Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou

Dvakrát pečený bůček s jablečnou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11136 kcal
Bílkoviny 286 g
Sacharidy 811 g
Tuky 708 g
Vláknina 300 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdá se vám bůček nedůstojný slavnostní novoroční tabule? My jsme z něj udělali luxusní záležitost v pravém slova smyslu! 

Suroviny

třtinový cukr 2 PL
calvados 200 ml
cider 450 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
bobkový list 2 ks
hřebíček 10 ks
bůček 1.6 kg
bez kosti, v celku (koupíte na objednáku v dobrých řeznictvích)

1 Všechny ingredience až na maso smíchejte, vzniklou marinádou potřete maso ze všech stran, vložte kůží nahoru do kastrolu vhodného do trouby (nejlépe litinového), zakryjte a nechte minimálně 2 hodiny marinovat.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Zakrytou nádobu s masem vložte do trouby, a pod poklicí pečte 3 hodiny; v polovině pečení můžete maso opatrně obrátit. Během pečení kontrolujte a stále přelévejte výpekem (pokud by se vám zdálo, že je výpeku málo, můžete malinko podlít vodou, ale ze zkušenosti víme, že to nebude třeba, z masa se totiž vypeče spousta tuku).

3 Potom vyjměte z trouby, maso vyndejte na prkénko, nechte zchladnout, položte kůží dolů do široké mísy vyložené pečicím papírem, zakryjte dalším kusem pečicího papíru, navrch položte prkénko a zatižte, například konzervami. Pak všechno vložte na minimálně 2 hodiny do lednice.

4 Následně opatrně seberte z povrchu výpeku vrstvu vystydlého vypečeného sádla (můžete ho později použít na opéká- ní nebo si ho namazat na chleba). Zbytek výpeku ohřejte, přeceďte a za občasného promíchání pomalu svařte dohusta.

5 Rozpalte nepřilnavou pánev, položte do ní kůží dolů vychlazený pečený bůček a opékejte 10 minut, dokud povrch nezezlátne a nebude pěkně křupavý. Potom otočte a ještě cca 5 minut opékejte z druhé strany. Nakrájejte na proužky a ty na úhledné řezy, opepřete a podávejte s jablečnou omáčkou, pečenými bramborami a glazovaným zelíčkem pak čoi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit