Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s citrony & petrželkové brambory
Kuře s citrony & petrželkové brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s citrony & petrželkové brambory

3.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1628 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 213 g
Tuky 58 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z Italské kuchařky od Marcelly Hazan je úplně snadný a božsky dobrý. Navíc je velmi dietní, protože se nepřidává žádný tuk – přesto je kuře šťavnaté a zlaté.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,5kg
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
menší
Na petrželkové brambory
olivový olej panenský 4 PL
česnek 2 stroužky
nadrobno
chilli 1 špetka
drcené
oregano 1 ČL
petrželka 1 svazek
nasekaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 195 °C. Kuře omyjte a odkrojte volně visící kůži. Nechte okapat a pak kuře uvnitř i zvenčí důkladně vysušte papírovými utěrkami.

2

Řádně osolte a přiměřeně opepřete – sůl a pepř vetřete do kůže i břišní dutiny. Citrony přitlačte a poválejte po stole, aby se uvnitř uvolnila šťáva. Propíchejte hustě párátkem nebo vidličkou, v každém by mělo být nejméně dvacet dírek.

3

Oba citrony vložte do břišní dutiny. Otvor zašijte nebo spíchněte párátky. Uzavřete dobře, ale nikoli zcela vzduchotěsně, aby kuře při pečení neprasklo. Kuchyňským provázkem svažte nohy.

4

Položte kuře do pekáče prsíčky dolů a vložte do horní třetiny předehřáté trouby. Není třeba podlévat. Po 30 minutách opatrně obraťte; dávejte pozor, aby se neprotrhla kůže. Pečte dalších 30–35 minut. Pokud není kůže nikde porušená, kuře se při pečení nafoukne jako míč (když se to nepodaří, nevadí, chuť to neovlivní) a pustí a šťávu.

5

Pak zvyšte teplotu na 220 °C a dopékejte ještě asi 20 minut dozlatova.

6

Mezitím připravte brambory. Oloupejte je (pokud mají pěknou slupku, není to nutné), nakrájejte na měsíčky a ve vyšším plechu je promíchejte s citronovou šťávou, olejem, česnekem, chilli, oreganem a osolte. Podlijte 200 ml teplé vody a dejte je na spodní mřížku péct ke kuřeti. Občas obraťte. Asi po 40 minutách, když jsou zlaté, je promíchejte s petrželkou a vraťte ještě na 5 minut do trouby.

7

Brambory rozdělte na talíře, přidejte porce kuřete a přelijte ho vypečenou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Při takhle jednoduché úpravě masa záleží na jakosti masa. Nejlepší bude biokuře nebo kuře domácí darované. Jinak kupte nejlépe kukuřičné či selské kuře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Komentáře

06.11.2022 14:51
Výborné, nádherně měkké maso a kůžička vypečená do zlaté barvy a luxusní křupavosti. I brambory jsou skvělé, jen tak trošku šmrncnuté citronem, nemusíte se bát kyselosti.

Apetit magazín