Pečená rajčata plněná jehněčím masem

Pečená rajčata plněná jehněčím masem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 741 kcal
Bílkoviny 12 g
Cukr 89 g
Tuky 28 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Rajčata s božskou náplní

Suroviny

rajčata 4 ks
velká masitá
krupicový cukr 1 špetka
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
extra panenský
cibule 1 ks
najemno
česnek 4 stroužek
nasekané
200 g
mleté jehněčí maso plec, krk
skořice 1 ČL
rajčatový protlak 2 PL
rýže dlouhozrnná 50 g
propláchnutá
vývar kuřecí 100 ml
lze nahradit vodou
kopr 4 PL
nasekaný
petrželka 2 PL
nasekaná
máta 1 PL
nasekaná
zelený salát k podávání

1 Seřízněte vršky rajčat a odložte je stranou na později. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte lžičkou (dávejte pozor, abyste neprořízli slupku), nasekejte ji nadrobno a dejte i se zachycenou šťávou do misky. Vnitřky rajčat poprašte cukrem, sníží se tím jejich kyselost a získají mírně karamelizovanou chuť. Pak je osolte a opepřete.

2 Ve velké pánvi na 2 lžících oleje opékejte cibuli a česnek zhruba 10 minut na velmi mírném ohni doměkka. Do pánve přidejte jehněčí maso, skořici a protlak, zvyšte plamen a maso za občasného míchání ze všech stran opečte. Přidejte rajčatovou dužinu i se šťávou, rýži a vývar nebo vodu. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším ohni, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne, trvá to asi 15 minut. Stáhněte z ohně a po chvíli vmíchejte nasekané bylinky.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata naplňte po okraj masovou směsí, přiklopte seříznutými vršky a rajčata dejte do zapékací misky. Povrch důkladně zakápněte olejem. Rajčata podlijte zhruba 3 lžícemi vody a pečte asi 35 minut. Podávejte se zeleným salátem jako předkrm anebo hlavní chod.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

Obchod Apetit