Zdá se vám bůček nedůstojný slavnostní novoroční tabule? My jsme z něj udělali luxusní záležitost v pravém slova smyslu!
1 Všechny ingredience až na maso smíchejte, vzniklou marinádou potřete maso ze všech stran, vložte kůží nahoru do kastrolu vhodného do trouby (nejlépe litinového), zakryjte a nechte minimálně 2 hodiny marinovat.
2 Troubu předehřejte na 180°C. Zakrytou nádobu s masem vložte do trouby, a pod poklicí pečte 3 hodiny; v polovině pečení můžete maso opatrně obrátit. Během pečení kontrolujte a stále přelévejte výpekem (pokud by se vám zdálo, že je výpeku málo, můžete malinko podlít vodou, ale ze zkušenosti víme, že to nebude třeba, z masa se totiž vypeče spousta tuku).
3 Potom vyjměte z trouby, maso vyndejte na prkénko, nechte zchladnout, položte kůží dolů do široké mísy vyložené pečicím papírem, zakryjte dalším kusem pečicího papíru, navrch položte prkénko a zatižte, například konzervami. Pak všechno vložte na minimálně 2 hodiny do lednice.
4 Následně opatrně seberte z povrchu výpeku vrstvu vystydlého vypečeného sádla (můžete ho později použít na opéká- ní nebo si ho namazat na chleba). Zbytek výpeku ohřejte, přeceďte a za občasného promíchání pomalu svařte dohusta.
5 Rozpalte nepřilnavou pánev, položte do ní kůží dolů vychlazený pečený bůček a opékejte 10 minut, dokud povrch nezezlátne a nebude pěkně křupavý. Potom otočte a ještě cca 5 minut opékejte z druhé strany. Nakrájejte na proužky a ty na úhledné řezy, opepřete a podávejte s jablečnou omáčkou, pečenými bramborami a glazovaným zelíčkem pak čoi.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Prasečinka aneb bůček v hlavní roli(12 receptů)
- Vychutnejte si dokonalý bůček na 21 způsobů(21 receptů)