Telecí hřebínek s bylinkovou krustou

Telecí hřebínek s bylinkovou krustou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 5-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 475 kcal
Bílkoviny 12 g
Cukr 30 g
Tuky 34 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na pečení je vhodné také hrudí, kýta nebo krk, ale hřbet s kostí poskytuje kromě skvělé chuti i vizuální efekt.

Suroviny

telecí hřbet s kostmi, cca 1,6 kg
hořčice 5 PL
dijonská
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 2 hrst
nasekaná, trocha navíc na ozdobení
máslo 2 PL
změklé
strouhanka 1 hrst
čerstvá, asi ze 4 plátku toustového bílého chleba
parmazán 1 PL
strouhaný
bramborová kaše
k podávání

1 Maso omyjte, osušte, odblaňte a odstraňte případný tuk na povrchu. Osolte ho a opepřete a potřete hořčicí.

2 Na krustu smíchejte bylinky a změklé máslo, přisypte strouhanku a parmazán, osolte a směs dobře prohněťte.

3 Troubu předehřejte na 180°C (nejlépe horní gril s horkovzdušným pečením). Hřbet pokryjte rovnoměrnou, asi půlcentimetrovou vrstvou bylinkové strouhanky a dobře ji přimáčkněte – jednak vytvoří chutnou krustičku a také zabrání vysoušení jemného a málo tučného masa. Přeneste maso na plech, vložte do rozehřáté trouby a pečte 45–50 minut (na každého 1/2kg masa počítejte zhruba 15 minut pečení, maso by mělo být uvnitř jemně růžové a pěkně šťavnaté). Po upečení stáhněte teplotu v troubě na 50–60°C a nechte v ní maso ještě 20–30 minut odpočívat.

4 Hotový hřbet nakrájejte na plátky, každý host by měl dostat svou vlastní kost s přilehlou kotletkou. Podávejte s bramborovou kaší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit