Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Telecí hřebínek s bylinkovou krustou
Telecí hřebínek s bylinkovou krustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí hřebínek s bylinkovou krustou

4.8/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 5-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2713 kcal
Bílkoviny 318 g
Sacharidy 23 g
Tuky 150 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na pečení je vhodné také hrudí, kýta nebo krk, ale hřbet s kostí poskytuje kromě skvělé chuti i vizuální efekt.

Suroviny

telecí hřbet s kostmi
hořčice dijonská 5 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 3 hrsti
nasekaná + trocha navíc na ozdobení
změklé
strouhanka 1 hrst
čerstvá, asi ze 4 plátku bílého toustového chleba
strouhaný
k podávání

Postup

1

Maso omyjte, osušte, odblaňte a odstraňte případný tuk na povrchu. Osolte ho a opepřete a potřete hořčicí.

2

Na krustu smíchejte bylinky a změklé máslo, přisypte strouhanku a parmazán, osolte a směs dobře prohněťte.

3

Troubu předehřejte na 180°C (nejlépe horní gril s horkovzdušným pečením). Hřbet pokryjte rovnoměrnou, asi půlcentimetrovou vrstvou bylinkové strouhanky a dobře ji přimáčkněte – jednak vytvoří chutnou krustičku a také zabrání vysoušení jemného a málo tučného masa.

4

Přeneste maso na plech, vložte do rozehřáté trouby a pečte 45–50 minut (na každého 1/2kg masa počítejte zhruba 15 minut pečení, maso by mělo být uvnitř jemně růžové a pěkně šťavnaté).

5

Po upečení stáhněte teplotu v troubě na 50–60°C a nechte v ní maso ještě 20–30 minut odpočívat.

6

Hotový hřbet nakrájejte na plátky, každý host by měl dostat svou vlastní kost s přilehlou kotletkou. Podávejte s bramborovou kaší.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín