0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený vepřový bůček na pivu a česneku s jarními cibulkami

Pečený vepřový bůček na pivu a česneku s jarními cibulkami

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5840 kcal
Bílkoviny 204 g
Sacharidy 92 g
Tuky 504 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S kedlubnami na tři způsoby se hodí pečené vepřové maso do jakéhokoli ročního období.

 

Suroviny

bůček 1,5 kg
libovější, nejlépe s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá sladká 2 PL
paprika mletá pálivá 1 ČL
mletá
kmín 2 ČL
drcený
česnek 8 stroužků
drcený
med 5 PL
jarní cibulka 2 svazky
zbavená nejzelenějších částí, podélně přepůlená a nakrájená na špalíky
voda 150 ml

Postup

1

Kůži ponechte na bůčku a nařezejte ji na mřížku (obdobně můžete nařezat i tukovou vrstvu u bůčku bez kůže). Osolte, opepřete a všechno koření spolu s česnekem zatřete do masa i kůže.

2

Zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout.

3

Druhý den ráno předehřejte troubu na 160 °C. Do pekáčku vložte vybalené maso kůží nahoru. Zvolna pečte v troubě 75 minut.

4

Přelijte vypečenou šťávou a pečte dalších 1,5–2 ho-diny. Každých 20 minut přelévejte výpekem. Pokud se tuk rychle vypéká, podlijte bůček vlažnou vodou.

5

Mezitím si v kastrůlku asi 5 minut povařte pivo s medem, až se spojí ve voňavý sirup. K masu přisypte cibulky a bůček potřete připraveným sirupem. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova; občas přelévejte sirupem.

6

Vyjměte maso a nechte 10–15 minut odpočinout – chutě se krásně spojí.

7

Pekáč s cibulkami zahřejte na sporáku, přilijte cca 150 ml vody a míchejte, aby se rozpustily přípečky. Ochutnejte a případně dosolte.

8

Podávejte se zadělávanými smetanovými kedlubnami, kedlubnovým zelím a balzamikovými kedlubnami, popřípadě s čerstvým pečivem na vytření šťávy.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč