0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s bryndzou

Brynza je unikátní fermentovaný sýr vyráběný minimálně z 50% ovčího mléka, který se vyznačuje specifickou vůní a chutí. Bez brynzy by neexistovaly bryndové halušky, brynzové pirohy, demikát, ani šmytec. Ale brynza lze využít i v mnoha dalších jídlech. A je to jen dobře. Jedná se totiž o surovinu plnou probiotik a zdraví prospěšných látek.

...

  
Brynzu známe ve dvou základních variantách - zimní a letní. Letní se vyrábí v době hojnosti čerstvého ovčího mléka, tedy zhruba od Velikonoc. Zimní se vyrábí ze zasudovaného hrudkového ovčího sýra, tedy z polotovaru připraveného v letní sezóně.

Brynza obsahuje vitamín B3, C a D. Obsah vitamínů je dokonce 5krát větší než v kravském mléce! Navíc ovčí tuk má příznivější složení mastných kyselin než kravský. A mastné kyseliny obsažené v brynze nezvyšují cholesterol v krvi, neukládají se do tukových tkání, ale jsou využity přímo játry jako zdroje energie.


Celý popis

Obchod Apetit