Pečená kuřecí stehna jsou nejšťavnatější částí kuřete. Není třeba složitě zjišťovat, jak je připravit, protože nejvíc se k nim hodí sůl. Netrvá to dlouho, většinu práce obstará trouba, a tak si můžete před nedělním obědem v klidu přispat.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C. Kuřecí stehna osolte a vložte do hlubšího pekáčku kůží nahoru.
Podlijte menší sklenicí vody a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 30 minut.
Po 30 minutách stehna otočte a pečte dalších 20 minut. Během pečení přelévejte výpekem, aby se nevysušila. Pokud je výpeku v pekáči málo, doplňte ho horkou vodou.
Znovu obraťte kůží nahoru a na posledních 10–15 minut přepněte troubu na horký vzruch nebo na gril. Dopečte dokřupava. Pokud chcete, vhoďte do výpeku plátek másla, nechte rozpustit a promíchejte. Podávejte s dušenou rýží a zeleninovým salátem nebo s ovocným kompotem.
Tipy
- Pokud chcete chuť kuřecího masa obměnit, potírejte ho během pečení marinádou z medu, česneku a chilli. Med na kuřecí kůži krásně zkaramelizuje a dodá jí jemně nasládlou chuť.
- Kuřecí stehna můžete položit na lůžko z kořenové zeleniny a cibule. Zelenina a cibule nasáknou šťávou z kuřete a vznikne tak skvělá zeleninová příloha.
- Ke kuřecím stehnům můžete přidat předem namočené sušené houby. Získáte tím pečená kuřecí stehna na houbách.
- Kuřeti v minimalistické verzi se dokonale hodí kousek másla a citronová šťáva.
Ilustrační foto Image Professionals