Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovocné košíčky s pudinkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 527
Do 75 minut Snadné na 40-45 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6668 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 768 g
Tuky 344 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ovocné košíčky s pudinkovým krémem jsou retro stálicí, která nevymizela ani z dnešních cukráren. Košíčky s krémem si ale můžete připravit i sami doma, podle našeho receptu. Provedeme vás krok za krokem, abyste korpus na košíčky zvládli hravě vyklopit a pudinkový krém byl bez jediné hrudky. Košíčky s pudinkem připravte jako lahodný zákusek pro sváteční událost, nebo jen jako sladkou tečku k nedělní kávě.

Suroviny

sůl 1 špetka
z 1/2 citronu
máslo 200 g
Na náplň
mléko 500 ml
plnotučné
60–80 g podle chuti
vanilkový
máslo 120 g
ovoce 350 g
čerstvé či kompotované, na ozdobu
želé v prášku 1 bal
čiré

Postup

1

Mouku prosejte přes síto. Z mouky, cukru, vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a nakrájeného másla vypracujte (nožem nebo několika pulzy v robotu) drobenku. Pak zpracujte společně se žloutky na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

2

Předehřejte troubu na 180 °C.

3

Těsto rozdělte na kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do formiček na košíčky a ty rozložte na plech. Pečte dozlatova, trvá to asi 15 minut. Nechte pár minut stát ve formičce, potom košíčky vyklepněte a nechte úplně vychladnout.

4

Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Za občasného míchání nechte zchladnout. Poté k jeho povrchu přitiskněte potravinářskou fólii a nechte zcela vychladnout.

5

Stáhněte fólii a zchladlý pudink rozmixujte dohladka a postupně zašlehejte máslo, zbylý krupicový a vanilkový cukr.

6

Krémem naplňte cukrářský sáček se širší zdobicí špičkou a ozdobte košíčky.

7

Ozdobte ovocem a dejte ztuhnout do lednice.

8

Připravte želé podle návodu na obalu (nejlíp ze šťávy z kompotu) a štětcem přeleštěte ovoce i krém. Chlaďte v lednici minimálně 2 hodiny.

NĚCO NAVÍC
Formičky nemusíte vymazávat tukem – těsto je dost mastné. Pokud i přesto nejdou snadno vyklepnout, ťukněte na dno formičky tupou stranou nože a košíček zachyťte v dlani.

TIPY & TRIKY
Aby se na pudinku neudělal při chladnutí škraloup, buď ho míchejte, posypte vrstvou cukru, nebo přikryjte fólií. Tuhý pudink pořádně rozšlehejte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...