Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem

Pomalu pečená kolínka jsou hit, který nikdy neomrzí. Stačí je nově doplnit sladkokyselými šalotkami a jemným smetanovým špenátem.

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT3H
Pečení 3:00
Maso

Ingredience

    • 4 jehněčí kolínka (koupíte např. v Globusu)
    • 1 lžíce olivového oleje + na potření
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 4 stroužky česneku, prolisované
    • 50g bílé uzené slaniny (špeku), na kostičky
    • 2 cibule, nakrájené nahrubo
    • 4 snítky rozmarýnu
    • 2 bobkové listy

    NA ŠALOTKY

    • 400g malých šalotek, oloupaných
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 80g másla
    • 100ml červeného vína
    • 4 lžíce bílého vinného octa

    NA ŠPENÁT

    • 1 lžíce másla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 500g mraženého listového špenátu, mírně povoleného
    • 100ml smetany ke šlehání (33%)
    • strouhanka na zahuštění podle potřeby
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • špetka sušené majoránky nebo nasekané lístky čerstvé (nemusí být)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 150°C. Kolínka lehce potřete olivovým olejem, osolte, opepřete, potřete česnekem a vše do nich důkladně vmasírujte. Do litinového pekáče vsypte nakrájený špek a nechte z něj vyškvařit tuk, na něj nasypte cibuli a přidejte rozmarýn a bobkové listy a chvilku opékejte, než se všechno rozvoní. Potom vložte maso, podlijte trochou vody, zakryjte a dejte do trouby. Pomalu pečte asi 2,5 hodiny, během té doby kolínka otáčejte, podlévejte vodou podle potřeby a přelévejte výpekem. Ke konci pečení odkryjte a dopečte dozlatova – maso by se mělo doslova rozplývat a oddělovat od kostí.

2 Mezitím na šalotky do rendlíku se silným dnem nasypte cukr a zahřívejte, až se cukr začne tavit. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutý karamel nezačne tmavnout. Do světle hnědého karamelu (měl by mít barvu a konzistenci tekutého medu) vmíchejte máslo a přidejte šalotky. Promíchejte a cibuli nechte asi 2 minuty opékat dozlatova a obalovat v karamelu. Pak zalijte vínem, 100ml vody a octem. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí, ztlumte a duste 20 minut doměkka. Občas promíchejte. Tekutina by se měla odpařit, pokud je potřeba, trochu vody zase přilijte.

3 V dalším rendlíku připravte špenát: Na másle opečte cibuli dozlatova, na ni dejte špenát a nechte ho rozehřát, potom přilijte smetanu a nechte odvařit nadbytečnou tekutinu nebo špenát zahustěte trochou strouhanky. Osolte, opepřete a vmíchejte česnek. Nakonec můžete ozvláštnit trochou dobře promnuté majoránky nebo posypat čerstvou, máte-li ji. Podávejte s kolínkem a šalotkami, jako příloha budou skvělé vařené brambory nebo jemné bramborové knedlíky.

NĚCO NAVÍC

  • České jehněčí maso má sezonu dvakrát do roka – na jaře a na podzim. V tu dobu si jím můžete hezky zpestřit jídelníček – jehněčí totiž nabízí nepřeberné možnosti úprav.
  • Pod pojmem jehněčí rozumíme maso zvířat do stáří 1 roku (přičemž ideální jateční věk je 6 měsíců), potom už se maso označuje jako skopové.
  • Pokud je jehněčí opravdu mladé, dobře upravené a servírované na nahřátých talířích, nemusíte mít z typické jehněčí chuti a vůně obavy.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuře na mléce & opékané knedlíčky

Telecí hřebínek s bylinkovou krustou

Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty

Pečené křepelky se slaninou, hráškem a mátou

REKLAMA

Přidat komentář