Roláda je majstrštyk každého kuchaře, ale vynaložené úsilí se vážně vyplatí. Roláda ozdobí každou sváteční tabuli a maso, které nesníte hned, můžete s úspěchem naservírovat večer ve studené podobě anebo si vzít druhý den do práce k obědu.
Suroviny
Postup
Připravte špenátovou nádivku: V rendlíku rozehřejte 1 lžíci másla nebo oleje, lehce na něm opečte česnek a nasekané šalvějové lístky, ale jen tak, aby česnek nezhnědl. Přidejte špenát, prohřejte ho, vlijte vejce, promíchejte a nechte je srazit. Ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a vmíchejte piniové oříšky nebo mandle.
Troubu rozehřejte na 200/180°C. Krůtí prso položte na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte ostrým velkým nožem podélný řez zprava doleva (pokud jste leváci, tak začněte a pokračujte v obráceném směru), nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku, pokračujte zleva doprava a opět nedokrojte – maso by se vám po rozříznutí mělo krásně rozevřít do plátu. Přes plastový sáček rozklepejte na rovnoměrný plát o síle 3–5 cm.
Plát osolte a opepřete a rozetřete na něj nádivku tak, aby po straně otočené směrem k vám byl proužek volný – ten pokryjte nakrájenými sušenými rajčaty. Na nádivku rovnoměrně naneste natrhanou mozzarellu, zarolujte směrem od sebe – nebojte se přitom roládu pořádně utáhnout –, a nakonec ji svažte kuchyňským provázkem.
Roládu opečte ze všech stran v litinovém pekáči na 2 lžících rozehřátého másla nebo oleje, aby se maso zatáhlo. Potom rozprostřete do pekáče nakrájenou cibuli a položte na ni roládu. Podlijte trochou vývaru, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, pak odklopte a pečte ještě 30 minut za občasného přelévání výpekem z masa dozlatova.
Upečenou roládu vyndejte, zabalte ji do alobalu a nechte odpočinout. Výpek nechte zredukovat, je-li třeba, zaprašte ho moukou, opečte ji a zalijte zbytkem vývaru. Přiveďte k varu a nechte alespoň 10 minut mírně provařit, v případě potřeby zřeďte vodou. Podle chuti osolte, opepřete a můžete také zjemnit trochou smetany, chcete-li.
Mezitím opečte na zbylém másle či oleji šalvějové lístky na dokončení dokřupava. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte ji přelitou výpekem a ozdobenou šalvějovými chipsy. Jako příloha se hodí bramborové noky nebo kaše.