Ovocné košíčky s pudinkovým krémem jsou retro stálicí, která nevymizela ani z dnešních cukráren. Košíčky s krémem si ale můžete připravit i sami doma, podle našeho receptu. Provedeme vás krok za krokem, abyste korpus na košíčky zvládli hravě vyklopit a pudinkový krém byl bez jediné hrudky. Košíčky s pudinkem připravte jako lahodný zákusek pro sváteční událost, nebo jen jako sladkou tečku k nedělní kávě.
Suroviny
Postup
Mouku prosejte přes síto. Z mouky, cukru, vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a nakrájeného másla vypracujte (nožem nebo několika pulzy v robotu) drobenku. Pak zpracujte společně se žloutky na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Těsto rozdělte na kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do formiček na košíčky a ty rozložte na plech. Pečte dozlatova, trvá to asi 15 minut. Nechte pár minut stát ve formičce, potom košíčky vyklepněte a nechte úplně vychladnout.
Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Za občasného míchání nechte zchladnout. Poté k jeho povrchu přitiskněte potravinářskou fólii a nechte zcela vychladnout.
Stáhněte fólii a zchladlý pudink rozmixujte dohladka a postupně zašlehejte máslo, zbylý krupicový a vanilkový cukr.
Krémem naplňte cukrářský sáček se širší zdobicí špičkou a ozdobte košíčky.
Ozdobte ovocem a dejte ztuhnout do lednice.
Připravte želé podle návodu na obalu (nejlíp ze šťávy z kompotu) a štětcem přeleštěte ovoce i krém. Chlaďte v lednici minimálně 2 hodiny.
NĚCO NAVÍC
Formičky nemusíte vymazávat tukem – těsto je dost mastné. Pokud i přesto nejdou snadno vyklepnout, ťukněte na dno formičky tupou stranou nože a košíček zachyťte v dlani.
TIPY & TRIKY
Aby se na pudinku neudělal při chladnutí škraloup, buď ho míchejte, posypte vrstvou cukru, nebo přikryjte fólií. Tuhý pudink pořádně rozšlehejte.