Špenátu sluší rychlá úprava

sdílet:
Na jaře se to zelená nejen venku v přírodě, ale také v kuchyni. Špenát je nejlepší čerstvý, ale můžete použít i mražené listy. Vyzkoušejte naše recepty.

Jak na něj


Při nákupu čerstvého špenátu vybírejte sytě zbarvené lístky. Nažloutlé nechte zelináři. Před zpracováním ho důkladně properte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky zeminy.

Špenát netrapte dlouhou tepelnou úpravou. Stačí, když ho necháte lehce zavadnout. Mražený nemusíte rozmrazovat, stačí ho krátce podusit v trošce vody. Tepelně upravený špenát se hodí do polévek, těstovin, na pizzu i koláče a jako příloha k masu. Výborný je také čerstvý jako součást jarních salátů.

Recepty se špenátem


Špenátový krém má podobný základ jako polévka vichyssoise. Podávejte ho s parmazánovými toustíky (bagetu rozkrájejte na plátky, posypte parmazánem a krátce zapečte, až se sýr rozpustí a zezlátne).

Špenátové gnocchi jsou sázka na jistotu, když máte chuť na bleskovou večeři v italském stylu. S oreganem vynikající.

Špenátový závin vám pomůže vyřešit nečekanou návštěvu i svačinu na piknik. Niva a chilli papričky mu dávají lehkou pikantnost.

Napadlo by vás vmíchat do palačinkového těsta špenát? Omelety v jarních barvách tvoří skvělou přílohu ke krůtímu kari s koriandrem.

Drůbeží maso může být po tepelné úpravě vysušené. Když kuřecí prsa naplníte fetou se špenátem, zůstanou krásně šťavnatá.

Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit