0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená rajčata plněná jehněčím masem

Pečená rajčata plněná jehněčím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená rajčata plněná jehněčím masem

4.2 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 2-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1139 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 89 g
Tuky 52 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajčata s božskou náplní vás vrátí do Řecka na dovolenou.

Suroviny

rajče 4 ks
velká masitá
krupicový cukr 1 špetka
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
extra panenský
cibule 1 ks
najemno
česnek 4 stroužky
nasekané
jehněčí maso 200 g
mleté
skořice 1 ČL
rajčatový protlak 2 PL
rýže dlouhozrnná 50 g
propláchnutá
vývar kuřecí 100 ml
nebo voda
kopr 4 PL
nasekaný
petrželka 2 PL
nasekaná
máta 1 PL
nasekaná
hlávkový salát
k podávání

1 Seřízněte vršky rajčat a odložte je stranou na později. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte lžičkou (dávejte pozor, abyste neprořízli slupku), nasekejte ji nadrobno a dejte i se zachycenou šťávou do misky. Vnitřky rajčat poprašte cukrem, sníží se tím jejich kyselost a získají mírně karamelizovanou chuť. Pak je osolte a opepřete.

2 Ve velké pánvi na 2 lžících oleje opékejte cibuli a česnek zhruba 10 minut na velmi mírném ohni doměkka. Do pánve přidejte jehněčí maso, skořici a protlak, zvyšte plamen a maso za občasného míchání ze všech stran opečte. Přidejte rajčatovou dužinu i se šťávou, rýži a vývar nebo vodu. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším ohni, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne, trvá to asi 15 minut. Stáhněte z ohně a po chvíli vmíchejte nasekané bylinky.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata naplňte po okraj masovou směsí, přiklopte seříznutými vršky a rajčata dejte do zapékací misky. Povrch důkladně zakápněte olejem. Rajčata podlijte zhruba 3 lžícemi vody a pečte asi 35 minut. Podávejte se zeleným salátem jako předkrm anebo hlavní chod.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit