Nenaplněné košíčky zamrazte do zásoby, až dokud je nebudete potřebovat.
Suroviny
Postup
Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a nakrájeného másla udělejte (nožem nebo několika pulzy v robotu) drobenku a pak zpracujte se žloutky na hladké těsto.
Zabalte ho a dejte ztuhnout.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Těsto rozdělte na kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do formiček a ty rozložte na plech. Pečte dozlatova; trvá to asi 15 minut.
Nechte pár minut stát ve formičce, potom košíčky vyklopte a nechte úplně vychladnout.
Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink.
Zchladlý pudink bez škraloupu (viz Tipy & triky) rozmixujte dohladka a postupně zašlehejte máslo, zbylý krupicový a vanilkový cukr.
Krémem naplňte cukrářský sáček se širší trubičkou a ozdobte košíčky.
Navrch položte ovoce a dejte ztuhnout do chladničky.
Připravte želé podle návodu na obalu (nejlíp ze šťávy z kompotu) a štětcem přeleštěte ovoce i krém. Chlaďte minimálně 2 hodiny.
NĚCO NAVÍC
Formičky nemusíte vymazávat tukem – těsto je dost mastné. Pokud i přesto nejdou snadno vyklepnout, ťukněte na dno formičky tupou stranou nože a košíček zachyťte v dlani.
TIPY & TRIKY
Aby se na pudinku neudělal při chladnutí škraloup, buď ho míchejte, posypte vrstvou cukru, nebo přikryjte fólií. Tuhý pudink pořádně rozšlehejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů)