0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou

Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13256 kcal
Bílkoviny 316 g
Sacharidy 1131 g
Tuky 793 g
Vláknina 450 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdá se vám bůček nedůstojný slavnostní novoroční tabule? My jsme z něj udělali luxusní záležitost v pravém slova smyslu! 

Suroviny

třtinový cukr 2 PL
calvados 200 ml
cider 450 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
bobkový list 2 ks
hřebíček 15 ks
bůček 1,6 kg
bez kosti, v celku (koupíte na objednáku v dobrých řeznictvích)

1 Všechny ingredience až na maso smíchejte, vzniklou marinádou potřete maso ze všech stran, vložte kůží nahoru do kastrolu vhodného do trouby (nejlépe litinového), zakryjte a nechte minimálně 2 hodiny marinovat.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Zakrytou nádobu s masem vložte do trouby, a pod poklicí pečte 3 hodiny; v polovině pečení můžete maso opatrně obrátit. Během pečení kontrolujte a stále přelévejte výpekem (pokud by se vám zdálo, že je výpeku málo, můžete malinko podlít vodou, ale ze zkušenosti víme, že to nebude třeba, z masa se totiž vypeče spousta tuku).

3 Potom vyjměte z trouby, maso vyndejte na prkénko, nechte zchladnout, položte kůží dolů do široké mísy vyložené pečicím papírem, zakryjte dalším kusem pečicího papíru, navrch položte prkénko a zatižte, například konzervami. Pak všechno vložte na minimálně 2 hodiny do lednice.

4 Následně opatrně seberte z povrchu výpeku vrstvu vystydlého vypečeného sádla (můžete ho později použít na opéká- ní nebo si ho namazat na chleba). Zbytek výpeku ohřejte, přeceďte a za občasného promíchání pomalu svařte dohusta.

5 Rozpalte nepřilnavou pánev, položte do ní kůží dolů vychlazený pečený bůček a opékejte 10 minut, dokud povrch nezezlátne a nebude pěkně křupavý. Potom otočte a ještě cca 5 minut opékejte z druhé strany. Nakrájejte na proužky a ty na úhledné řezy, opepřete a podávejte s jablečnou omáčkou, pečenými bramborami a glazovaným zelíčkem pak čoi.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?

Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč