Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou
Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou

4.4/5 Počet hodnocení: 30
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1095 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 93 g
Tuky 57 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plněné lodičky baklažánů vás zhoupnou na středomořské vlně.

Suroviny

lilek 2 ks
střední
olivový olej 2 PL
olivový olej
na potření a zakapání
sůl mořská
velká, najemno
česnek 4 stroužek
drcené
rajčata cherry 12 ks
přepůlená
vypeckované, nasekané
petrželka 1 hrst
nasekaná
oregano 1 svazek
nasekané listy
rozdrobený
strouhanka 1 hrst
lze vynechat
na podlití

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Lilky podélně rozpulte, i se stopkou. Dužinu každého lilku opatrně nařízněte do mřížky a poté vydlabejte rovnoměrně lžící. Vydlabaná lodička by měla zůstat 0,5 až 1cm silná. Skořepiny lilků potřete olejem, osolte, rozložte na plech a pečte 15 minut.

2

Vydlabanou dužinu nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním ohni opékejte dosklovita. Přidejte dužinu z lilku, lehce osolte a dále opékejte na mírném ohni doměkka. Je-li třeba, podlijte asi lžící vína a přikryjte. Přihoďte česnek a rajčata a ještě zhruba 3 minuty společně prohřívejte. Nakonec vmíchejte olivy, bylinky (část petrželky nechte k podávání) a 2/3 fety.

3

Plech vytáhněte z trouby a ztlumte její teplotu na 200 °C. Lilky naplňte připravenou směsí, posypte ji zbylým sýrem  a strouhankou, chcete-li mít lilky křupavější, a zakápněte olejem. Pečte zhruba 20 minut, až lilky úplně změknou a povrch zezlátne. Podávejte ozdobené odloženou petrželkou.

NĚCO NAVÍC 
Naplnit můžete i syrové lilky, doba pečení je pak delší o 15–20 minut.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...