Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 31
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1158 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 105 g
Tuky 57 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plněné lodičky baklažánů vás už po prvním soustu zhoupnou na středomořské vlně. Nechte dál unášet a plněné lilky s rajčaty, olivami a fetou si připravte, kdykoli na ně dostanete chuť. Jsou senzačním letním jídlem, obzvlášť pokud je hodíte na gril. U vegetariánů si rozhodně šplhnete!

Suroviny

lilek 2 ks
střední
olivový olej 2 PL
+ na potření a zakapání
sůl mořská
velká, najemno
na podlití
česnek 4 stroužky
drcené
rajčata cherry 15 ks
přepůlená
vypeckované, nasekané
petrželka 1 hrst
nasekaná
oregano 1 svazek
nasekané listy
rozdrobený
strouhanka 1 hrst
čerstvá (lze vynechat)

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Lilky podélně rozpulte, i se stopkou. Dužinu každého lilku opatrně nařízněte do mřížky a poté vydlabejte rovnoměrně lžící. Vydlabaná lodička by měla zůstat 0,5 až 1cm silná. Skořepiny lilků potřete olejem, osolte, rozložte na plech a pečte 15 minut.

2

Vydlabanou dužinu nasekejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním ohni opékejte dosklovita. Přidejte dužinu z lilku, lehce osolte a dále opékejte na mírném ohni doměkka. Je-li třeba, podlijte asi lžící vína a přikryjte. Přihoďte česnek a rajčata a ještě zhruba 3 minuty společně prohřívejte. Nakonec vmíchejte olivy, bylinky (část petrželky nechte k podávání) a 2/3 fety.

3

Plech vytáhněte z trouby a ztlumte její teplotu na 200 °C. Lilky naplňte připravenou směsí, posypte ji zbylým sýrem a strouhankou, chcete-li mít lilky křupavější, zakápněte je olejem. Pečte zhruba 20 minut, až lilky úplně změknou a povrch zezlátne. Podávejte ozdobené odloženou petrželkou.

NĚCO NAVÍC 
Naplnit můžete i syrové lilky, doba pečení je pak delší o 15–20 minut.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...