Na pečení je vhodné také hrudí, kýta nebo krk, ale hřbet s kostí poskytuje kromě skvělé chuti i vizuální efekt.
Suroviny
Postup
Maso omyjte, osušte, odblaňte a odstraňte případný tuk na povrchu. Osolte ho a opepřete a potřete hořčicí.
Na krustu smíchejte bylinky a změklé máslo, přisypte strouhanku a parmazán, osolte a směs dobře prohněťte.
Troubu předehřejte na 180°C (nejlépe horní gril s horkovzdušným pečením). Hřbet pokryjte rovnoměrnou, asi půlcentimetrovou vrstvou bylinkové strouhanky a dobře ji přimáčkněte – jednak vytvoří chutnou krustičku a také zabrání vysoušení jemného a málo tučného masa.
Přeneste maso na plech, vložte do rozehřáté trouby a pečte 45–50 minut (na každého 1/2kg masa počítejte zhruba 15 minut pečení, maso by mělo být uvnitř jemně růžové a pěkně šťavnaté).
Po upečení stáhněte teplotu v troubě na 50–60°C a nechte v ní maso ještě 20–30 minut odpočívat.
Hotový hřbet nakrájejte na plátky, každý host by měl dostat svou vlastní kost s přilehlou kotletkou. Podávejte s bramborovou kaší.