
Pečená rajčata plněná jehněčím masem
Rajčata s božskou náplní
Ingredience
- 4 velká masitá rajčata
- špetka krupicového cukru
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje + navíc na zakápnutí
- 1 sladká cibule, nasekaná najemno
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 200 g mletého jehněčího masa (plec, krk)
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 50 g dlouhozrnné rýže, propláchnuté
- 100 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 4 lžíce nasekaného kopru
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce nasekané máty
- zelený salát k podávání
Příprava jídla
1 Seřízněte vršky rajčat a odložte je stranou na později. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte lžičkou (dávejte pozor, abyste neprořízli slupku), nasekejte ji nadrobno a dejte i se zachycenou šťávou do misky. Vnitřky rajčat poprašte cukrem, sníží se tím jejich kyselost a získají mírně karamelizovanou chuť. Pak je osolte a opepřete.
2 Ve velké pánvi na 2 lžících oleje opékejte cibuli a česnek zhruba 10 minut na velmi mírném ohni doměkka. Do pánve přidejte jehněčí maso, skořici a protlak, zvyšte plamen a maso za občasného míchání ze všech stran opečte. Přidejte rajčatovou dužinu i se šťávou, rýži a vývar nebo vodu. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším ohni, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne, trvá to asi 15 minut. Stáhněte z ohně a po chvíli vmíchejte nasekané bylinky.
3 Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata naplňte po okraj masovou směsí, přiklopte seříznutými vršky a rajčata dejte do zapékací misky. Povrch důkladně zakápněte olejem. Rajčata podlijte zhruba 3 lžícemi vody a pečte asi 35 minut. Podávejte se zeleným salátem jako předkrm anebo hlavní chod.
Přidat komentář