozpálený plech a pečte 15 minut.

4

Pak opatrně odstraňte papír s fazolemi a pečte ještě 4–5 minut, až budou korpusy jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

5

Na vanilkový krém přiveďte v hrnci k varu mléko s vanilkou.

6

V míse prošlehejte žloutky s cukrem a škrobem. Část vřelé mléčné směsi přilijte pomalým pramínkem za stálého míchání ke žloutkové směsi. Vlijte vše zpět do hrnce, promíchejte, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí.

7

Pak přeceďte přes síto do čisté mísy, tu postavte do dřezu se studenou vodou a postupně zašlehejte máslo. Přetáhněte potravinářskou fólií a přitiskněte ji na krém, aby nevznikl škraloup. Nechte zcela vychladnout.

8

Košíčky naplňte krémem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem) a posázejte ovocem.

Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a ozdobte lístky bylinek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit