Kuře na mléce & opékané knedlíčky

Kuře na mléce & opékané knedlíčky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5506 kcal
Bílkoviny 458 g
Cukr 599 g
Tuky 138 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K tomuhle receptu nás inspiroval proslulý francouzský recept na králíka Braillon – jemné maso ještě zjemnělé mlékem, a naopak zvýrazněné pikantní hořčicí a citronovou kůrou a fenyklem je prostě báseň...

Suroviny

olivový olej 1 PL
kuře 1.5 kg
omyté, osušené, svázané
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
hořčice 140 g
dijonská
hořčičný prášek 2 ČL
např. Colmans Mustard
mléko 500 ml
plnotučné
vývar kuřecí 300 g
fenyklová semínka 1 ČL
citronová kůra 3 proužek
oloupaného zesterem
majoránka (drhnutá) 6
čerstvá
šalotka 4 ks
oloupané a podélně rozpůlené
Na opékané knedlíčky
mléko 250 ml
plnotučné
bageta 200 g
starší, na kostičky
muškátový oříšek špetka
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 1 ČL
máslo
nejlépe přepuštěné, na opékání

1 Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém silnostěnném pekáčku vhodném do trouby rozpalte na středním plameni olej. Kuře osolte, opepřete a v pekáčku opékejte 8–10 minut ze všech stran dozlatova. Mezitím v míse smíchejte hořčici, hořčičný prášek, mléko a vývar. Když je kuře opečené, vlijte k němu do pekáčku směs z mísy. Přidejte fenyklová semínka, citronovou kůru a majoránku. Vložte do předehřáté trouby a pečte 1 hodinu. Pak přidejte šalotky a pečte ještě 30 minut dokřehka a dozlatova.

2 Mezitím si připravte knedlíčky. V malém rendlíku přiveďte k varu mléko. Nakrájenou bagetu dejte do středně velké mísy a zalijte ji vroucím mlékem. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 15 minut odpočívat. Pak okořeňte mletým muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Přidejte nasekanou hladkolistou petrželku, vejce a do mísy ke směsi prosejte mouku. Rukama vypracujte hmotu, která by měla být vláčná, mírně lepivá a soudržná. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky. Tvořte malé knedlíčky o průměru asi 5cm. V nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním plameni máslo a opékejte na něm knedlíčky ze všech stran dozlatova a dokřupava. Podávejte s kuřetem posypaným čerstvě mletým černým pepřem a přelitým výpekem z pekáčku.

NĚCO NAVÍC

Při nákupu kuřecího masa můžete podlehnout lákadlu nízké ceny, ale naše rada zní – pokud ho chcete na sváteční velikonoční tabuli, raději zainvestujte víc peněz a kupte kuře v biokvalitě. Zvláště na kuřecím mase se totiž kvalita opravdu pozná už na první pohled i ochutnání: má přirozenější vzhled, znatelně lepší strukturu, a hlavně výraznější chuť!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit