Pečené kuřecí stehno milují děti i dospělí. Je to nejšťavnatější část kuřecího masa a dá se upéct klasicky jen se solí nebo různým způsobem vylepšit. Jeho příprava netrvá dlouho a tak, rozhodnete-li se pro pečené kuřecí stehno k nedělnímu obědu, můžete si dokonce i přispět.
Suroviny
Postup
Kuřecí stehna omyjeme nasolíme a naklademe do hlubšího pekáče kůží vzhůru.
Podlijeme sklenicí vody a vložíme do trouby vyhřídej na 190 stupňů. Teplotu snížíme na 175 a pečeme asi 30 minut.
Potom stehna obrátíme a pečeme dalších 20 minut. Během celé doby pečení stehna kontrolujeme, aby se nepřipálila, a poléváme šťávou z výpeku, aby se příliš nevysušila. Pokud je šťávy v pekáči málo, doplníme ji horkou vodou.
Opět otočíme kůží vzhůru. Můžeme zapnout gril nebo horký vzduch a dopéct na posledních 10-15 minut do křupava.
Doba pečení je orientační a závisí na velikosti stehen. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem nebo s ovocným kompotem podle chuti.
Vylepšení:
- Pokud si chceme chuť kuřecího masíčka trošku ozvlášnit, můžeme ho během pečení potírat marinádou připravenou z medu, česneku a chilli. Med na kuřecí kůrce krásně zkaramelizuje a dodá kuřeti jemně nasládlou chuť.
- Kuřecí stehna můžeme položit na lůžko z kořenové zeleniny a cibule. Zelnina a cibule nasáknou šťávou z kuřata a získáme tak skvělou přílohu z jednoho pekáče.
- Ke kuřecím stehnům můžeme přidat předem namočené houby, čímž získáme jedinečnou kombinaci pečených kuřecích stehen a houbové omáčky.
Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com