Máslo s bylinkami zajistí, že jinak suché kuřecí maso bude šťavnaté a voňavé.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory dejte do hrnce se slanou vodou a přiveďte k varu. Zvolna vařte 5 minut do poloměkka. Slijte a dejte stranou.
Mezitím rozmixujte česnek a rozmarýn. Z citronu ostrouhejte kůru a s hrubou solí ji rozmělněte na pastu. Přidejte máslo, pepř a znovu dobře promíchejte (nejvíce vůní se uvolní, když vše utřete v hmoždíři).
Prsty opatrně uvolněte kůži od prsíček (začněte od krku). Do vzniklé dutiny nacpěte připravenou máslovou směs. Snažte se ji stejnoměrně rozprostřít i dozadu a po stranách, co nejdál to půjde. Zajistí, že obvykle suchá prsíčka zůstanou šťavnatá. Kuře zvenku osolte a opepřete. Do břišní dutiny dejte rozčtvrcený citron. Do pekáče rozložte brambory, osolte je a posypte pancettou nakrájenou na nudličky. Navrch položte kuře a podlijte vínem.
Pečte 1,5 hodiny, až bude kuře měkké a zlatavé. Před podáváním nechte maso pět minut odpočinout. Pak naporcujte a podávejte s bramborami z pekáče.