Česnekové kuře s rozmarýnem a pancettou

Česnekové kuře s rozmarýnem a pancettou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3837 kcal
Bílkoviny 350 g
Sacharidy 230 g
Tuky 139 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máslo s bylinkami zajistí, že jinak suché kuřecí maso bude šťavnaté a voňavé.

Suroviny

brambory 1 kg
pokrájené na 1 cm plátky
česnek 1
oloupané stroužky
rozmarýn 2 snítka
odrhnuté lístky
citron 1 ks
v bio kvalitě
sůl mořská 0.5 ČL
máslo 2 PL
kuře 1.5 kg
sůl
jemná mořská
pepř
čerstvě mletý
pancetta 150 g
lze nahradit jinou sušenou slaninou
víno bílé 300 ml

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory dejte do hrnce se slanou vodou a přiveďte k varu. Zvolna vařte 5 minut do poloměkka. Slijte a dejte stranou.

2 Mezitím rozmixujte česnek a rozmarýn. Z citronu ostrouhejte kůru a s hrubou solí ji rozmělněte na pastu. Přidejte máslo, pepř a znovu dobře promíchejte. (Nejvíce vůní se uvolní, když vše utřete v hmoždíři.)

3 Prsty opatrně uvolněte kůži od prsíček (začněte od krku). Do vzniklé dutiny nacpěte připravenou máslovou směs. Snažte se ji stejnoměrně rozprostřít i dozadu a po stranách, co nejdál to půjde. Zajistí, že obvykle suchá prsíčka zůstanou šťavnatá. Kuře zvenku osolte a opepřete. Do břišní dutiny dejte rozčtvrcený citron. Do pekáče rozložte brambory, osolte je a posypte pancettou nakrájenou na nudličky. Navrch položte kuře a podlijte vínem.

4 Pečte 1,5 hodiny, až bude kuře měkké a zlatavé. Před podáváním nechte maso pět minut odpočinout. Pak naporcujte a podávejte s bramborami z pekáče.

 

Apetit magazín

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit