Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7/5 Počet hodnocení: 19
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3099 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 409 g
Tuky 114 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polenta by vám neměla doma chybět. Dají se z ní vykouzlit bezvadné věci. Může nahradit třeba knedlíky, noky nebo halušky a podle libosti se dá ochucovat.

Suroviny

olivový olej 2 PL
polenta 500 g
instantní
majoránka (drhnutá) špetka
brynza 200 g
pažitka 1 PL
nasekaná, + trocha na ozdobení hotového jídla
tofu 200 g
uzené, na kostky

Postup

1

Polentu připravte podle návodu na obale, jen do vody přidejte majoránku. Hotovou polentu nechte půl hodiny chladnout v nižším pekáčku. Pak z ní pomocí dvou lžic vytvarujte noky.

2

Zakysanou smetanu smíchejte s brynzou a prohřejte, přidejte nasekanou pažitku.

příprava omáčky z bryndze a smetany

3

Cibuli nakrájejte na půlkolečka a osmahněte na oleji.

cibulka na jemno

4

Tofu nakrájejte na kostičky a přidejte ho na cibulku a chvíli opékejte.

krájení tofu

5

Pro ještě ‚vypečenější‘ chuť můžete na cibulce opéct i noky. Polentové noky servírujte se smetanovou brynzou, opečeným tofu a pažitkou.

opékání noků

NĚCO NAVÍC: Polentové noky s brynzou můžete ochutnat přímo v pražské restauraci Lehká hlava. Marek Mráz je často zařazuje do denního menu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...