0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty

Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty

4.5/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1933 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 77 g
Tuky 137 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roláda je majstrštyk každého kuchaře, ale vynaložené úsilí se vážně vyplatí. Roláda ozdobí každou sváteční tabuli a maso, které nesníte hned, můžete s úspěchem naservírovat večer ve studené podobě anebo si vzít druhý den do práce k obědu.

Suroviny

máslo 4 PL
přepuštěné, lze nahradit rostlinným olejem
česnek 3 stroužky
nakrájené na tenké plátky
šalvěj 1 PL
nasekané lístky + další celé na dokončení
čerstvý, spařený a vyždímaný
vejce 2 ks
prošlehané s trochou mléka nebo smetany
mléko
nebo smetana, na prošlehání vajec
muškátový oříšek 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
piniové oříšky 2 PL
lze použít i nasekané mandle
sušená rajčata 2 PL
nakládaná v oleji, okapaná a nakrájená na malé kousky
natrhaná
cibule 2 ks
najemno nakrájená
vývar kuřecí 400 ml
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zjemnění (nemusí být)

Postup

1

Připravte špenátovou nádivku: V rendlíku rozehřejte 1 lžíci másla nebo oleje, lehce na něm opečte česnek a nasekané šalvějové lístky, ale jen tak, aby česnek nezhnědl. Přidejte špenát, prohřejte ho, vlijte vejce, promíchejte a nechte je srazit. Ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a vmíchejte piniové oříšky nebo mandle.

2

Troubu rozehřejte na 200/180°C. Krůtí prso položte na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte ostrým velkým nožem podélný řez zprava doleva (pokud jste leváci, tak začněte a pokračujte v obráceném směru), nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku, pokračujte zleva doprava a opět nedokrojte – maso by se vám po rozříznutí mělo krásně rozevřít do plátu. Přes plastový sáček rozklepejte na rovnoměrný plát o síle 3–5 cm.

3

Plát osolte a opepřete a rozetřete na něj nádivku tak, aby po straně otočené směrem k vám byl proužek volný – ten pokryjte nakrájenými sušenými rajčaty. Na nádivku rovnoměrně naneste natrhanou mozzarellu, zarolujte směrem od sebe – nebojte se přitom roládu pořádně utáhnout –, a nakonec ji svažte kuchyňským provázkem.

4

Roládu opečte ze všech stran v litinovém pekáči na 2 lžících rozehřátého másla nebo oleje, aby se maso zatáhlo. Potom rozprostřete do pekáče nakrájenou cibuli a položte na ni roládu. Podlijte trochou vývaru, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, pak odklopte a pečte ještě 30 minut za občasného přelévání výpekem z masa dozlatova.

5

Upečenou roládu vyndejte, zabalte ji do alobalu a nechte odpočinout. Výpek nechte zredukovat, je-li třeba, zaprašte ho moukou, opečte ji a zalijte zbytkem vývaru. Přiveďte k varu a nechte alespoň 10 minut mírně provařit, v případě potřeby zřeďte vodou. Podle chuti osolte, opepřete a můžete také zjemnit trochou smetany, chcete-li.

6

Mezitím opečte na zbylém másle či oleji šalvějové lístky na dokončení dokřupava. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte ji přelitou výpekem a ozdobenou šalvějovými chipsy. Jako příloha se hodí bramborové noky nebo kaše.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč