Ovocné košíčky s vanilkovým krémem

Ovocné košíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ovocné košíčky s vanilkovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné Na cca 30 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5886 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 484 g
Tuky 349 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle křehké košíčky jsou ztělesněním začátku léta. Díky vanilkovému krému jsou vláčné a ovoce jim dodává svěží chuť. Kdo by je nemiloval?

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
moučkový cukr 110 g
+ další na poprášení
máslo 110 g
studené
vejce 1 ks
ovoce 300 g
maliny, ostružiny, borůvky a broskve, nakrájené na tenké plátky
máta lístky
nebo meduňka, na ozdobení
Na vanilkový krém
mléko 500 ml
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
žloutek 6 ks
krupicový cukr 100 g
škrob 4 PL
kukuřičný
máslo 50 g

Postup

1

Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Vklepněte vejce a rychle zpracujte do hladkého těsta. Zabalte do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky odpočinout.

2

Troubu předehřejte na 180°C a vložte do ní plech.

3

Těsto rozdělte na kousky o velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do tu- kem vymazaných formiček na košíčky a vymačkejte. Dna košíčků propíchejte vidličkou, překryjte je kolečky pečicího papíru a pro zatížení na ně vsypte pár suchých fazolí. Rozložte na rozpálený plech a pečte 15 minut.

4

Pak opatrně odstraňte papír s fazolemi a pečte ještě 4–5 minut, až budou korpusy jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

5

Na vanilkový krém přiveďte v hrnci k varu mléko s vanilkou.

6

V míse prošlehejte žloutky s cukrem a škrobem. Část vřelé mléčné směsi přilijte pomalým pramínkem za stálého míchání ke žloutkové směsi. Vlijte vše zpět do hrnce, promíchejte, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí.

7

Pak přeceďte přes síto do čisté mísy, tu postavte do dřezu se studenou vodou a postupně zašlehejte máslo. Přetáhněte potravinářskou fólií a přitiskněte ji na krém, aby nevznikl škraloup. Nechte zcela vychladnout.

8

Košíčky naplňte krémem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem) a posázejte ovocem.

Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a ozdobte lístky bylinek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit