Plněné lodičky baklažánů vás už po prvním soustu zhoupnou na středomořské vlně. Nechte dál unášet a plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou si připravte, kdykoli na ně dostanete chuť. Jsou senzačním letním jídlem, obzvlášť pokud je hodíte na gril. U vegetariánů si rozhodně šplhnete!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Lilky podélně rozpulte, i se stopkou. Dužinu každého lilku opatrně nařízněte do mřížky a poté vydlabejte rovnoměrně lžící. Vydlabaná lodička by měla zůstat 0,5 až 1cm silná. Skořepiny lilků potřete olejem, osolte, rozložte na plech a pečte 15 minut.
Vydlabanou dužinu nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním ohni opékejte dosklovita. Přidejte dužinu z lilku, lehce osolte a dále opékejte na mírném ohni doměkka. Je-li třeba, podlijte asi lžící vína a přikryjte. Přihoďte česnek a rajčata a ještě zhruba 3 minuty společně prohřívejte. Nakonec vmíchejte olivy, bylinky (část petrželky nechte k podávání) a 2/3 fety.
Plech vytáhněte z trouby a ztlumte její teplotu na 200 °C. Lilky naplňte připravenou směsí, posypte ji zbylým sýrem a strouhankou, chcete-li mít lilky křupavější, zakápněte je olejem. Pečte zhruba 20 minut, až lilky úplně změknou a povrch zezlátne. Podávejte ozdobené odloženou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Naplnit můžete i syrové lilky, doba pečení je pak delší o 15–20 minut.