Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená rajčata plněná jehněčím masem
Pečená rajčata plněná jehněčím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená rajčata plněná jehněčím masem

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Pro 2-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1139 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 89 g
Tuky 52 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajčata s božskou náplní vás vrátí do Řecka na dovolenou.

Suroviny

velká masitá
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
extra panenský
najemno
česnek 4 stroužky
nasekané
mleté
rýže dlouhozrnná 50 g
propláchnutá
vývar kuřecí 100 ml
nebo voda
kopr 4 PL
nasekaný
petrželka 2 PL
nasekaná
máta 1 PL
nasekaná
hlávkový salát
k podávání

Postup

1

Seřízněte vršky rajčat a odložte je stranou na později. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte lžičkou (dávejte pozor, abyste neprořízli slupku), nasekejte ji nadrobno a dejte i se zachycenou šťávou do misky. Vnitřky rajčat poprašte cukrem, sníží se tím jejich kyselost a získají mírně karamelizovanou chuť. Pak je osolte a opepřete.

2

Ve velké pánvi na 2 lžících oleje opékejte cibuli a česnek zhruba 10 minut na velmi mírném ohni doměkka. Do pánve přidejte jehněčí maso, skořici a protlak, zvyšte plamen a maso za občasného míchání ze všech stran opečte. Přidejte rajčatovou dužinu i se šťávou, rýži a vývar nebo vodu. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším ohni, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne, trvá to asi 15 minut. Stáhněte z ohně a po chvíli vmíchejte nasekané bylinky.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata naplňte po okraj masovou směsí, přiklopte seříznutými vršky a rajčata dejte do zapékací misky. Povrch důkladně zakápněte olejem. Rajčata podlijte zhruba 3 lžícemi vody a pečte asi 35 minut. Podávejte se zeleným salátem jako předkrm anebo hlavní chod.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...