Pečený vepřový bůček na pivu a česneku s jarními cibulkami

Pečený vepřový bůček na pivu a česneku s jarními cibulkami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5840 kcal
Bílkoviny 204 g
Sacharidy 92 g
Tuky 504 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S kedlubnami na tři způsoby se hodí pečené vepřové maso do jakéhokoli ročního období.

 

Suroviny

bůček 1.5 kg
libovější, nejlépe s kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika sladká 2 PL
paprika pálivá 1 ČL
mletá
kmín 2 ČL
drcený
česnek 8 stroužků
drcený
pivo tmavé 250 ml
med 5 PL
jarní cibulka 2 svazky
zbavená nejzelenějších částí, podélně přepůlená a nakrájená na špalíky
voda 150 ml

Postup

1

Kůži ponechte na bůčku a nařezejte ji na mřížku (obdobně můžete nařezat i tukovou vrstvu u bůčku bez kůže). Osolte, opepřete a všechno koření spolu s česnekem zatřete do masa i kůže.

2

Zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout.

3

Druhý den ráno předehřejte troubu na 160 °C. Do pekáčku vložte vybalené maso kůží nahoru. Zvolna pečte v troubě 75 minut.

4

Přelijte vypečenou šťávou a pečte dalších 1,5–2 ho-diny. Každých 20 minut přelévejte výpekem. Pokud se tuk rychle vypéká, podlijte bůček vlažnou vodou.

5

Mezitím si v kastrůlku asi 5 minut povařte pivo s medem, až se spojí ve voňavý sirup. K masu přisypte cibulky a bůček potřete připraveným sirupem. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova; občas přelévejte sirupem.

6

Vyjměte maso a nechte 10–15 minut odpočinout – chutě se krásně spojí.

7

Pekáč s cibulkami zahřejte na sporáku, přilijte cca 150 ml vody a míchejte, aby se rozpustily přípečky. Ochutnejte a případně dosolte.

8

Podávejte se zadělávanými smetanovými kedlubnami, kedlubnovým zelím a balzamikovými kedlubnami, popřípadě s čerstvým pečivem na vytření šťávy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit