Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou

Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou

4.7 / 5. Počet hodnocení: 18
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 813 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 45 g
Tuky 54 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plněné lodičky baklažánů vás zhoupnou na středomořské vlně.

Suroviny

lilek 2 ks
střední
olivový olej 2 PL
olivový olej
na potření a zakapání
sůl mořská
cibule 1 ks
velká, najemno
česnek 4 stroužek
drcené
12 ks
třešňová rajčátka přepůlená
1 hrst
řecké černé olivy vypeckované, nasekané
petrželka 1 hrst
nasekaná
oregano 1 svazek
nasekané listy
sýr feta 125 g
rozdrobený
strouhanka 1 hrst
lze vynechat
víno bílé
na podlití

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Lilky podélně rozpulte, i se stopkou. Dužinu každého lilku opatrně nařízněte do mřížky a poté vydlabejte rovnoměrně lžící. Vydlabaná lodička by měla zůstat 0,5 až 1cm silná. Skořepiny lilků potřete olejem, osolte, rozložte na plech a pečte 15 minut.

2 Vydlabanou dužinu nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním ohni opékejte dosklovita. Přidejte dužinu z lilku, lehce osolte a dále opékejte na mírném ohni doměkka. Je-li třeba, podlijte asi lžící vína a přikryjte. Přihoďte česnek a rajčata a ještě zhruba 3 minuty společně prohřívejte. Nakonec vmíchejte olivy, bylinky (část petrželky nechte k podávání) a 2/3 fety.

3 Plech vytáhněte z trouby a ztlumte její teplotu na 200 °C. Lilky naplňte připravenou směsí, posypte ji zbylým sýrem a strouhankou, chcete-li mít lilky křupavější, a zakápněte olejem. Pečte zhruba 20 minut, až lilky úplně změknou a povrch zezlátne. Podávejte ozdobené odloženou petrželkou.

NĚCO NAVÍC 

Naplnit můžete i syrové lilky, doba pečení je pak delší o 15–20 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit