Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty
Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty

4.2/5 Počet hodnocení: 24
Do dvou hodin Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1933 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 77 g
Tuky 137 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roláda je majstrštyk každého kuchaře, ale vynaložené úsilí se vážně vyplatí. Jako náplň do krůtí rolády jsme zvolili šalvěji, špenát a sušená rajčata. Tato kombinace ozdobí každou sváteční tabuli a maso, které nesníte hned, můžete s úspěchem naservírovat večer ve studené podobě anebo si vzít druhý den do práce k obědu.

Suroviny

přepuštěné, lze nahradit rostlinným olejem
česnek 3 stroužky
nakrájené na tenké plátky
šalvěj 1 PL
nasekané lístky + další celé na dokončení
čerstvý, spařený a vyždímaný
vejce 2 ks
prošlehané s trochou mléka nebo smetany
nebo smetana, na prošlehání vajec
sůl
pepř
čerstvě mletý
piniové oříšky 2 PL
lze použít i nasekané mandle
sušená rajčata 2 PL
nakládaná v oleji, okapaná a nakrájená na malé kousky
natrhaná
najemno nakrájená
vývar kuřecí 400 ml
na zjemnění (nemusí být)

Postup

1

Připravte špenátovou nádivku: V rendlíku rozehřejte 1 lžíci másla nebo oleje, lehce na něm opečte česnek a nasekané šalvějové lístky, ale jen tak, aby česnek nezhnědl. Přidejte špenát, prohřejte ho, vlijte vejce, promíchejte a nechte je srazit. Ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a vmíchejte piniové oříšky nebo mandle.

2

Troubu rozehřejte na 200/180 °C. Krůtí prso položte na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte ostrým velkým nožem podélný řez zprava doleva (pokud jste leváci, tak začněte a pokračujte v obráceném směru), nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku, pokračujte zleva doprava a opět nedokrojte – maso by se vám po rozříznutí mělo krásně rozevřít do plátu. Přes plastový sáček rozklepejte na rovnoměrný plát o síle 3–5 cm.

3

Plát osolte a opepřete a rozetřete na něj nádivku tak, aby po straně otočené směrem k vám byl proužek volný – ten pokryjte nakrájenými sušenými rajčaty. Na nádivku rovnoměrně naneste natrhanou mozzarellu, zarolujte směrem od sebe – nebojte se přitom roládu pořádně utáhnout –, a nakonec ji svažte kuchyňským provázkem.

4

Roládu opečte ze všech stran v litinovém pekáči na 2 lžících rozehřátého másla nebo oleje, aby se maso zatáhlo. Potom rozprostřete do pekáče nakrájenou cibuli a položte na ni roládu. Podlijte trochou vývaru, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, pak odklopte a pečte ještě 30 minut za občasného přelévání výpekem z masa dozlatova.

5

Upečenou roládu vyndejte, zabalte ji do alobalu a nechte odpočinout. Výpek nechte zredukovat, je-li třeba, zaprašte ho moukou, opečte ji a zalijte zbytkem vývaru. Přiveďte k varu a nechte alespoň 10 minut mírně provařit, v případě potřeby zřeďte vodou. Podle chuti osolte, opepřete a můžete také zjemnit trochou smetany, chcete-li.

6

Mezitím opečte na zbylém másle či oleji šalvějové lístky na dokončení dokřupava. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte ji přelitou výpekem a ozdobenou šalvějovými chipsy. Jako příloha se hodí bramborové noky nebo kaše.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...