Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou

Plněné lodičky baklažánů vás zhoupnou na středomořské vlně.

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Chuťovka Řecká

Ingredience

    • 2 střední lilky
    • 2 lžíce olivového oleje + na potření a zakapání
    • mořská sůl
    • 1 velká cibule, jemně nasekaná
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 12–16 třešňových rajčátek, přepůlených
    • hrst vypeckovaných řeckých černých oliv, nasekaných
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky
    • svazek čerstvého oregana, nasekané listy
    • 125 g sýra feta, rozdrobeného
    • hrst čerstvé strouhanky (nemusí být)
    • bílé víno na podlití

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Lilky podélně rozpulte, i se stopkou. Dužinu každého lilku opatrně nařízněte do mřížky a poté vydlabejte rovnoměrně lžící. Vydlabaná lodička by měla zůstat 0,5 až 1cm silná. Skořepiny lilků potřete olejem, osolte, rozložte na plech a pečte 15 minut.

2 Vydlabanou dužinu nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním ohni opékejte dosklovita. Přidejte dužinu z lilku, lehce osolte a dále opékejte na mírném ohni doměkka. Je-li třeba, podlijte asi lžící vína a přikryjte. Přihoďte česnek a rajčata a ještě zhruba 3 minuty společně prohřívejte. Nakonec vmíchejte olivy, bylinky (část petrželky nechte k podávání) a 2/3 fety.

3 Plech vytáhněte z trouby a ztlumte její teplotu na 200 °C. Lilky naplňte připravenou směsí, posypte ji zbylým sýrem a strouhankou, chcete-li mít lilky křupavější, a zakápněte olejem. Pečte zhruba 20 minut, až lilky úplně změknou a povrch zezlátne. Podávejte ozdobené odloženou petrželkou.

NĚCO NAVÍC 

Naplnit můžete i syrové lilky, doba pečení je pak delší o 15–20 minut.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená rajčata plněná jehněčím masem

Lilkový salát s kapary

Krevety saganaki

22 podob lilku

Přidat komentář