0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem

4.8 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3536 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 256 g
Tuky 194 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomalu pečená kolínka jsou hit, který nikdy neomrzí. Stačí je nově doplnit sladkokyselými šalotkami a jemným smetanovým špenátem.

Suroviny

jehněčí kolínko 4 ks
koupíte např. v Globusu
olivový olej 1 PL
+ trocha navíc na potření
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
prolisované
špek 50 g
bílá uzená slanina, na kostičky
cibule 2 ks
nakrájená nahrubo
rozmarýn 4 snítky
bobkový list 2 ks
Na šalotky
šalotka 400 g
malá, oloupaná
krupicový cukr 2 PL
máslo 80 g
víno červené 100 ml
vinný ocet bílý 4 PL
Na špenát
máslo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mražený listový špenát 500 g
mírně povolený
smetana ke šlehání 100 ml
33%
strouhanka
na zahuštění, podle potřeby
česnek 2 stroužky
drcené
Dále na špenát
majoránka (drhnutá) 1 špetka
lze použít i nasekané čerstvé lístky (nemusí být)

1 Troubu předehřejte na 150°C. Kolínka lehce potřete olivovým olejem, osolte, opepřete, potřete česnekem a vše do nich důkladně vmasírujte. Do litinového pekáče vsypte nakrájený špek a nechte z něj vyškvařit tuk, na něj nasypte cibuli a přidejte rozmarýn a bobkové listy a chvilku opékejte, než se všechno rozvoní. Potom vložte maso, podlijte trochou vody, zakryjte a dejte do trouby. Pomalu pečte asi 2,5 hodiny, během té doby kolínka otáčejte, podlévejte vodou podle potřeby a přelévejte výpekem. Ke konci pečení odkryjte a dopečte dozlatova – maso by se mělo doslova rozplývat a oddělovat od kostí.

2 Mezitím na šalotky do rendlíku se silným dnem nasypte cukr a zahřívejte, až se cukr začne tavit. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutý karamel nezačne tmavnout. Do světle hnědého karamelu (měl by mít barvu a konzistenci tekutého medu) vmíchejte máslo a přidejte šalotky. Promíchejte a cibuli nechte asi 2 minuty opékat dozlatova a obalovat v karamelu. Pak zalijte vínem, 100ml vody a octem. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí, ztlumte a duste 20 minut doměkka. Občas promíchejte. Tekutina by se měla odpařit, pokud je potřeba, trochu vody zase přilijte.

3 V dalším rendlíku připravte špenát: Na másle opečte cibuli dozlatova, na ni dejte špenát a nechte ho rozehřát, potom přilijte smetanu a nechte odvařit nadbytečnou tekutinu nebo špenát zahustěte trochou strouhanky. Osolte, opepřete a vmíchejte česnek. Nakonec můžete ozvláštnit trochou dobře promnuté majoránky nebo posypat čerstvou, máte-li ji. Podávejte s kolínkem a šalotkami, jako příloha budou skvělé vařené brambory nebo jemné bramborové knedlíky.

NĚCO NAVÍC

  • České jehněčí maso má sezonu dvakrát do roka – na jaře a na podzim. V tu dobu si jím můžete hezky zpestřit jídelníček – jehněčí totiž nabízí nepřeberné možnosti úprav.
     
  • Pod pojmem jehněčí rozumíme maso zvířat do stáří 1 roku (přičemž ideální jateční věk je 6 měsíců), potom už se maso označuje jako skopové.
     
  • Pokud je jehněčí opravdu mladé, dobře upravené a servírované na nahřátých talířích, nemusíte mít z typické jehněčí chuti a vůně obavy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit