Nová registrace Zapomenuté heslo

Výběr pro milovníky poctivé porce masa

15. 3. 2021

Chcete si připravit absolutní masový zážitek bez další vaření a přípravy další přílohy? Steak je ideální volbou, je však potřeba vědět, jak jej dovést k dokonalosti. Důležitý je samotný výběr masa, jeho teplota před přípravou, olej, na kterém se bude smažit, použitá pánev, adekvátní ochucení a menší odpočinek, než se bude podávat. Všechny potřebné rady jsme shrnuli do souborného článku, který vám poradí, jak si připravit ten nejlepší steak pod sluncem.

Dlouhé pečení, maximum chutí

Opravdovým kulinářským požitkem je pomalu tažené maso. Pokud budete vepřové, hovězí, ale i zvěřinové maso několik hodin při malé teplotě péct v troubě či vařit v pomalém hrnci, získá nezapomenutelnou chuť. Zde hrají roli také další suroviny, které masu propůjčí své aroma a dodají mu na lahodnosti.

  • Pomalé pečení je třeba dopředu promyslet, vše si nachystat a začít vařit nejlépe den předem, všechna práce se vám však vrátí v dokonalé pečínce, která u rodinného stolu sklidí oprávněné ovace.

Dušené maso

Časově nenáročné dušení vám spolu s měkkým masem nabídne také chutnou omáčku, ve které se spojí síla vývaru, chuť šťávy z masa a dalších surovin, nejčastěji zeleniny. Stačí už jen přichystat oblíbenou přílohu a honosný nedělní oběd je na světě.

  • Dušení na mírném ohni potřebuje 1,5–2,5 hodiny. Proces můžete urychlit tlakovým hrncem, který veškerou práci odvede za vás.

Dušené hovězí s řepou

Dušené hovězí s řepou

< 30 min
4.8(19x)
Přečíst recept

Vůně rozpálených uhlíků

Oblíbenou úpravou masa mající i společenský charakter je grilování. Před zažehnutím grilu je však dobré pořádně promyslet, jaké maso chceme na roštu položit. Ne všechny kusy masa jsou na grilování vhodné. Svou roli sehrává i marináda i ochucení, kterým masu dodáme hodnotu. 

  • Z hovězího masa se na oheň hodí hovězí pupek, vysoký, ale i nízký roštěnec či zadní hovězí na rump steak.
  • Máte-li chuť na vepřové, sáhněte po krkovici, vepřovém boku, kotletě či žebírkách.
  • U kuřecího se dají použít prsa, křidélka, paličky či rovnou celé kuře, je však potřeba maso hlídat, má tendence se velice rychle vysoušet.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli úpravu, přinášíme vám inspirativní recepty, které hravě zaženou vaši chuť na poctivou porci masa.  

Recepty

Skvělý steak
Skvělý steak
< 20 min
Steak s bylinkovým máslem
Steak s bylinkovým máslem
< 60 min
Kuřecí steak
Kuřecí steak
< 45 min
Grilovaný rib eye steak
Grilovaný rib eye steak
< 10 min
steak na pepri
Steak s pepřovo-smetanovou omáčkou
< 10 min
Steak z vysokého roštěnce
Steak z vysokého roštěnce
< 20 min
Steak s omáčkou salmoriglio
Steak s omáčkou salmoriglio
< 30 min
Vepřový steak s jablky
Vepřový steak s jablky
< 30 min
Telecí steak s olivovou salsou
Telecí steak s olivovou salsou
< 60 min
Argentinský steak s omáčkou chimichurri
Argentinský steak s omáčkou chimichurri
< 30 min
Medovo-hořčičný steak
Medovo-hořčičný steak
< 10 min
Klasický steak ze svíčkové
Klasický steak ze svíčkové
< 20 min
Steak s béarnskou omáčkou
< 30 min
Pomalu pečené hovězí na balzamiku
Pomalu pečené hovězí na balzamiku
> 60 min
Pomalu pečená jehněčí kýta se zeleninou
< 30 min
Pomalu pečený bůček
Pomalu pečený bůček
< 90 min
Jehněčí kýta s jarní zeleninou a mátovou omáčkou
Jehněčí kýta s jarní zeleninou a mátovou omáčkou
< 30 min
Pomalu pečená srnčí kýta
Pomalu pečená srnčí kýta
< 120 min
Pomalu pečená kachna
Pomalu pečená kachna
> 120 min
Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší
Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší
> 120 min
Pomalu pečený ocásek na černém pivu
< 30 min
Pečené vepřové s jablečným salátem
Pečené vepřové s jablečným salátem
> 60 min
Dušené hovězí carbonnade
Dušené hovězí carbonnade
< 30 min
Dušené krůtí maso se zeleninou
Dušené krůtí maso se zeleninou
< 75 min
Dušené hovězí s fazolovou kaší
Dušené hovězí s fazolovou kaší
> 60 min
Dušené telecí ledvinky
> 60 min
kuřecí maso s bramborami
Třicetiminutové dušené kuře
< 30 min
Dušené hovězí po italsku
Dušené hovězí po italsku
> 120 min
navarin
Navarin, dušené maso v zelenině
< 60 min
Kuře dušené na červeném víně
Kuře dušené na červeném víně
> 60 min
Dušené vepřové s meruňkami a tamarindem
Dušené vepřové s meruňkami a tamarindem
> 60 min
Dušené jehněčí kolínko se špenátem a bramborami
> 60 min
Dušená roštěná
Dušená roštěná
> 120 min
Dušený králík
Dušený králík
> 120 min
Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky
Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky
> 60 min
Křepelky dušené na cibuli se šafránem a cizrnou
< 30 min
Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně
Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně
> 60 min
Dušená líčka se salsou verde
< 60 min
Štika dušená s cizrnou a chorizem
< 30 min
Dušená hovězí plec na šalotce
Dušená hovězí plec na šalotce
> 60 min
Dušená roštěnka se zapraženou krupicí
Dušená roštěnka se zapraženou krupicí
< 20 min
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
> 120 min

Sdílet kolekci receptů

Hovězí maso Jak na to Dušení

Podobné kolekce receptů

Související články

italske_ossobuco_zakladni_recept_0.jpeg

Tajemství dokonalého italského ossobuca: Naučte se připravit šťavnatou telecí specialitu krok za krokem s naším videonávodem

Ossobuco, dušená telecí kližka s morkovou kostí, je oblíbený italský pokrm, který si zamilujete na první sousto. Jeho příprava je překvapivě snadná – stačí dodržet pár osvědčených kroků. S naším receptem, tipy a videonávodem snadno vykouzlíte omáčku plnou vůní, která skvěle doplní milánské rizoto, bramborovou kaši nebo křupavé pečivo. Staňte se šéfkuchařem ve své domácí italské trattorii!