0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře s citrony & petrželkové brambory

Kuře s citrony & petrželkové brambory

3.6 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1674 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 213 g
Tuky 58 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z Italské kuchařky od Marcelly Hazan je úplně snadný a božsky dobrý. Navíc je velmi dietní, protože se nepřidává žádný tuk – přesto je kuře šťavnaté a zlaté.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5kg
sůl mořská
citron 2 ks
menší, bio
Na petrželkové brambory
brambory 1 kg
citronová štáva 1 ks
olivový olej 4 PL
panenský
česnek 2 stroužky
nadrobno
chilli paprička 1 špetka
drcené
oregano 1 ČL
petrželka 1 svazek
nasekaná

1 Troubu předehřejte na 195 °C. Kuře omyjte a odkrojte volně visící kůži. Nechte okapat a pak kuře uvnitř i zvenčí důkladně vysušte papírovými utěrkami.

2 Řádně osolte a přiměřeně opepřete – sůl a pepř vetřete do kůže i břišní dutiny. Citrony přitlačte a poválejte po stole, aby se uvnitř uvolnila šťáva. Propíchejte hustě párátkem nebo vidličkou, v každém by mělo být nejméně dvacet dírek.

3 Oba citrony vložte do břišní dutiny. Otvor zašijte nebo spíchněte párátky. Uzavřete dobře, ale nikoli zcela vzduchotěsně, aby kuře při pečení neprasklo. Kuchyňským provázkem svažte nohy.

4 Položte kuře do pekáče prsíčky dolů a vložte do horní třetiny předehřáté trouby. Není třeba podlévat. Po 30 minutách opatrně obraťte; dávejte pozor, aby se neprotrhla kůže. Pečte dalších 30–35 minut. Pokud není kůže nikde porušená, kuře se při pečení nafoukne jako míč (když se to nepodaří, nevadí, chuť to neovlivní) a pustí a šťávu.

5 Pak zvyšte teplotu na 220 °C a dopékejte ještě asi 20 minut dozlatova.

6 Mezitím připravte brambory. Oloupejte je (pokud mají pěknou slupku, není to nutné), nakrájejte na měsíčky a ve vyšším plechu je promíchejte s citronovou šťávou, olejem, česnekem, chilli, oreganem a osolte. Podlijte 200 ml teplé vody a dejte je na spodní mřížku péct ke kuřeti. Občas obraťte. Asi po 40 minutách, když jsou zlaté, je promíchejte s petrželkou a vraťte ještě na 5 minut do trouby.

7 Brambory rozdělte na talíře, přidejte porce kuřete a přelijte ho vypečenou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Při takhle jednoduché úpravě masa záleží na jakosti masa. Nejlepší bude biokuře nebo kuře domácí darované. Jinak kupte nejlépe kukuřičné či selské kuře.

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit