Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená rajčata plněná jehněčím masem

Rajčata s božskou náplní

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 2-4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Pečení 0:45
Maso Řecká

Ingredience

    • 4 velká masitá rajčata
    • špetka krupicového cukru
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce extra panenského olivového oleje + navíc na zakápnutí
    • 1 sladká cibule, nasekaná najemno
    • 4 stroužky česneku, nasekané
    • 200 g mletého jehněčího masa (plec, krk)
    • 1 lžička mleté skořice
    • 2 lžíce rajčatového protlaku
    • 50 g dlouhozrnné rýže, propláchnuté
    • 100 ml kuřecího vývaru nebo vody
    • 4 lžíce nasekaného kopru
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • 1 lžíce nasekané máty
    • zelený salát k podávání

Příprava jídla

1 Seřízněte vršky rajčat a odložte je stranou na později. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte lžičkou (dávejte pozor, abyste neprořízli slupku), nasekejte ji nadrobno a dejte i se zachycenou šťávou do misky. Vnitřky rajčat poprašte cukrem, sníží se tím jejich kyselost a získají mírně karamelizovanou chuť. Pak je osolte a opepřete.

2 Ve velké pánvi na 2 lžících oleje opékejte cibuli a česnek zhruba 10 minut na velmi mírném ohni doměkka. Do pánve přidejte jehněčí maso, skořici a protlak, zvyšte plamen a maso za občasného míchání ze všech stran opečte. Přidejte rajčatovou dužinu i se šťávou, rýži a vývar nebo vodu. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším ohni, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne, trvá to asi 15 minut. Stáhněte z ohně a po chvíli vmíchejte nasekané bylinky.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata naplňte po okraj masovou směsí, přiklopte seříznutými vršky a rajčata dejte do zapékací misky. Povrch důkladně zakápněte olejem. Rajčata podlijte zhruba 3 lžícemi vody a pečte asi 35 minut. Podávejte se zeleným salátem jako předkrm anebo hlavní chod.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lilkový salát s kapary

Krevety saganaki

Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou

Jablíčka z ráje

Přidat komentář