Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty

Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut Pro zkušené Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1695 kcal
Bílkoviny 66 g
Cukr 74 g
Tuky 122 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Roláda je majstrštyk každého kuchaře, ale vynaložené úsilí se vážně vyplatí. Roláda ozdobí každou sváteční tabuli a maso, které nesníte hned, můžete s úspěchem naservírovat večer ve studené podobě anebo si vzít druhý den do práce k obědu.

Suroviny

máslo 4 PL
přepuštěné, lze nahradit rostlinným olejem
česnek 2 stroužek
nakrájený na tenké plátky
šalvěj 1 PL
nasekané lístky, a další celé na dokončení
špenát 150 g
čerstvý, spařený a vyždímaný
vejce 2 ks
prošlehané s trochou mléka nebo smetany
muškátový oříšek špetka
pepř
čerstvě mletý
piniové oříšky 2 PL
lze použít i nasekané mandle
1 ks
krůtí prso
rajčata 2 PL
sušená, nakládaná v oleji, okapaná a nakrájená na malé kousky
mozzarella 100 g
natrhaná
cibule 2 ks
najemno nakrájená
vývar kuřecí 400 ml
mouka pšeničná hladká 1 PL
smetana 50 ml
ke šlehání, na zjemnění (nemusí být)

1 Připravte špenátovou nádivku: V rendlíku rozehřejte 1 lžíci másla nebo oleje, lehce na něm opečte česnek a nasekané šalvějové lístky, ale jen tak, aby česnek nezhnědl. Přidejte špenát, prohřejte ho, vlijte vejce, promíchejte a nechte je srazit. Ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a vmíchejte piniové oříšky nebo mandle.

2 Troubu rozehřejte na 200/180°C. Krůtí prso položte na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte ostrým velkým nožem podélný řez zprava doleva (pokud jste leváci, tak začněte a pokračujte v obráceném směru), nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku, pokračujte zleva doprava a opět nedokrojte – maso by se vám po rozříznutí mělo krásně rozevřít do plátu. Přes plastový sáček rozklepejte na rovnoměrný plát o síle 3–5 cm.

3 Plát osolte a opepřete a rozetřete na něj nádivku tak, aby po straně otočené směrem k vám byl proužek volný – ten pokryjte nakrájenými sušenými rajčaty. Na nádivku rovnoměrně naneste natrhanou mozzarellu, zarolujte směrem od sebe – nebojte se přitom roládu pořádně utáhnout –, a nakonec ji svažte kuchyňským provázkem.

4 Roládu opečte ze všech stran v litinovém pekáči na 2 lžících rozehřátého másla nebo oleje, aby se maso zatáhlo. Potom rozprostřete do pekáče nakrájenou cibuli a položte na ni roládu. Podlijte trochou vývaru, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, pak odklopte a pečte ještě 30 minut za občasného přelévání výpekem z masa dozlatova.

5 Upečenou roládu vyndejte, zabalte ji do alobalu a nechte odpočinout. Výpek nechte zredukovat, je-li třeba, zaprašte ho moukou, opečte ji a zalijte zbytkem vývaru. Přiveďte k varu a nechte alespoň 10 minut mírně provařit, v případě potřeby zřeďte vodou. Podle chuti osolte, opepřete a můžete také zjemnit trochou smetany, chcete-li.

6 Mezitím opečte na zbylém másle či oleji šalvějové lístky na dokončení dokřupava. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte ji přelitou výpekem a ozdobenou šalvějovými chipsy. Jako příloha se hodí bramborové noky nebo kaše.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit