Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou
Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13256 kcal
Bílkoviny 316 g
Sacharidy 1131 g
Tuky 793 g
Vláknina 450 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdá se vám bůček nedůstojný slavnostní novoroční tabule? My jsme z něj udělali luxusní záležitost v pravém slova smyslu! 

Suroviny

třtinový cukr 2 PL
calvados 200 ml
cider 450 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
bůček 1,6 kg
bez kosti, v celku (koupíte na objednáku v dobrých řeznictvích)

Postup

1

Všechny ingredience až na maso smíchejte, vzniklou marinádou potřete maso ze všech stran, vložte kůží nahoru do kastrolu vhodného do trouby (nejlépe litinového), zakryjte a nechte minimálně 2 hodiny marinovat.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Zakrytou nádobu s masem vložte do trouby, a pod poklicí pečte 3 hodiny; v polovině pečení můžete maso opatrně obrátit. Během pečení kontrolujte a stále přelévejte výpekem (pokud by se vám zdálo, že je výpeku málo, můžete malinko podlít vodou, ale ze zkušenosti víme, že to nebude třeba, z masa se totiž vypeče spousta tuku).

3

Potom vyjměte z trouby, maso vyndejte na prkénko, nechte zchladnout, položte kůží dolů do široké mísy vyložené pečicím papírem, zakryjte dalším kusem pečicího papíru, navrch položte prkénko a zatižte, například konzervami. Pak všechno vložte na minimálně 2 hodiny do lednice.

4

Následně opatrně seberte z povrchu výpeku vrstvu vystydlého vypečeného sádla (můžete ho později použít na opéká- ní nebo si ho namazat na chleba). Zbytek výpeku ohřejte, přeceďte a za občasného promíchání pomalu svařte dohusta.

5

Rozpalte nepřilnavou pánev, položte do ní kůží dolů vychlazený pečený bůček a opékejte 10 minut, dokud povrch nezezlátne a nebude pěkně křupavý. Potom otočte a ještě cca 5 minut opékejte z druhé strany. Nakrájejte na proužky a ty na úhledné řezy, opepřete a podávejte s jablečnou omáčkou, pečenými bramborami a glazovaným zelíčkem pak čoi.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...