Když tomuto často přehlíženému kusu vepřového dopřejete správnou péči a dostatek času v troubě, odmění se vám křupavou kůrkou a šťavnatým masem, které se rozplývá na jazyku.
Postup
Troubu rozehřejte na 180°C. Kůži vepřového bůčku nařežte v centimetrových rozestupech do mřížky a pak do masa ze všech stran vmasírujte vločkovou sůl, pepř podle chuti a rostlinný olej. Maso dejte kůží dolů do pekáče, vložte do rozehřáté trouby a pečte odkryté 1 hodinu.
Pak v troubě zvyšte teplotu na 200°C. Opatrně vyjměte bůček z pekáče, ten vytřete papírovou kuchyňskou utěrkou dočista a vraťte do něj bůček, tentokrát kůží nahoru. Pečte odkryté dalších 30 minut.
Mezitím v misce míchejte hrubozrnnou hořčici, tekutý med a 180 ml vroucí vody dohladka. Vzniklou směsí polijte bůček a odkrytý ho pečte ještě 30 minut, dozlatova a dokřupava.
Bůček podávejte politý medovo-hořčičným výpekem, s bramborovou kaší a hráškovými výhonky.