Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Placičky z loupaného munga s vepřovým
Placičky z loupaného munga s vepřovým
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Placičky z loupaného munga s vepřovým

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3084 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 347 g
Tuky 112 g
Vláknina 90 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejrůznější karbanátky, placičky či kuličky z mletého masa jsou vždycky sázka na jistotu. Tyto navíc kromě masa skrývají další oblíbený zdroj bílkovin – luštěniny! V tomto případě konkrétně mung dal, tedy půlené loupané mungo. 

Suroviny

fazole mungo 400 g
mung dal – půlené loupané mungo, namočené přes noc do studedné vody, poté slité
sójová omáčka 2 PL
+ navíc k podávání
česnek 4 stroužky
drcené
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nastrouhaný
či jiný rostlinný olej
sůl 1 ČL
jarní cibulka 1 svazek
seříznutý a nakrájený na šikmá kolečka
fazolky zelené 100 g
nakrájené nadrobno, mohou být i mražené, povolené
vejce 1 ks
sezamová semínka
bílá, k podávání
sriracha
nebo jiná chilli omáčka k podávání
zázvor nakládaný
nemusí být, k podávání

Postup

1

Předem namočený a slitý mung dal dejte do robotu či jiného vhodného přístroje, rozsekejte najemno, pak vlijte sójovou omáčku, přidejte 3 stroužky česneku a většinu zázvoru a rozmixujte dohladka. 

2

V hluboké pánvi či woku rozehřejte 2 lžíce oleje a minutu na něm opékejte zbývající česnek. Přidejte maso, odložený zázvor a sůl. Dobře promíchejte a opékejte, aby bylo maso propečené. Pak vsypte cibulky a fazolky a na mírném ohni opékejte, aby byly napůl měkké. Odstavte a nechte zchladnout.

3

Mungovou kaši dejte do mísy a promíchejte se zchladlým obsahem pánve, moukou a vejcem. Buď hned začněte se smažením placiček, nebo dejte směs na 1—2 hodiny chladit.

4

V nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte tenkou vrstvu oleje. Namočenýma rukama tvořte placičky velké asi jako dámská dlaň. Pracujte opatrně, placičky jsou křehké. Opékejte je zespodu dozlatova, a aby byly uvnitř propečené. Pak obraťte a dosmažte je i z druhé strany (celkově to trvá okolo 10 minut). Pozor, nepřehřejte pánev, aby placičky na povrchu příliš neztmavly, než se uvnitř propečou. Podle potřeby přidávejte olej.

5

Opečené placičky udržujte teplé, než zpracujete a opečete všechnu připravenou směs. Podávejte je s miskou sójové omáčky ozdobenou sezamem, se srirachou a podle chuti s nakládaným zázvorem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...